foto: tanjug

Afera Agrobanka >

Nova hapšenja

U slučaju malverzacija u Agrobanci hapšenja se nastavljaju. U utorak 28. avgusta na saslušanje su privedeni Stojan Stojanov i Zvezdan Damjanović, veštaci koji su vršili procenu objekata pod hipotekom u slučaju Agrobanke i Habitfarma. Pred kraj dana, stigla je vest da je priveden i Miloš Marković, direktor firme Luton koja je poslovala u sistemu Habitfarma.

Sva trojica su privedena Tužilaštvu za organizovani kriminal gde će biti saslušana, nakon čega će se doneti odluka o daljem toku krivičnog postupka.

Nerealna procena, za koju su, kako se sumnja, bila zadužena dvojica uhapšenih, o vrednosti imovine koja je stavljana pod hipoteku prilikom uzimanja kredita od Agrobanke, ključni je deo ilegalne akcije kojom je Agrobanka oštećena za 52 miliona evra. Kako je RTS u utorak saznao, za mesto veštaka Stojanova je angažovao predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić, dok je Damjanovića angažovao vlasnik Habitfarma Radoslav Sekulić.

Tri dana ranije istraga je proširena sa dotadašnjih deset na 19 osumnjičenih, kada su na informativni razgovor privedeni Radoslav Sekulića, vlasnik Habitfarma, njegov sin Duško, Dragomir Jovanović, nekadašnji finansijski direktor Habitfarma, Dragovan Milinković, aktuelni predsednik Opštinskog odbora SPS-a u Ivanjici, Borko Filipović, kao i odgovorna lica u preduzećima koja su poslovala u sistemu Habitfarma: Bratislav Mihailović, Duško Šunjarević, Milan Stefanović, Nenad Maričić i Snežana Paunović.

Prema rešenju sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, pritvor od 30 dana određen je Jovanoviću, Filipovićevoj i Stefanoviću, dok su Sekulići, zbog lošeg zdravstvenog stanja, prebačeni u zatvorsku bolnicu u Beogradu, pa će veštačenjem biti utvrđeno da li su oni sposobni da učestvuju u krivičnom postupku koji se vodi protiv njih.

Kako "Večernje novosti" saznaju, razlog za određivanje pritvora je opasnost da bi na slobodi mogli da utiču na svedoke. Za preostale osumnjičene određena je zabrana napuštanja prebivališta. "Novosti" nezvanično saznaju da je ovakva odluka usledila pošto je petoro koji se nalaze u kućnom pritvoru u potpunosti priznalo izvršenje krivičnog dela.

Na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal policija je započela i finansijsku istragu imovine uhapšenih u aferi Agrobanka. Ukoliko se dokaže nesrazmera između vrednosti imovine i njihovih primanja, tužilaštvo će podneti zahtev za njeno privremeno oduzimanje.

Koordinator Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Aleksandar Vučić, rekao je u subotu, 25. avgusta, a nakon hapšenja vlasnika Habitfarma Radoslava Sekulića, da je ova afera "Pandorina kutija iz koje će mnogo toga ispasti": "Tu smo da bismo se borili za interese naroda. Videćemo dokle ćemo to moći. Sasvim su jasni pritisci, ogroman je novac u pitanju, neću govoriti da je to lako i jednostavno. Biće teško, ali sam uveren da ljudi osećaju nadu", rekao je Vučić i dodao da hapšenje Sekulića, koji je nekadašnji finansijer SPS-a, neće uticati na odnose u koaliciji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST