foto: beoinfo

Vreme Beograda – Socijalna politika >

Veliki dan, velika sreća

"Dobili smo 57 kvadrata i to će nam biti sasvim dovoljno, a ovaj stan omogućiće mojoj deci da žive kao i sva druga, idu u školu i obdanište. Meni će to biti podstrek da nađem posao, jer do sada je bilo jako teško planirati budućnost. Od danas će, nadam se, sve biti mnogo lakše", kaže Bojan Ibraimović, stanar u Ulici Mileve Marić Ajnštajn

Sad je mnogo lakše

U septembru su useljene 133 socijalno ugrožene porodice na Novom Beogradu; u aprilu je 20 izbeglih i interno raseljenih lica dobilo krov nad glavom u Velikom Mokrom Lugu, a na proleće se u zgrade koje se ubrzano grade useljava još 40 porodica koje su na konkursu dobile stan od Grada Beograda; nastavlja se izgradnja u naselju Kamendin. Ukupno je izgrađeno 450 stanova, a tokom ove i sledeće godine biće završeno još oko 400 stanova koji će biti delom socijalni, a delom neprofitni. U gradskoj vlasti kažu da je ovo prvi korak, drugi je obezbeđivanje radnih mesta za ove ljude.

Radovi na izgradnji još 40 stanova u Velikom Mokrom Lugu uveliko su odmakli. Stanovi su površine od 30 do 54 kvadrata, a po strukturi su garsonjere, jednosobni, dvosobni i dvoiposobni. Za objekte su projektovana i parking mesta, a nekoliko stanova u prizemlju ima pristupe prilagođene osobama sa posebnim potrebama. Po jedna od porodica koje se budu uselile u obe zgrade, na predlog Gradskog centra za socijalni rad, dobiće status domaćina zgrade. Posao će im biti da vode računa o potrebama ostalih stanara zgrade i posreduju u komunikaciji sa nadležnim institucijama, a za to angažovanje biće plaćeni iz gradskog budžeta. "Zgrade, čiju izgradnju finansira Evropska unija, izgrađene su na potpuno infrastrukturno opremljenom zemljištu, koje je ustupio Grad Beograd kao svoj deo učešća u tom projektu", kaže Zoran Kostić, član gradskog veća, i podseća da je cilj projekta da se kolektivni centri u potpunosti ugase i da ove porodice reše stambeno pitanje.

Reporteri "Vremena Beograda" posetili su porodice koje su na prethodnom konkursu dobile krov nad glavom. Potpunu novu zgradu, useljenu u aprilu, oplemenjuju žardinjere sa cvećem. O njima brine Mara, starica izbegla iz Siska.

"Ko bi mogao da kaže da nije lepo? U kakvim smo samo uslovima godinama živeli u izbegličkom centru u Krnjači, svi u jednoj sobi, a različite generacije. Ovde je mirno, a okolina lepa. Zato sam odlučila da je još dodatno ukrasim, pa sam uradila ono što volim – posadila sam cveće", priča Mara, pokazujući na desetine saksija na samom ulazu u zgradu.

U porodici Lazić – slavlje. Mala Anastasija slavila je deseti rođendan. Raduje se zbog svojih gostiju i kaže da će već sutra počastiti i drugare iz odeljenja škole "Vladislav Petković Dis", koju uspešno pohađa otkad su se krajem aprila doselili u ovaj kraj. Svoj rođendan prvi put proslavila je u svojoj sobi.

Pravo na učešće na konkursu imale su porodice koje nisu uspele na prethodnom, kao i sve ostale koje su smeštene u preostala tri kolektivna centra u Beogradu. Rang-lista dobitnika stanova objavljena je na internet sajtu Grada Beograda, u dnevnoj štampi, na oglasnim tablama kolektivnih centara, u Gradskom centru za socijalni rad i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

NAJZAD U STANU: U prvoj polovini septembra ključeve stanova na Novom Beogradu dobile su 133 socijalno ugrožene porodice. Novi objekat za davanje u zakup stanova na određeno vreme socijalno ugroženim licima izgrađen je u Ulici Mileve Marić Ajnštajn, površine je oko 9500 kvadrata. Od ukupno 133 stana na ovom konkursu stanove je dobilo i 16 romskih porodica koje su živele ispod "Gazele". Sva deca su upisana u škole na Novom Beogradu koje su u blizini stanova a to su osnovne škole "Kneginja Milica", "Milan Rakić", "Branko Radičević" i "Jovan Sterija Popović".

Milica Memišević sa mužem i petoro dece jedna je od onih koji su živeli u nehigijenskom naselju ispod "Gazele", odakle je iseljena u novoformirano naselje u Mladenovcu. "Ovo je za mene jedan od najsrećnijih dana u životu. Preseljenje iz nehigijenskog naselja u Mladenovac za nas je bio veliki pomak, tamo smo dobili vodu, struju i mnogo normalnije uslove za život, koje ispod "Gazele" nismo imali. Grad nam je pomogao da školujemo decu, opremao ih za nastavu, davao garderobu, što nam je bila velika olakšica. Imali smo i romskog koordinatora koji je dodatno radio sa decom posle škole, a organizovano je i mnogo različitih izleta. Dobijanjem ovog stana moja deca dobiće priliku da steknu još više znanja, a ja dodatnu snagu da im u tome pomognem", rekla je Milica Memišević.

Dragan Đorđević će u 45 kvadrata živeti sa suprugom i sinom. Već pet godina čeka transplantaciju jetre, prima penziju od 24.000 dinara, a supruga je nezaposlena. "Veliki je ovo događaj za sve nas. Nameštaja imamo vrlo malo, tek posuđe i posteljinu. Kirija će ovde ipak biti znatno manja, pa ćemo uspeti da nabavimo ono što nam fali", kaže Dragan.

VEROVALI ILI NE: Na susednom ulazu radnici "Čistoće" istovaruju kamion, useljavaju Boru Vukmiricu, kompozitora i tekstopisca, i njegovu suprugu, oboje su invalidi. Podatak za "Riplija"– selili su se ukupno 48 puta.

"Svuda smo bili, Borča, Ovča, Zvezdara, Padinska Skela i mnogo drugih mesta. Negde smo bili svega dva-tri dana, izbaci nas gazda i mi ostanemo na ulici, a stanovi vlažni, prokišnjavaju, ma svašta smo videli. Ovo je, ljudi, sada božanstveno, imamo stan i sigurnost, pristojan toalet, sobe sa belim zidovima, parket. Neverovatan je to osećaj i ja, iskreno, još uvek ne verujem da sam tu i da je ovo stvarnost", rekao nam je Bora, pozivajući nas da, iako se stvari unose u stan, ipak uđemo i sami se uverimo.

Da odnosi sa komšijama često znaju da budu bolji i od rodbinskih, dokazala nam je Mira Jaćimović, koja pomaže petočlanoj porodici Demirović, dosadašnjim komšijama u naselju Boljevci. "Ja imam tamo svoju kuću, a oni su živeli u kontejnerskom naselju. Upoznali smo se, sprijateljili i, evo, i danas smo zajedno. Žao mi je što su otišli jer ćemo se ređe viđati, ali kad vidim gde su sada, nemam dilemu da im je ovde bolje. Tamo su živeli u jednoj prostoriji, a ovde je već druga stvar i želim im da krenu izpočetka i da, bože zdravlja, uspeju, a ja ću svakako biti uvek tu da im pomognem", rekla je Mira.

NAJVEĆE BLAGO: "Ovo je moje najveće blago i najveća sreća, dobio sam garsonjeru u prizemlju, a imam i uređen prilaz", kaže Milenko Milutinović, ratni vojni invalid bez obe noge, jedan od novih stanara u Ulici Mileve Marić Ajnštajn. Milenko je šampion Srbije i Crne Gore u auto-reliju u kategoriji invalida i sa ponosom pokazuje sportskog "golfa dvojku", svog mezimca, koji ga je verno pratio na svim relijima u zemlji i inostranstvu. Iako mu je penzija manja od 15.000 dinara, Milenko kaže da se snalazi, ali da je garsonjera ono što mu je bilo najpotrebnije. Kaže da je komšiluk divan i da su mu pomogli da unese stvari.

Ljubinka Rečković izašla je da sačeka kamion JKP "Gradska čistoća" koji joj, u organizaciji gradskih službi, dovozi stvari iz naselja u Boljevcima. I dok čeka kamion, čisti prostor ispred ulaza. "Moj sin je invalid, imam muža, snaju i unuku koja ide u četvrti razred i kojom se ponosim. Useljavamo se u jednoiposoban stan od 44 kvadrata, a dobijamo i tuđu negu i pomoć i socijalnu pomoć."

Olivera Malić je jedna od nekadašnjih stanovnica nehigijenskog naselja ispod "Gazele". Sa osmočlanom porodicom dobila je stan od 53 kvadrata. "Presrećni smo i deca i ja. Nisam se nadala da ću u životu išta da dobijem i ovo je za mene kao da sanjam. I ne mislim ja tu samo na sebe, deca su mi važna, da žive kao ljudi. Živeli smo ispod "Gazele" i kad su nas odatle sklonili bili smo jako ljuti, ali sada vidim da su imali pravo, tek sada vidimo kako život može lepo da izgleda. U odnosu na stanje ispod mosta, ovaj prostor je za nas čak i prevelik", kaže Olivera, koju nabavka nameštaja tek očekuje, uz nadu da će joj pomoći malo rodbina, a malo i komšiluk.

Ovo je četvrti konkurs za davanje u zakup stanova na određeno vreme, a na prethodna tri konkursa izgrađeno je i useljeno 317 stanova u naselju Kamendin.

Konkurs za davanje u zakup 133 stana (i četiri stana koja su od prethodnog konkursa oslobođena od korisnika) na određeno vreme socijalno ugroženim licima raspisan je 5. decembra 2011. sa rokom prijave do 5. januara 2012. godine. Konačna rang-lista objavljena je maja 2012, a pravo učešća su imala lica bez stana koja primaju socijalnu pomoć ili im prihodi po domaćinstvu nisu veći od 80 odsto proseka u Republici Srbiji, sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda najmanje dve godine.

U ovom naselju biće otvorena i kancelarija za pružanje pomoći stanovnicima socijalnih stanova. Ovakva kancelarija već postoji u Kamendinu i ima troje zaposlenih. Oni svakodnevno rade sa ljudima koji žive u ovim stanovima i pomažu im pri zapošljavanju, upisu dece u vrtić, školu, pri plaćanju računa. U Kamendinu je u saradnji sa ovom kancelarijom počela sa radom i škola za obrazovanje odraslih. Trenutno je pohađa 40 polaznika, kojima će po završetku ove škole biti mnogo lakše da nađu posao.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

SA CVEĆEM JE LEPŠE: Gospođa Mara
  • Useljenje u stanove u Ulici Mileve Marić Ajnštajn
  • Prvi dani u novom stanu
  • Dodela ključeva stanarima na Novom Beogradu
  • Rođendan u naselju u Velikom Mokrom Lugu

»Vreme Beograda«

Ceo dodatak »Vreme Beograda« u PDF-u

Dodatak priredila Biljana Vasić. Fotografije: A. Anđić, Beoinfo


Ostali tekstovi u ovom dodatku:

– Etno-turizam, Bojčinska šuma

– "Dani evropske baštine" u Beogradu

– Beoinfo