foto: reuters

LGBT >

Pomak u hotelijerstvu

Crna Gora odlučila je da napravi korak kojim će postati prepoznatljiva kao tolerantna turistička destinacija koja nema granica kada su njeni gosti u pitanju. Na hotelima, koji su članovi Crnogorskog turističkog udruženje (CTU), biće postavljene pločice u duginim bojama, koje će ih označiti kao gej prijateljske i tako omogućiti LGBT turistima, koji dolaze u Crnu Goru, da izaberu one hotele u kojima neće imati problema samo zbog toga što pripadaju drugačijoj seksualnoj orijentaciji.

Boban Stojanović ispred organizacije "Prajd Beograd" prokomentarisao je ovakav potez Crne Gore kao pozitivan pomak. "Ovde je reč o ekonomskoj kategoriji i ako tržište ima potrebu da omogući LGBT turistima da mirno letuju, to će se omogućiti. Hoteli u kojima su dobrodošle LGBT osobe su antidiskriminatorska kategorija i dobro ih je imati. U Srbiji nema ovakvih hotela, ali to i nije zakonska obaveza. Postoje hosteli u kojima se naglašava zabrana različitih vrsta diskriminacije, među kojima se nalazi i diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije", kaže Stojanović.

Hoteli koji su prijateljski nastrojeni prema gej osobama, u suštini se ne razlikuju od ostalih hotela, osim što imaju obeležje u vidu gej zastave kako bi se raspoznavali. U njima su dobrodošli i gosti koji nisu pripadnici LGBT populacije, ali ovakva definicija je garancija da se niko neće osećati diskriminisano od strane osoblja ili drugih gostiju. "Ako u običnom hotelu tražite bračni krevet sa svojim partnerom, postoji mogućnost da doživite neprijatnost. Ovako, dok čekate taksi u lobiju gej frendli hotela, možete bez straha da razmenjujete nežnosti sa svojim partnerom, poput svakog zaljubljenog para. To je samo garancija da vas niko neće popreko gledati i osuđivati", kaže Boban Stojanović. On je najavio da će u okviru organizacije smeštaja naredne parade ponosa "Prajd Beograd" pitati hotele u Beogradu da li žele da ugoste učesnike parade. Na taj način će Srbija biti korak bliže ovakvom potezu, a osetiće se i kakva klima mišljenja vlada kada je o ovakvim odlukama reč.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST