Elektronsko stopiranje >

Svi na dobitku

U Srbiji je zaživelo "elektronsko stopiranje". Princip je sličan nekadašnjem stopiranju kraj puta, a procedura je jednostavna – kada neko ide na put, postavi oglas na portal "Podeli troškove" i nađe suvozače. Ova usluga je dostupna građanima starijim od 18 godina, a takođe i firmama koje mogu organizovati prevoz svojih radnika. Pored toga što se putnicima pruža prilika da uštede, jer plaćaju znatno manje nego što bi plaćali prevoz autobusom ili vozom na istoj relaciji, i vozači često imaju priliku da zarade, iako su cene pretežno simbolične i po dogovoru. Primer uštede je vozač koji preko portala za vožnju od Beograda do Petrovca na Mlavi traži oko 300 dinara, dok je autobuska karta za tu istu relaciju oko 800 dinara.

Portal "Podeli troškove", predstavlja svojevrsnu društvenu mrežu koja radi za njene korisnike, ljude koji se preko nje upoznaju spajaju zajednički interesi i podela troškova. Osim što se organizuju redovna putovanja po Srbiji, do radnih mesta ili slično, takođe postaju česte i ture za inostranstvo. Građani se najviše organizuju za putovanja za Nemačku i Francusku. Preko sajta je takođe grupa građana organizovala prevoz na svetsko Prvenstvo u košarci u Turskoj. Postoje i grupe, poput navijačkih, koje planiraju zajednička gostovanja.

Prema rečima kreatora novog portala Dejana Mijajlovića, ova ideja može da zaživi, naročito u vremenima krize sa kakvom se suočavamo. O tome svedoči i da fan stranica na Fejsbuku portala "Podeli troškove" ima oko 30.000, dok sam portal ima 2000 registrovanih članova. Kako kaže Mijajlović, medijska pažnja u poslednje vreme je znatno doprinela povećanju interesovanja. Ovaj sistem postoji već godinama u Nemačkoj i u svakom trenutku ima oko 1500 oglasa, kako vozača tako i putnika. Mijajlović je i sam živeo u Nemačkoj i tako otkrio prednosti ovog vida prevoza.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST