TV manijak >

Sarapin problem

Jesen je na televizijama vreme za hvalisanje. Pink, Prva i B92 takmiče se u najavljivanju nove, jesenje programske šeme, odbrojavaju dane do početka i obećavaju neverovatne novitete. Javni servis deluje uzdržano, valjda iznenađen najavama o ukidanju TV pretplate kao načina finansiranja. Ukoliko bi se razmetao novim programima, mogli bi ga optužiti da se razbacuje parama kojih nema. Zato su u jesenje nadmetanje u laži i paralaži ušle komercijalne televizije. Nove emisije se po pravilu kod nas reklamiraju na isti način, do zla boga neiventivno. Na promo-snimanju se pojavi voditelj u odelcetu, ozbiljan, ali bez kravate, njega slikaju u totalu – okrenutog ka gledaocima. Taman kad se dasa uozbilji ili bodboči glavu, bočno u kadar ulazi koleginica, ili koleginice, i onako iz anfasa ga kucnu po ramenu. Kao da ga izbace iz ravnoteže, ili ga malko oraspolože i onda ozbiljni glas iz pozadine kaže narodu kako se zove emisija i kada se emituje. Ovako izgleda najava emisije bilo da je informativna, zabavna ili igrana – od vesti do natpevavanja. Utisak koji najave jesenje šeme ostavljaju na gledaoce u suštini je realan, to nas očekuje i u programu – monotonija. Nema novih grafičkih rešenja, nema novih emisija, nema novih lica i nema iznenađenja, kao da smo samo oprali i opeglali iznošen kaput. Svaki gledalac TV programa u Srbiji odavno je shvatio da mu novosti i uzbuđenje na malom ekranu mogu doneti samo filmovi, serije i sportski prenosi. Sve ostalo na domaćim kanalima je poznato i već viđeno, pa se isplati investirati u kablovsku televiziju ako ste u prilici.

TV Pink je promovisao čitav internacionalni tim stručnjaka koji će pokrenuti ovu televiziju nakon stagnacije izazvane finansijskim problemima. Jednog od dotičnih eksperata sam istoga dana video na HRT-u tokom nekakvog suđenja. TV Prva odbrojava dane do početka, baš kao i B92, ali se mora priznati da neke ozbiljne letnje pauze nije ni bilo, jer nedostatak novca u TV oglašavanju ne dozvoljava nikome da odmara. Televizije su postale nalik na maloprodajne lance – kad jedan snizi cenu svinjskog buta ili daje robu na čekove, odmah ga slede i ostali, sa onim dramatičnim najavama koje se završavaju sa… za samo… devedeset devet!

Najbolji primer, ili metafora, novih programskih šema za mene je kultna emisija svakog TV manijaka na Studiju B. Kolega Sarapa je letnju šemu završio povratkom na vruće unutrašnjopolitičke teme. Znate njegovu emisiju "Problem" gde se u tradicionalnom srpskom stilu bistri politika, ponekad se Mrka naljuti pa skine bubicu i napusti studio, ali se redovno sučeljavaju mišljenja, pokazuje u kameru dokumentacija i na svojevrstan način demistifikuje taj oreol "visoke politike". Ona je svedena na svoju ovdašnju suštinu – sukob ekonomskih interesa i ličnih sujeta. Ove jeseni na Studiju B se najavljuje stara-nova emisija, samo se sada zove "Sarapin problem". Neka vas ova personalizacija ne zavara, nije u pitanju puka sujeta voditelja, verujem da je smisao daleko dublji. Prvo, politička scena se do te mere zamutila da su svi digli ruke od prebiranja po dotičnoj barici, jer ne bi da se uflekaju. Naslov emisije nam možda govori da uzmemo stvar u svoje ruke, da preuzmemo odgovornost, jer će inače politika u Srbiji ostati samo Sarapin problem. Ime emisije takođe aludira na omiljenu domaću demagošku floskulu koja se tiče pitanja kompetencije i ingerencije. Pitanje glasi – čiji je problem, ko je kompetentan i ko je nadležan. Primetićete da se u ovim polemikama ni ne pomišlja o rešenju, to prosto nije tema. Televizija služi da utvrdi čiji smo mi problem! Fenomenalno precizno, tužno i istinito. Ovu vrstu upornosti i tvrdoglavosti kolega Sarapa je demonstrirao još pri raspadu TV Politike, kada je mesecima tokom svoje emisije puštao obaveštenje o štrajku zaposlenih novinara kojima su dugovali plate – do ispunjenja svih zahteva!

Eto takve su naše jesenje šeme. Ponegde se promenilo ime, ali suštinskih promena u ovom rovovskom ratu nema. I dalje u Srbiji imate ukupno dve kvalitetne informativne redakcije, jedan politički talk show, jedan ozbiljan kviz znanja i jedan muzički šou sa narodnjacima. Ostalo je telešop u kojem se peva, kuva ili trguje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST