ČVRSTA RUKA VLASTI: Razbijanje protesta novinara u Skoplju / foto: đ. ličovski

Makedonija – Medijski tamni vilajet >

Zbogom demokratijo, pokoj ti duši

Izricanje višegodišnje zatvorske kazne novinaru Tomislavu Kežarovskom izazvalo je burne proteste zbog "gušenja demokratije" i kršenja ljudskih prava

Za "Vreme" iz Skoplja

Posle izricanja drakonske kazne od četiri i po godine zatvora novinaru dnevnog lista "Nova Makedonija" Tomislavu Kežarovskom, grupa novinara okupljenih u Inicijativnom odboru za njegovo oslobađanje organizovala je i prijavila vlastima protest "novinara u crnini", koji su ćutanjem na javnom mestu hteli da iskažu nezadovoljstvo zbog neviđene sudske odluke. Kežarovski je osuđen zbog dva teksta koje je pre pet godina objavio u magazinu "Reporter 92", a u kojima je navodno obelodanio identitet zaštićenog svedoka u jednom slučaju naručenog ubistva iz 2005. godine.

Protest je bio zakazan ispred Muzeja revolucionarne borbe makedonskog naroda (popularno nazvanog Muzej VMRO-a) za 23. oktobar, kada se proslavlja novoustanovljeni istoimeni državni praznik. Umesto da protest prođe u tišini, deo policijskih specijalaca je štitovima i uz pretnju upotrebe sile sprečio nekoliko stotina novinara, aktivista nevladinih organizacija i građana da se približe Muzeju. Uz "monitoring" prisutnih ambasadora EU u Skoplju, izveštači sa protesta su spustili kamere i aparate, a učesnici protesta, kojima su prekršena ustavna prava, pred policijskim kordonom su zapalili sveće "za pokoj duši preminule demokratije u Makedoniji"… Fotografije i video-zapisi su obišli svet, a Makedonija je i pored pete preporuke za početak pregovora za članstvo u EU sve dalje i dalje od Brisela.

SPEKTAKULARNO HAPŠENJE: Posle spektakularne policijske akcije pod operativnom šifrom "Likvidacija", u maju ove godine, prilikom koje su maskirani specijalci hapsili novinara u njegovom domu, pred očima maloletne ćerke, novinarski sindikat, makedonska, evropska i svetska organizacija novinara tražili su da se on brani sa slobode. Sud je to odbio i pored ponuđene kaucije u nekretninama.

Kežarovski je optužen da je bio član organizovane kriminalne grupe (u kojoj su pored njega bivše i aktuelne sudije, advokati i jedan tužilac, iskusni pravnici sa preko sto godina radnog staža, ali optuženi za druga dela sa kojima novinar nema nikakve veze), te da je ugrozio bezbednost navodnog svedoka. Sud nije uzeo u obzir da je sporni svedok, inače lice sa debelim kriminalnim dosijeom, priznao da je lagao zbog policijskih pritisaka na njegovu porodicu i obećanja da će mu progledati kroz prste za neka druga krivična dela, da je naučio napamet lažno svedočenje za koje su mu inspektori mesecima plaćali."

POMOZI BOŽE: Nepravosnažna presuda skopskog suda je šokirala makedonsku javnost, jer se Kežarovski našao na spisku od 200 novinara koji se u svetu nalaze iza rešetaka, od kojih je samo jedan u SAD i još jedan u Evropi. Do sada je jedino Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu trojici novinara izricao kazne zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka: dvojica su prošla sa novčanom kaznom, a hrvatski novinar Domagoj Mačetić osuđen je na tri meseca zatvora.

Na ročištima dvomesečnog suđenja u Skoplju optuženi su se krstili na ulazu u sudnicu i prizivali i Isusa i Alaha, a advokati su protestovali zbog prikrivanja dokaza, tvrdili da su presude unapred napisane (čemu je "pomogao" i intervju državnog javnog tužioca jednom dnevnom listu, u kome je dvadeset dana pre izricanja kazne "pogodio" presudu).

Sud nije utvrdio ni da li je navodni svedok uopšte imao zakonski stečen status ugroženog ili zaštićenog svedoka u vreme kada su o njemu objavljeni članci. Kežarovski, koji se sve vreme branio da nikome nije naneo zla i da je samo otkrio veliku policijsko-sudsku nameštaljku, u završnoj reči rezignirano je izjavio da je reč o "borbi golorukog novinara sa onima koji se kriju iza službenih informacija i koji su spremni da svakoga žrtvuju."

U lavini reakcija koje su usledile posle izricanja presude i posle intervencije specijalaca zarad sprečavanja mirnog protesta, Makedonija je stavljena na stub srama zbog kršenja sopstvenog ustava i evropskih i svetskih standarda. Predsednik Makedonske akademije nauka i umetnosti, profesor Vlado Kambovski je izjavio da bi ova presuda "pala" u Strazburu. Protestovali su i opozicioni lideri, deo ambasadora u Skoplju, Reporteri bez granica, IFEKS, SEEMO… Reagovalo je i Udruženja novinara Makedonije, čiji je predsednik Naser Selmani izjavio da je Sud umesto da zaštiti javni interes, poslao zastrašujuću poruku "da će svaki novinar koji otkrije zloupotrebu vlasti ubuduće završiti u zatvoru".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST