foto: tanjug

Privreda >

Počeo izvoz »fijata 500L«

Prvi kontingent novog automobila "fijat 500L" krenuo je 14. avgusta železnicom iz Kragujevca do luke Bar odakle će brodom biti transportovano 206 vozila u Italiju.

Fabrika Fijat automobili Srbija tražila je policijsku pratnju za transport svojih vozila, novih automobila modela "fijat 500L". Kako je objavljeno, određeni su policajci koji će biti u vozu koji prevozi automobile i oni su obavili razgovore sa upravom italijanske kompanije. Železničku kompoziciju od 16 vagona obezbeđuju dva policajca. Jedan je u prvom vagonu, a drugi u poslednjem. Oni će putovati do Brodareva, do granice sa Crnom Gorom, gde će ih zameniti policajci iz crnogorskog MUP-a. Sva vozila koja se transportuju ovim vagonima su zaštićena specijalnim mrežama, kako se ne bi oštetila na putu do kupca.

Kako su Železnice prenele za Betu, do kraja godine 130 vozova će transportovati 26.000 automobila, a za 2013. je planiran prevoz 160.000 automobila sa 14 vozova nedeljno.

Serijska proizvodnja novog modela "fijat 500L" počela je 4. jula u Kragujevcu, a plan je da se od novembra proizvodi 550 automobila dnevno.

Prodaja novog modela "fijat 500L", koji se proizvodi u Kragujevcu, na evropskom tržištu će početi od 1. oktobra. Od prošlog meseca ove godine, novi model dostupan je u Italiji, a biće plasiran na više od 100 tržišta u svetu. Sjedinjene Američke Države, kao i region Azije i Pacifika takođe će imati u ponudi novi Fijatov model.

U Fijat automobilima Srbije (FAS) rečeno je da se sve u vezi sa proizvodnjom i prodajom novog modela "500L" odvija planiranom dinamikom i da će od oktobra početi prodaja prvenstveno na prioritetnim tržištima. U kompaniji očekuju da će najbolja prodaja biti na evropskom tržištu, a trećina prodaje trebalo bi da bude ostvarena na tržištu SAD.

Zbog povećanja obima proizvodnje novog modela "500L", u fabrici odnedavno radi i druga smena. Fijat je, inače, počeo saradnju sa Grupom Zastava još 1953. Proizvodnja modela "500L" u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku Zastava automobili, potpisanog u jesen 2008. Tim strateškim ugovorom italijanski Fijat je vlasnik 67 procenata fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Cena novog modela će na italijanskom tržištu iznositi 15.500 evra, a za 13.490 evra će biti dostupan u Srbiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST