Novogovor >

Bar-kod

Bar-kod (eng. bar code) je štampana površina ili nalepnica u obliku paralelnih linija različite širine, a iste dužine, koja pomaže trgovcu da vam pre nego što ste trepnuli bez cenkanja proda robu koja vam ne treba za novac koji nemate. Za vas misterioznih dvanaest standardnih oznaka robe, proizvođača i cena, dešifruje se optičkim bar-kod skenerom (čitačem) tako što se pomoću tankog linearnog laserskog zraka prelazi preko niza tankih i debelih linija uz tiho hipnotičko bip-bip sa kase.

Kod (fr. code) je, kao što znate, sistem utvrđenih znakova za signalizaciju. Bar (eng.) je šipka, prečka, prečaga, koja ovde vizuelno simbolizuje potrošačko dužničko ropstvo.

Tom metodu automatske obrade podataka koji pomaže trgovcu da u svakom trenu ima evidenciju protoka robe, zaliha i ovaca za šišanje prethodile su bušene kartice (1725), pa bušene trake (1846), pa muzičke kutije (1863) pa teleprinterske tiker trake (1867), pa klavirski valjak za one koje mrzi da vežbaju solfeđo (1880-ih), pa kartice zasečene na ivicama (1896), pa uređaji za•optičko prepoznavanje znakova (1929)...

Godine 1932. student sa Škole za biznis i administraciju Volis Flint došao je na ideju da bi niz linija razne debljine mogao da posluži za obeležavanje proizvoda i da tako ubrza kupovinu u radnjama, ali patent se nije odmah primio.

Godine 1948. student sa Instituta za tehnologiju Dreksel u Filadelfiji Bernard Silver i njegov prijatelj, učitelj Norman Džozef Vudlend smislili su da bi roba u radnji mogla da se obeležava mastilom koje bi se videlo pod ultraljubičastom svetlošću, ali to je bilo nepouzdano. Oni su zatim smislili praktičniju kombinaciju bar-koda i Morzeovog koda, ali čitač je bio veliki i skup. Kompanija IBM je bezuspešno pokušala da otkupi taj patent, za male pare, a potom ga je 1962. otkupila kompanija Filko, a od ove kompanija RCA. Uporedo sa tim Vudlend je za IBM razvio univerzalni kod proizvoda (Universal Product Code, UPC), koji je zavladao svetom kad su se pojavili i laserski bar-kod skeneri i više nam nije bilo spasa.

Pored linearnih bar-kodova u međuvremenu su smislili moćniji, dvodimenzionalni, 2D, matriks-kod (matrix code) u obliku zamršenog seta kvadratića koji mogu čitati i ovi novi pametni telefoni, šta mislite zašto?

Kasarina (trgovina) bato!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST