DOĐITE U SRBIJU: Ivica Dačić na Londonskoj berzi / foto: fonet

Engleska – Prvi srpski investicioni forum >

Ekonomija, ekonomija, ekonomija

Srpska delegacija predvođena premijerom Ivicom Dačićem predstavila je u Londonu Srbiju kao "investicionu destinaciju budućnosti", koja ne želi da se bavi prošlošću

Za "Vreme" iz Londona

U organizaciji Britansko-srpske privredne komore i Vlade Srbije preko tri stotine srpskih i britanskih privrednika, investitora i državnih zvaničnika okupilo se u hotelu Andaz na Liverpul stritu. Premijer Srbije Ivica Dačić najpre je 29. oktobra govorio na otvaranju Londonske berze, a onda je nekoliko sati kasnije otvorio i prvi srpski investicioni forum u londonskom sitiju.

"Srbija je zemlja koja na probleme gleda kao na izazove. I zato je srpska delegacija danas ovde u ovako velikom broju, sa jednim jedinim zadatkom – da pokaže da je Srbija zemlja investicija", rekao je premijer.

O Srbiji kao "investicionoj destinaciji budućnosti" prisutnima su govorili i ministar finansija Lazar Krstić i ministar privrede Saša Radulović, kao i savetnik vlade Srbije Alfred Guzenbauer i zamenica generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj Milica Delević.

Fokusirajući se na to da Srbija želi da političke probleme ostavi u prošlosti i da se fokusira na najakutniji problem, problem ekonomije, predstavnici Vlade su stranim investitorima govorili o promenama koje se dešavaju i koje će se dešavati kako bi se poboljšala investiciona klima u zemlji. Od planiranih izmena Zakona o radu i Zakona o izgradnji, do rekonstrukcija kompanija u državnom vlasništvu, Radulović je rekao da Srbija čini sve kako bi obezbedila da ulaganja u Srbiju postanu "čista i pristupačnija".

Predstavnici srpske vlade su istakli da Srbija nudi izlaz na tržište od 700 miliona ljudi preko trgovinskih sporazuma sa Turskom, Rusijom, Belorusijom, Azerbejdžanom, kao i kroz CEFTA sporazum.

MALA I SREDNJA PREDUZEĆA: Iz Britansko-srpske privredne komore je još u septembru stigao nagoveštaj da oko 70 britanskih kompanija planira investiranje u Srbiji, ili privrednu saradnju sa Srbijom.

Prvi srpski investicioni forum okupio je oko 150 predstavnika britanskih kompanija. Neke od njih, poput londonske kompanije Signičer global ltd, već posluju u Srbiji, a na forum su došle kako bi se informisale o potencijalnom poboljšanju uslova poslovanja u Srbiji.

Džon Lutrel, komercijalni direktor Signičer global ltd, kompanije koja proizvodi povrće u Srbiji, kaže za "Vreme": "Naša kompanija je do sada prodavala svoje proizvode samo na srpskom tržištu. Sada tražimo odgovarajuće srpske proizvode koje bismo izvozili na britansko tržište i ponudili britanskim supermarketima. Prvi srpski proizvod koji ćemo uvesti u Veliku Britaniju i koji će se naći u maloprodaji biće srpsko vino, ali još ne mogu da otkrijem ime proizvođača".

Miloš Stefanović, jedan od direktora Britansko-srpske privredne komore, kaže da je "najveći broj britanskih kompanija prisutnih na Prvom srpskom investicionom danu male ili srednje veličine. To nisu zvučna ni velika imena. To su kompanije koje traže tehnološke partnere, koje žele da proizvodnju prenesu u Srbiju, da u Srbiji nađu jeftinu i obrazovanu radnu snagu." Stefanović smatra da su suprotno uvreženom mišljenju prednosti srpske privrede poljoprivreda i turizam, da adut srpske privrede na britanskom tržištu treba da bude IT industrija, koja je jedna od grana industrije koje se u Srbiji trenutno najbrže razvija. On je istakao važnost Prvog srpskog investicionog dana koji je doveo najviše predstavnike srpske vlade u London, jer, kako kaže, najvažnije je da Srbija sebi obezbedi mesto na globalnoj mapi investicionih destinacija.

"Ne treba zaboraviti da ne samo britanski, već investitori iz celog sveta gledaju na celu jugoistočnu Evropu. Srbija se takmiči sa zemljama iz regiona. Te zemlje imaju slične prednosti kao i Srbija. Zato je važno obezbediti vidljivost na globalnoj mapi, dati investitorima što više informacija o Srbiji", rekao je Stefanović, istakavši da pored Britansko-srpske privredne komore u Londonu deluju i Britansko-rumunska privredna komora, Britansko-bugarska privredna komora, Britansko-mađarska komora, i da je naša komora najmlađa. "Najaveći uspeh Britansko-srpske privredne komore do sada je konstantan rad na popravljanju imidža Srbije u Velikoj Britaniji. Srbija je previše mala da bi bila na dnevnom redu, a slike prošlosti nikako da odu. Zato su privredni skupovi poput ovog važni, ali na popravljanju slike Srbije treba raditi sistematski i trajno."

Velika Britanija je prošle godine bila 19. partner Srbije u izvozu, i 23. partner u uvozu. Dok je u 2012. godine ostvarena robna razmena između dveju zemalja iznosila 385,6 miliona dolara, u prvih sedam meseci 2013. godine ukupna vrednost robne razmene iznosila je skoro 250 miliona dolara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST