Vreme Beograda – Akcija obnavljanja parkova i igrališta >

Za lepši komšiluk

"Apelujem na sve da, ako prepoznaju još neki prostor koji treba urediti, to prijave ‘Zelenilu’, a mi ćemo biti tu da svi zajedno pomognemo. Dijalog sa građanima i njihove inicijative su za nas veoma važni i zato ćemo uvek činiti sve što je u našoj moći da izađemo u susret svojim sugrađanima", izjavio je Dejan Živković, pomoćnik gradonačelnika

»Vreme Beograda«

Tokom jula i avgusta u Beogradu su izgrađeni novi i obnovljeni stari tereni i dečija igrališta. Na inicijativu građana u akciji "Moj komšiluk - popravimo zajedno" zajedno su učestvovali stanari, grad Beograd i JKP "Zelenilo".

...

Ceo dodatak »Vreme Beograda« u PDF-u

Dodatak priredili Biljana Vasić i Radmilo Marković. Fotografije: M. Milenković, Beoinfo

Još jedna akcija "Moj komšiluk – popravimo zajedno" sprovedena je 3. avgusta u beogradskoj opštini Čukarica, u stambenom naselju Golf. Akciji su prisustvovali stanari okolnih zgrada, predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić sa saradnicima i generalni direktor Javno-komunalnog preduzeća "Zelenilo – Beograd" Radovan Draškić.

Cilj akcije je da se obnove parkovski i dečji rekviziti – klupe, kante za otpatke, klackalice, ljuljaške, vrteške i drugo – na raznim lokacijama deset beogradskih opština. Pokrenuli su je građani Beograda, koji su uz podršku Grada Beograda i JKP "Zelenilo" uspeli da je realizuju početkom jula ove godine. "Građani su nam sugerisali da bi u nekim parkovima trebalo obnoviti i ofarbati parkovske rekvizite, i otuda ova akcija. ‘Zelenilo’ je odredilo 56 ovakvih površina i one će tokom avgusta i septembra biti uređene, a prihvatićemo i sugestije građana. Apelujem na sve da, ako prepoznaju još neki prostor koji treba urediti, to prijave ‘Zelenilu’, a mi ćemo biti tu da svi zajedno pomognemo. Dijalog sa građanima i njihove inicijative su za nas veoma važne i zato ćemo uvek činiti sve što je u našoj moći da izađemo u susret svojim sugrađanima", izjavio je Dejan Živković, pomoćnik gradonačelnika.

Građani daju predloge koje površine bi mogle da se srede, poprave ili ofarbaju, a predstavnici Grada i "Zelenila" obezbeđuju potreban materijal, poput rukavica, farbi, četki i drugih potrebnih sredstava. Za svaku lokaciju obezbeđeno je oko trideset litara raznih vrsta farbi različitih boja, kao i dovoljan broj rukavica, četki i drugog materijala. Na mestu na kom se radi prisustvovaće i tri ili četiri radnika "Zelenila", kako bi pružili potrebnu pomoć.

Jedan od inicijatora sređivanja parka između zgrada u opštini Čukarica, u naselju Golf, je i desetogodišnji Matija Ranković, koji se tu redovno igra sa svojim drugarima. "Najviše volimo ovde da se igramo! I pre smo pomagali komšijama u čišćenju ovog parkića. Moji drugari i ja smo hteli da ofarbamo neke klupe kako bi bilo šarenije i kako bi dolazilo još dece", kaže Matija. Predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić, koji je zajedno sa Matijom i drugim stanarima farbao klupe, smatra da je cilj ove akcije ne samo da oplemeni ceo ovaj prostor već i da se podigne svest o značaju okoline. "Posle Čukaričke padine evo nas u naselju Golf, gde zajedno sa našim prijateljima iz ‘Zelenila’, Matijom i njegovim drugarima i komšijama iz ovog naselja želimo da popravimo jedan park za decu između zgrada. Treba da čuvamo ove prostore, jer je to mesto gde se okupljamo, gde se deca igraju, gde stariji mogu da se odmaraju. Nadam se da to neće više biti mesta gde će se uveče okupljati huligani i lomiti ono što mi učinimo lepšim. Treba svi zajedno da radimo na podizanju stambene svesti", rekao je Gajić.

Na opštini Čukarica ima ukupno 110 dečjih igrališta, 456 dečjih rekvizita i oko 2300 klupa postavljenih na javnim zelenim površinama. Od početka godine do sada JKP "Zelenilo – Beograd" ugradilo je 70 klupa, popravljeno je 140, a ofarbano 400 klupa. Kada su u pitanju rekviziti za igru dece, ugrađeno je 40, popravljeno 110 i ofarbano 140 rekvizita. Opština Čukarica, kao jedna od opština sa najviše zelenih površina, ima i 26 rekvizita za fitnes i 30 sportskih rekvizita. Ipak, neophodno je da se i građani aktiviraju, da daju doprinos uređivanju okoline, bilo tako što će prijaviti oštećenja, bilo predložiti šta se može napraviti i čime se može dopuniti neka površina.

"U želji da se uredi što brže i što više parkova i međublokovskih zelenih površina, zajedno sa Gradom Beogradom započeli smo akciju u kojoj će građani pomagati našim radnicima u sređivanju ovih prostora. Smisao je u zajedništvu i izgradnji osećaja da se život u Beogradu zaista tiče svih nas, jer kada se svi zajedno trudimo da naš grad izgleda lepše i u to smo spremni da uložimo vlastiti napor, onda nas to čini odgovornijim, ali i zadovoljnijim članovima društva", rekao je generalni direktor JKP "Zelenilo – Beograd" Radovan Draškić.

Tokom jula ove godine obnovljeni su određeni parkovi na Karaburmi, Zvezdari, Savskom vencu, Vračaru, Čukarici i u Rakovici. Građanima su se priključili i predsednici beogradskih opština Stojan Nikolić, Dušan Dinčić i Zoran Gajić, direktor "Zelenila" Radovan Draškić, kao i Zoran Živković, pomoćnik gradonačelnika. U planu je širenje akcije "Moj komšiluk – popravimo zajedno" i na preostale gradske opštine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

  • Dejan Živković, pomoćnik gradonačelnika
  • Zoran Gajić, predsednik opštine Čukarica

I Borska ulica dobila igrališta

Izgradnjom dva dečja igrališta i rekonstrukcijom sportskog terena u stambenom naselju u Borskoj ulici u Rakovici, meštani tog dela grada dobili su kvalitetan prostor za druženje i igru. Manje igralište se prostire na površini od 130 kvadratnih metara i presvučeno je asfaltom u kombinaciji sa stazom od gume u obliku osmice sa simbolima saobraćajnice, a predviđena je za vožnju rolera i bicikla. Na tom igralištu nema rekvizita jer je ta površina u zimskom periodu sankalište za veliki broj dece. Veće igralište, površine 170 kvadratnih metara, presvučeno je specijalnom gumom, postavljeni su savremeni rekviziti, specijalno dizajnirani za decu sa posebnim potrebama. Kombinovano igralište za basket, fudbal i odbojku presvučeno je ravnajućim slojem i ograđeno žičanom ogradom. Kako bi deci koja se kreću u kolicima bio omogućen pristup, projektovana je pristupna staza.

Mirjana Bilbija, rukovodilac Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Borskoj ulici, izrazila je zadovoljstvo što je prostor koji je bio zapušten sada završen i ulepšan: "Ovo sada daje mogućnost da naši rehabilitacioni postupci, kao i uključivanje dece u društvenu sredinu, budu što kvalitetniji, jer će više vremena provoditi na otvorenom prostoru. Dnevni boravak zbrinjava 17 korisnika, a kapacitet je 21. Nameravamo da ove godine proširimo kapacitete i dobijemo još 300 kvadrata korisnog prostora, što će nam mnogo značiti u radu sa decom."