Vreme
VREME 1126, 2. avgust 2012. / EXTRA

Vreme uspeha! (avgust 2012):
Poslovne vesti

Tikveš:
90 od 100 za "Vranec"

U najnovijem izdanju časopisa "Vinski advokat" ("The Wine Advocate"), najpoznatiji svetski vinski kritičar Robert Parker po drugi put je dodelio izuzetno visoku ocenu za vino iz Makedonije. Crveno vino vinarije Tikveš – Vranec Special Selection iz berbe 2010. osvojilo je 90 poena (od mogućih 100) na čuvenoj Parkerovoj skali.

U obrazloženju ocene, Robert Parker svrstava Vranec Special Selection vinarije Tikveš u rang izvanrednih vrhunskih vina poput onih iz južne Francuske i Španije i naglašava da je reč o "vinu sa unikatnim karakterom, intenzivnom crvenom bojom, jakim aromama i prepoznatljivim ukusom, proizvedeno u vinariji sa najdužom tradicijom u Makedoniji".

Ocene i preporuke vinskog kritičara svetskog renomea poput Parkera imaju veliki uticaj na pozicioniranje vina na svetskim tržištima, posebno na severnoameričkom. Visoka Parkerova ocena i intenzivne višemesečne promotivne aktivnosti doprinele su da celu količinu vina Vranec Special Selection predviđenu za prodaju ove godine, ili više od 40.000 flaša, otkupi poznati uvoznik evropskih vrhunskih vina za SAD, kompanija European Cellars.


Banca Intesa:
Najbolja u Srbiji za 2011.

"Euromoney", vodeći svetski časopis u oblasti finansija i bankarstva, proglasio je Banca Intesa najboljom bankom u Srbiji u 2011. godini. Ova ugledna nagrada, koju Banca Intesa osvaja treću godinu zaredom, dodeljuje se na osnovu analize brojnih kvantitativnih i kvalitativnih kriterijuma, uključujući poslovne pokazatelje, finansijske rezultate i inovativnost u poslovanju.

"Ova prestižna nagrada predstavlja potvrdu da beskompromisan fokus na potrebe klijenata, pružanje usluga najvišeg kvaliteta i stalni rad na osmišljavanju novih, inovativnih proizvoda mogu da generišu izuzetne poslovne rezultate i u izrazito izazovnom ekonomskom okruženju", izjavio je Marko Kapelini, zamenik predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa prilikom primanja nagrade u Londonu.


Telenor:
Porast prihoda 7 odsto

Prihodi kompanije Telenor Srbija u drugom kvartalu ove godine iznose 10,127 milijardi dinara, što je povećanje od 7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštili su iz Telenora. Ujedno, broj pretplatnika porastao je za 2 odsto u odnosu na drugi kvartal 2011, na 3,13 miliona. Kapitalni troškovi smanjeni su za 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine, nakon završetka modernizacije mreže u prethodnom kvartalu.

"Uprkos izazovima na tržištu, beležimo održiv iako sporiji rast prihoda i nastavljamo da učvršćujemo svoju poziciju na tržištu. Odlučni smo u nameri da nastavimo da ulažemo u našu mrežu, kako bi naši korisnici imali brže, sigurne i pouzdane usluge", rekao je Erlan Neten, izvršni direktor finansija kompanije Telenor d.o.o.


Carlsberg Srbija:
Pokazatelji poslovnog uspeha

Tržišno učešće kompanije Carlsberg Srbija je na kraju drugog kvartala 2012. godine iznosilo 28,4 odsto, što predstavlja rast od 1,4 procentna poena u odnosu na kraj istog perioda prošle godine, saopštili su iz Carlsberga. Tokom 2011. i 2012. kompanija je izbacila nove brendove: Lav Twist, novo radler pivo sa ukusom limuna, a zatim i sa ukusom grejpfruta i pomorandže, Somersby Apple, sajder sa ukusom jabuke potom i sa ukusom kruške, Tuborg Beer Mix, radler sa osvežavajućom kombinacijom grejpfruta i mente, a brend Lav je unapredila novim vizuelnim identitetom. Od početka poslovanja u Srbiji, 2003. godine, pivara je u domaće tržište investirala oko 165 miliona evra, od čega je 7 miliona evra uloženo u 2011. godini, uglavnom u inovacije.


Atlantic grupa:
Nastavak rasta

Atlantic Grupa je u prvoj polovini 2012. godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 310,7 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 6,6 odsto. Rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u prvom polugodištu doprinela su sva Strateška poslovna područja, a sa dvocifrenim stopama rasta najznačajniji su uticaj imala Strateška poslovna područja Zdravlje i nega (14,6 odsto), Kafa (12,4 odsto) i Delikatesni namazi (12,4 odsto).

"Izuzetno smo zadovoljni rezultatima koji svedoče o uspešnosti integracionih aktivnosti tokom 2011. i u prvoj polovini ove godine i potvrđuju opravdanost investicije u Droga Kolinsku", istakao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.


Erste grupa:
Dobit skoro pola milijarde

"Uprkos problematičnom poslovnom ambijentu u Evropi, u prvoj polovini 2012. godine Erste Grupa je ostvarila neto dobit od 453,6 miliona evra", rekao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG. "Na ovaj rezultat su uticale kako pozitivne tako i negativne jednokratne stavke, ali on ipak odražava osnovnu snagu našeg poslovanja. Takođe smo znatno popravili stanje kapitala i dostigli koeficijent kapitala prema EBA od 9,9 odsto na dan 30. juna 2012. godine. Ako uključimo i neraspoređenu dobit, taj koeficijent se popravio na 10,4 odsto. Pored toga, nastavili smo da beležimo prilive depozita klijenata", dodao je on.


Filip Moris:
Reciklirano 97,5 odsto otpada

Kompanija "Filip Moris" je prošle godine reciklirala čak 97,5 odsto otpada iz procesa proizvodnje. Ovako izuzetan rezultat je filijalu u Srbiji svrstao u sam vrh u okviru "Filip Moris" globalne mreže kada je reciklaža u pitanju, a postignut je kontinuiranim investicijama u najnovije tehnologije i praćenjem svetskih tendencija u poslovanju, saopšteno je iz "Filipa Morisa". Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, kompanija "Filip Moris" je u svojim prostorijama organizovala i izložbu "Reciklomanija". Zaposleni su predstavili proizvode dobijene reciklažom različitih vrsta otpada nastalih tokom proizvodnje, a izložbi su prisustvovali i gosti iz različitih državnih i lokalnih institucija, poput Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore.


Delhaize Group:
Godinu dana u Srbiji

Nakon godinu dana od kupovine Delta Maxi Grupe, generalni direktor Delhaize Europe za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, David Vander Skuren, sumirao je rezultate postignute u ovom regionu: "Poslovanje kompanije smo uskladili sa vrednostima i vizijom Delhaize Group, i prioritetno ga fokusirali na potrošače. Prvu godinu obeležili su obnavljanje odnosa sa dobavljačima, obogaćivanje asortimana brendiranim proizvodima i proizvodima privatne robne marke, rad na konkurentnijem cenovnom pozicioniranju, kao i brojni društveno odgovorni projekti."

Delhaize Europe za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru u ovom trenutku ima 12.512 zaposlenih. Od 27. jula prošle godine u Srbiji su otvorena tri nova Maxi supermarketa, šest Mini Maxija i jedan Tempo Centar, a renovirano je 13 Maxija i 12 Mini Maxija.


UNIQA i Genolab:
Ugovor o saradnji

UNIQA osiguranje i kompanija Genolab, jedina u Srbiji koja pruža usluge pribavljanja lične DNK analize, zaključile su ugovor o saradnji na osnovu koga svi klijenti dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja MedUniqa, ali i svih ostalih vrsta osiguranja koje pruža UNIQA, imaju pravo na ostvarenje određenih popusta prilikom izrade analiza.

Testiranje se vrši putem uzimanja uzorka pljuvačke koji se prosleđuje uglednim laboratorijama u inostranstvu sa kojima Genolab sarađuje, i u kojima se vrši kompletna DNK analiza. Po završetku analize, korisnik dobija rezultate u vidu Lične genetske knjige, u kojoj je na jasan i precizan način predstavljen rizik od dobijanja analiziranih bolesti. Ukoliko se ustanovi da je rizik od dobijanja određene bolesti povećan, korisnik se upućuje kod lekara specijaliste kako bi se napravio plan za eventualno lečenje.


Basler osiguranje:
Siguran svet

Iako 80 odsto anketiranih Beograđana smatra da je zdravstveno osiguranje na odmoru potrebno i oko 70 odsto njih uvek u inostranstvo putuje sa ovim osiguranjem, čak svaki treći ispitanik i dalje putno zdravstveno osiguranje uplaćuje samo kada je ono obavezno, rezultati su ankete "Siguran svet" Basler osiguranja, sprovedene tokom jula u Beogradu. Rezultati ankete pokazali su da će čak 70 odsto anketiranih Beograđana ove godine letovati u inostranstvu, ali se trećina njih izjasnila da neće uplatiti putno zdravstveno osiguranje.

"S obzirom na to da je sezona godišnjih odmora u toku, potrebno je podići svest građana o važnosti sigurnog putovanja, naročito kada je o zdravlju porodice reč", rekao je dr Vladimir Medan, predsednik uprave Basler Srbija.


NIS:
Dobit od 22 milijarde

Image

"U prvoj polovini 2012. Naftna industrija Srbije (NIS) imala je neto dobit od 22 milijarde dinara", rekao je generalni direktor Kiril Kravčenko. Uprkos nepovoljnim ekonomskim okolnostima u zemlji, kretanju cena nafte i padu vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar, dobar rezultat ostvaren je pre svega zahvaljujući povećanju efikasnosti i smanjenju troškova. Najveći negativan uticaj na finansijski rezultat imalo je slabljenje dinara, jer je gubitak NIS-a na kursnim razlikama u prvoj polovini 2012. bio skoro 10 milijardi dinara, kažu u NIS-u.

Podsetimo, NIS je 2011. imao neto dobit od 40,6 milijardi dinara, a ukupna vrednost investicija u prvih šest meseci 2012. iznosi 17,2 milijarde, tj. 76 odsto u odnosu na isti period prošle godine.