Novogovor >

Tvitovanje

Tokom Olimpijskih igara u Londonu postavljeno je više od 150 miliona poruka na Twitteru.

Neki kažu da je tvitovanje novo sredstvo demokratizacije komunikacija – izveštavanje o događajima u realnom vremenu – i pominju tvitove sa masovnih demonstracija na trgu Tahrir.

Twitter je onlajn socijalna mreža, koja omogućava korisnicima interneta i telefona pametnijih od svojih vlasnika da šalju i čitaju tekstualne poruke do 140 karaktera. U proseku, to je oko 25 reči, deset reči manje nego što treba da sadrži tzv. glava vesti u kojoj se odgovara na 5W pitanja ko, gde, šta, kada, kako i zašto.

Tvitovano novinarstvo je sada predmet sporova. U novembru 2011. Asošijeted pres je ukorio svoje novinare zato što su vest prvo objavljivali na Twitteru. U Njujorku je sud tražio da Twitter preda poruke "okupatora Volstrita", ali je ovaj odbio tvrdeći da su vlasnici poruka oni koji su ih postavili.

Anonimni ljudi najčešće tvituju šta misle o slavnima i moćnima, ali biće da je obrnuto, da je to novo sredstvo manipulacije i spinovanja, jer sve više tvituju političari i pevaljke, a i njihovi tvitovi su popularniji.

Neki tvitovanje zovu mikroblogovanje (microblogging), a neki SMS interneta. Kažu da je i tvitovanje novi odraz stare težnje ka sažetosti. Kao ono nekad kada je slanje telegrama bilo skupo, naplaćivalo se prema broju reči, pa je, kaže anegdota, pesnik poslao samo jednu reč: "Ispolako." Ispit položio Laza Kostić.

Izraz je potekao od engleske reči za cvrkut ptica, cvrkutati, to tweet. Logo Twittera je u obliku ptice, mada sadržaj mnogih tvitova upućuje na graktanje. Grčka troskokašica Voula Papakirstu izbačena je iz olimpijskog tima zbog rasističkog vica koji je tvitovala.

Neki kažu da je Tviter provala sredstvo za potkopavanje socijalnog ugovora i ukidanje gramatike, a i umnožavanje broja sažetih besmislica. Oni koji su registrovani tvituju, često nesvesni da to mogu da čitaju svi.

Ne tvitujte dok ste pijani, kaže jedno korisno uputstvo. U Londonu je sud gonio nekoga ko tvitovao da je aerodrom zatvoren i da će zato baciti bombu...

Postoje Tviter zavisnici. To tvituje sve dok ima struje: "Kako si se razvalila. Pola slova si ‘pojela!"

"Izvinjavam se zbog svojih potresnih tvitova od sinoć, trebalo je mnogo ranije da mi crkne baterija."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST