Vreme
VREME 1154, 14. februar 2013. / NEDELJA

Društvo:
Zdravstveno vaspitanje – novi predmet

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je inicijativu da se zdravstveno vaspitanje uvede u škole kako bi se mladi edukovali o zdravim stilovima života i sačuvali zdravlje. Kao osnovne razloge za uvođenje ovakve nastave u Ministarstvu zdravlja navode nepravilnu ishranu, nedovoljne informacije o reproduktivnom zdravlju, deformacije koje imaju mladi u razvoju.

Mr Snežana Vuković, načelnica Odeljenja za strategiju i razvoj obrazovanja, kaže za "Vreme" da je u osnovnom obrazovanju i vaspitanju odobren program Zdravstveno vaspitanje i da su ovim programom obuhvaćene neophodne oblasti vezane za zdravo odrastanje. "Reč je o različitim aspektima higijene, sprečavanja infekcija, o ishrani, mentalnom zdravlju, problemima odrastanja i zaštiti reproduktivnog zdravlja. Ovim programom predviđeno je da svaka obrazovna ustanova planira realizaciju tema iz navedenog programa, na način koji je moguć i potreban u njihovom okruženju", objašnjava Vukovićeva.

Prema rečima Vukovićeve, škole su samostalne u načinu realizacije, zavisno od mogućnosti koje poseduju. "Ovaj program mogu realizovati zaposleni u saradnji sa zdravstvenim centrima, roditeljima, ali i u saradnji sa nevladinim organizacijama. Ustanove mogu ostvariti i posebne projekte u saradnji sa lokalnim samoupravama, na nivou Republike ili u saradnji sa međunarodnim organizacijama. Ali sigurno da se uvek može govoriti o potrebi proširivanja znanja i o sticanju potrebnih stavova i veština koje će omogućiti učenicima da usvojene zdrave stilove života primene u svakodnevnom životu", naglašava mr Vuković.

Najranije, predmet zdravstveno vaspitanje mogao bi da se uvede u školskoj 2014. i 2015. godini, ali bi najpre trebalo da dođe do izmena nastavnog programa, što je komplikovan proces, kao i analize Zavoda za unapređenje školstva. "Za uvođenje posebnog predmeta postoji zakonska procedura u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, po kojoj Ministarstvo upućuje obrazložen predlog Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja koji se dalje procesuira Nacionalnom prosvetnom savetu", kaže Vukovićeva.

Osim komplikovane procedure, problem sa uvođenjem novog predmeta je i to što je pomenutim Zakonom određen i maksimalan nedeljni fond časova u osnovnom i srednjem obrazovanju, te bi uvođenje novih predmeta značilo menjanje nastavnog plana, odnosno smanjenje fonda časova nekih drugih predmeta. Međutim, kako se deca ne bi opterećivala novim predmetima, predmet se može realizovati u okviru postojećih predmeta kao što su priroda i društvo, biologija, zdravstveno vaspitanje, hemija, likovna kultura ili u okviru programa odeljenske zajednice.

U Srbiji se već nekoliko godina ostvaruje program vršnjačke edukacije pri čemu se u srednjim školama, u saradnji sa nevladinim organizacijama, održavaju časovi u cilju promocije zdravih stilova života. Ipak, nije u svim zemljama sa oduševljenjem prihvaćena ova ideja. Tako je u Hrvatskoj, na primer, uvođenje zdravstvenog vaspitanja u škole izazvalo burne reakcije roditelja i crkve zbog spornih časova o seksualnom obrazovanju i zbog, kako kažu, propagiranja rodne ideologije.

Marina Ilić