Banca Intesa

Vreme uspeha! (decembar 2012) >

Poslovne vesti


Banca Intesa:
Banka godine u Srbiji

Banca Intesa osvojila je petu godinu za redom nagradu za banku godine u Srbiji koju dodeljuje vodeći svetski časopis iz oblasti finansija i bankarstva "The Banker". Tradicionalno priznanje za banku godine dodeljuje se na osnovu kvantitativnih kriterijuma, kao što su bilansna aktiva i adekvatnost kapitala, ali i stepena razvoja novih tehnologija, nivoa podrške pružene preduzećima i inicijativa preduzetih u odnosu sa klijentima.

"Počastvovana sam što je Banca Intesa i ove godine ponela jedno od najznačajnijih međunarodnih priznanja koje vrednuje kvalitet i domete poslovnih strategija u bankarskoj industriji. U uslovima usporene privredne aktivnosti i snažnih recesionih pritisaka u čitavoj Evropi, koji su se tokom prethodne godine prelili i na naš ekonomski prostor, Banca Intesa je nastojala da pruži aktivnu podršku privredi i prati potrebe stanovništva. Dobri poslovni rezultati, očuvani kvalitet kreditnog portfolija, kao i stabilna kapitalna pozicija čine zdrave osnove koje će nam omogućiti da i u narednom periodu ostanemo pouzdana i profesionalna podrška svim našim klijentima i celokupnoj društvenoj zajednici", izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa, koja je na svečanosti u Londonu primila priznanje u ime banke.


Beohemija:
Oskar kvaliteta za 2012. godinu

Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost u saradnji sa PKS i Ministarstvom privrede i finansija dodelio je Poslovnom sistemu Beohemija priznanje "Oskar kvaliteta" za poslovnu izvrsnost u kategoriji velikih organizacija.

Generalni direktor Beohemije Željko Žunić je prilikom primanja nagrade izjavio: "Veoma smo ponosni što smo laureati prestižnog priznanja "Oskar kvaliteta" u ovako oštroj konkurenciji. Mi smo razvojno i izvozno orijentisan domaći proizvođač koji nastavlja da investira u širenje poslovanja na tržišta Istočne Evrope, Rusije i Grčke. U prvih šest meseci 2012. godine ostvarili smo porast prodaje od 43 odsto u Srbiji i 33 odsto u izvozu i uložili smo preko 20 miliona evra u razvoj proizvodnje i novih proizvoda. Nagrada nas obavezuje da nastavimo da radimo u istom smeru, da idemo ka Evropi i međunarodnom tržištu. "Oskar kvaliteta" nas motiviše da nastavimo da koristimo ekološke sirovine u proizvodnji i da naši proizvodi imaju "Eko znak".


Knauf:
Besplatan softver

Kompanija Knauf Insulation je u saradnji sa docentom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, dr Aleksandrom Rajčićem, razvila softver "KnaufTerm 2 PRO". Softver je namenjen stručnoj javnosti kako bi njegovi korisnici mogli da provere energetska svojstva zgrade u skladu sa pravilnicima o energetskoj efikasnosti i sertifikaciji zgrada. Ovaj softver do sada je besplatno preuzelo više od 1500 korisnika i bio je jedan od osnovnih alata koji je pomogao prvoj generaciji odgovornih inženjera energetske efikasnosti da urade elaborate, odnosno da kontrolišu rezultate.

"Po evropskim standardima svaka zgrada moraće da ima svoj energetski pasoš, a od 2020. godine nultu potrošnju energije. Kako bismo taj proces ubrzali i omogućili lakšu primenu novih Pravilnika u Srbiji, Knauf Insulation je podržao razvoj ovog softvera i ponudio ga licenciranim, odgovornim inženjerima za energetsku efikasnost zgrada", rekao je Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knauf Insulationa.


Qatar Airways:
Uvedena linija DohaBeograd

Avio-kompanija Qatar Airways uvela je let za Srbiju, kao svoju najnoviju destinaciju u jugoistočnoj Evropi i jedanaestu novu destinaciju ove godine. Avio-kompanija čije je sedište u Dohi, inauguracionim letom obeležila je početak letenja ka Beogradu tri puta nedeljno, i na taj način uspostavila vezu sa srpskim istorijskim i kulturnim atrakcijama.

Generalni direktor Qatar Airways Akbar Al Baker izjavio je da novouspostavljena linija predstavlja veoma značajan korak za višestruko nagrađivanu avio-kompaniju: "Glavni grad Srbije Beograd je širom Evrope poznat po svom fantastičnom noćnom životu i jedinstvenim kulturnim destinacijama. Uz visok standard komfora i ljubaznost, ponosni smo što možemo da omogućimo svojim putnicima, bilo da putuju poslovno ili privatno, besprekornu vezu sa jednim od najfascinantnijih gradova u Evropi."


Represent i Ipsos:
Udruženo istraživanje reputacije

Agencije Represent Communications i IPSOS Strategic Marketing, lideri u oblasti poslovnih komunikacija i istraživanja, kreirale su novu uslugu, Udruženo istraživanje reputacije pod nazivom RENOME. Osim dubinske analize podataka iz istraživanja, kompanije koje žele da saznaju više o svojoj reputaciji dobijaju i savete šta mogu da preduzmu kako bi unapredile svoju reputaciju i poslovanje. S obzirom da se ponuda odnosi na udruženo istraživanje na nivou industrija i da istraživanje može preuzeti nekoliko kompanija, ostvaruju se značajne uštede u budžetu, tako da RENOME predstavlja odgovor na otežane uslove poslovanja na domaćem tržištu.

"Kompanije sa snažnijom reputacijom imaju i do 150 odsto veću vrednost na tržištu od onih koje svojim ugledom ne upravljaju strateški. Reputacija se gradi godinama, a može da bude ugrožena za samo 24 sata", izjavila je Jelena Kovačević, generalni direktor agencije Represent Communications, a Research Director Ipsos Strategic Marketinga Predrag Kurčubić je rekao da će "RENOME kompanijama dati mogućnost da izmere svoju reputaciju i strateški njome upravljaju".


Erste banka:
Prodato 70 odsto obveznica

Na primarnoj prodaji Prve emisije dugoročnih dinarskih korporativnih obveznica Erste Bank a.d. Novi Sad na Beogradskoj berzi prodato je obveznica u vrednosti 1,46 milijardi dinara, što čini 69,76 odsto ukupne ponuđene količine.

"Ovaj pionirski korak za naše tržište, prodaja obveznica banke putem javne ponude na primarnom segmentu regulisanog tržišta Beogradske berze, pokazao je da postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u obveznice stabilnih i perspektivnih banaka. Osim povećane fleksibilnosti koju smo ovim obezbedili, posebno nas raduje što prodajom obveznica doprinosimo dinarizaciji srpskog finansijskog sistema. Cilj nam je da budemo i predvodnici u kreiranju sekundarnog tržišta dužničkih hartija od vrednosti u Srbiji, kao prvom koraku revitalizacije domaćeg tržišta kapitala", izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.


Raiffeisen:
Zajam od 10 miliona

Raiffeisen Leasing d.o.o. Beograd potpisao je ugovor o zajmu u vrednosti od 10 miliona evra sa CEB (Council of Europe Development Bank – Razvojna banka Saveta Evrope), pri čemu CEB finansira 50 odsto od navedene vrednosti. Cilj ovog zajma je finansiranje, pre svega, sektora malih i srednjih preduzeća radi promovisanja i podsticanja njegovog razvoja.

"Mala i srednja preduzeća imaju važnu ulogu u privredi Srbije. Glavna zamisao je da se malim i srednjim preduzećima omogući pristup kapitalu, koji je svakako potreban za njihov ekonomski razvoj i da se skrene pažnja na izazove vezane za njihov budući napredak. Smatramo da Raiffeisen Leasing d.o.o. Beograd ima priliku da znatno doprinese ovom cilju. Negujući dobru saradnju sa malim preduzećima i preduzetnicima, ovaj projekat se sastoji od delimičnog finansiranja potprojekata vezanih za produktivna ulaganja koje preduzimaju postojeća mikro, mala i srednja preduzeća", kažu u Raiffeisen Leasingu.


Foodland:
Nova fabrika

Kompanija Foodland otvorila je novu fabriku u mestu Igroš kod Brusa – reč je o domaćoj grinfild investiciji od 3,5 miliona evra. "I u novoj fabrici ostaćemo potpuno posvećeni proizvodnji zdrave hrane i zadržaćemo tradiciju pripreme proizvoda, kako mi volimo da ih zovemo, "domaće radinosti". Imamo jasnu viziju da je kvalitet imperativ za potrošače, a Srbija je područje sa odličnom i nedovoljno iskorišćenom sirovinskom bazom kada su u pitanju voće i povrće i nudi izuzetne uslove za proizvodnju visoko kvalitetnih i zdravih proizvoda. Bez obzira na to, tržišno učešće organske hrane u Srbiji je samo 0,3 odsto, dok u najrazvijenijim zemljama dostiže čak 10 do 15 odsto zbog čega se nadamo da će naš uspeh podstaći i druge kompanije da ulažu u ovu vrstu proizvodnje", rekao je Vaso Lekić, direktor kompanije Foodland.


Henkel:
Nova proizvodna linija

U fabrici Henkel Srbija u Kruševcu je, kao deo Masterplan projekta, puštena u rad nova proizvodna linija. Zahvaljujući ovoj investiciji vrednoj više od 2 miliona evra, proizvodiće se međunarodni brend Bref za domaće i mnoga izvozna tržišta, uključujući i Evropsku uniju.

Masterplan projekat podrazumeva premeštanje, automatizaciju i uvećanje kapaciteta fabrike tečnih sredstava. U Kruševcu će se proizvoditi Bref ali i Somat, Pur, Pril, Clin i Opti i izvoziće se na tržišta širom Evrope.

Prilikom svečanog otvaranja Dirk Holbah, direktor upravljanja proizvodnjom na međunarodnom nivou u sektoru Detergenti i kućna hemija kompanije Henkel, je rekao: "Utrostručili smo proizvodnju tečnih sredstava za samo pet godina, stabilizovali smo proizvodnju čvrstih sredstava i čak smo odlučili da uvedemo nove tehnologije i proizvode. Ako uporedim ovu lokaciju sa naših ostalih 27 filijala u svetskoj proizvodnoj mreži, mogu da potvrdim da smo na odličnom putu i da će se ova fabrika dalje razvijati jer planiramo i u budućnosti da nastavimo sa ulaganjima."


JTI:
Uloženo 40 miliona dolara

U fabrici Japan Tobacco International (JTI) u Senti puštena je u rad nova mašina za sušenje duvana, koja je deo ovogodišnjih ulaganja od 40 miliona dolara u Srbiji. Tim povodom Kristijan Kring, potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan, rekao je da je tih 40 miliona "dokaz kontinuirane i dugoročne posvećenosti razvoju poslovanja u Srbiji", i dodao: "Uvereni smo da ćemo nastaviti da razvijamo našu kompaniju dokle god budemo poslovali u predvidivom i stabilnom poslovnom okruženju. Stoga pozdravljamo inicijativu Ministarstva finansija za usvajanje petogodišnjeg akciznog kalendara."

Danilo Stojanović, direktor fabrike JT International a.d. Senta, rekao je da je "duvan jedna od retkih poljoprivrednih kultura koja ima sigurno tržište", a da je prošle godine JTI izvezao duvan u vrednosti od 11 miliona dolara u EU. "Da bismo ostali konkurentni na globalnom tržištu, neophodno je predvidivo poslovno okruženje, kao i podrška države poljoprivrednom sektoru", rekao je on.


Piraeus banka:
Poverenje uprkos krizi

"Od preuzimanja Atlas banke u 2005. godini Piraeus banka Beograd je porasla, i u veličini i u obimu poslovanja. Trenutno, imamo mrežu od 42 filijale, oko 610 miliona evra kredita, oko 272 miliona depozita i više od 580 zaposlenih. Ukupno, Piraeus bankarska grupa je do sada investirala oko 500 miliona evra u Srbiji", rekao je Neoklis Neokleus, predsednik izvršnog odbora Piraeus banke, u razgovoru sa predstavnicima medija.

On je naglasio da je Piraeus banka Beograd povećala svoj akcijski kapital tokom 2012. za 20 miliona evra, čime je povećala svoj koeficijent adekvatnosti kapitala na 30 odsto (dva i po puta više od obaveznog minimuma) i tako postala jedna od najbolje kapitalizovanih banaka na srpskom bankarskom tržištu.

"Na dan 30. 6. 2012. Piraeus banka Beograd je imala ukupan depozitni portfolio od 272 miliona evra, što predstavlja rast od 7 odsto u poređenju sa krajem 2011, dok je ukupni kapital dostigao 106,7 miliona evra. Rast depozita je rezultat poverenja i lojalnosti klijenata uprkos krizi u Srbiji i događanjima u Grčkoj", zaključio je Neokleus.


LG:
Smart mobilni štampač

LG Electronics (LG) predstavio je smart mobilni štampač, Pocket Photo PD221, prenosivi uređaj koji omogućava štampanje fotografija sa smart telefona. LG Pocket Photo pruža mogućnost štampanja visokog kvaliteta uz opciju bežičnog povezivanja sa smart telefonom. Osim toga, Pocket Photo aplikacija za Android uređaje omogućava korisnicima da brzo obrađuju fotografije, kao i da unesu QR kodove, preko kojih se fotografije direktno postavljaju na društvene mreže.

LG Pocket Photo je jedan od najmanjih i najlakših prenosivih štampača na tržištu, a pored skoro neosetne težine od 215 grama, njegove dimenzije su svega 72 x 120 x 24 mm, tako da može da stane na dlan ruke. Dizajniran tako da pruži maksimalnu prenosivost i upotrebljivost, LG Pocket Photo izrađuje fotografije u dimenzijama od 5,1 x 7,6 cm (2 x 3 inča).


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST