foto: nemanja đorđević

Intervju — Koja, Disciplina kičme >

Ničiji vazal!

"Disciplina kičme i danas poučava i služi onome čemu je od početka i služila – drugačijem poimanju rok izraza, samim tim i okruženja oko slušaoca, sveta koji je danas poprilično izmenjen... Toliko, da sad i Smoke On The Water zvuči kao alternativna pesma, a bila je nešto od čega je pank pobegao. U situaciji kad su i mejnstrim i alternativa jako loši, ovakva grupa kao da je previše apstraktna, pogotovo u zemlji u kojoj muzičke industrije realno nema. Međutim, za utehu je da je ona uvek i bila na takvoj poziciji. Onom koji ume i može ovo da čuje, Disciplina kičme je i dalje relevantna pojava, dok za sve ostale i dalje važi naslov prvog albuma ili pak Ako ti je glasno, hit sa albuma Uf!... Uskoro snimamo i nove hit pesme, tako da se izvinjavam, ali ova grupa planira još da bitiše"

Ove, 2013, godine navršava se trideset godina od izlaska prvog albuma Discipline kičme, "visoko-radikalne rock’n’roll grupe neobičnog formata u pop-industriji najnaprednije istočno-evropske zemlje", kako je primećeno. Uz ovaj primerak "Vremena" na prodajnim mestima "Štampe" čitaoci na poklon dobijaju DVD izdanje grupe Disciplin A Kitschme Video Uf!, a koji je realizovan uz podršku Miksera i MCF-a. O tome šta se na ovom izdanju nalazi, kako je do njega došlo i čemu danas poučava Disciplina kičme, priča Koja.

"VREME": Šta se nalazi na DVD-u?

KOJA: Da se poslužimo izvodima iz zvanične pres objave: kratki 35-i-po-minutni muzički film Video Uf! je video izdanje skraćene verzije albuma Disciplin A Kitschme: Uf! (Exit label, PGP RTS, Crorec, Odličan Hrčak, 2011) koje, uz četiri ranije viđena spota, sadrži potpuno nove video-zahvate za ostalih šest numera. Urađen kao kolaž video-snimaka snimljenih profesionalnim i amaterskim kamerama/mobilnim telefonima i profesionalnih/amaterskih/internet fotografija, uz sirove i nadahnute animacije lidera grupe, Video Uf! predstavlja esenciju Uradi Sam/ DIY estetike… Takođe, na DVD-u postoji i dugme "Ekstra", koje gledaoca vodi do situacija sa snimanja, kadra koji nije ušao u spot za Ako ti je glasno, intervjua o ekologiji i beogradskim kontejnerima, ili audio-snimku sa mikrofona pilot-vokala sa snimanja albuma za Prestani da mrziš. Ko voli, njemu će biti sve to vrlo zanimljivo. Kulturna organizacija Mikser je stala iza realizacije DVD-a, u saradnji sa "Vremenom", i hvala im za to; ili, što kaže naš narod, rispekt.

Zašto je albumu Uf! dodata vizuelna dimenzija?

Pre svega da bi se istom produžio život, inače vrlo kratak u današnjem instant-vremenu, a ujedno i finalizovao Uf! koncept. Dakle, stavi se DVD u DVD-plejer i gleda se album. Nema velike misterije oko nekog DVD-a izdanja, ovde je to nešto čemu se poklanja specijalna pažnja, kao zašto sad ovo, ali, u regularnom muzičkom svetu, to je samo jedan od produkata koji postoje na tržištu. Ok, malo je drugačiji u odnosu na uobičajene produkte te vrste, činjenica. Takođe, format albuma kao ideja je danas doživeo totalni sunovrat, sve se opet svelo na jedan, dva, tri hita i ovo je najverovatnije odgovor i na takvo stanje. Da smo u Engleskoj, DVD bismo sigurno reklamirali sa onim: "Now with even more content!"

Koji su osnovni postulati vizuelne estetike Discipline kičme?

Ah, ovo zvuči preozbiljno, ali evo: pre svega DIY, tj. "uradi sam" princip, zatim svedeni, volim da kažem primitivni, crtež, takođe primitivna animacija, crna boja, geometrija, ne nužno i simetrija, uvek zvezdice, ulica, grad, višespratnice, lagana psihodelija, onaj mutant kome piše "dance/данце" na čelu i koji se tu vozi već decenijama, video format 4:3, ne 16:9, ne HD, dok može. Zašto? Pa, eto tako… Mislim, ne mora baš da se vidi svaka pora na nečijem licu, dajmo malo šansu mašti, kao nekad…

Kada bi se podvukla crta danas, 30 godina posle izlaska albuma Sviđa mi se da ti ne bude prijatno, kakav je bilans Discipline kičme?

Pa možda i ne bih podvlačio crtu, ali, OK, sigurno je opstanak na trnovitom putu "visoko-radikalne rock’n’roll grupe neobičnog formata u pop-industriji najnaprednije istočno-evropske zemlje", priličan izazov za neku dublju analizu. Uz dodatak rata, te funkcionisanja grupe u nekadašnjoj kolevci rokenrola, imamo scenario za knjigu ili film. Međutim, on je nedovršen, pošto uskoro "ulazimo u studio i snimamo novi materijal", da upotrebim najgluplju frazu...

U nedostatku savremene smislene akcije u modi je obeležavanje raznih godišnjica i na tom tragu različiti oblici lažiranja stvarnosti. Da si se rodio 100 godina ranije, čime bi se bavio?

Uopšte nisam impresioniran ovdašnjom istorijom, niti prošlošću… Ovde je, kad se pogleda unazad, uvek neki rat, neka frka, Beograd je trusno područje i uvek se nešto kreće ispočetka, a tako je, bogami i sad.… Sigurno ne bih bio turski vazal. Ali ne, ne vidim sebe u tom svetu, jedino ponekad zažalim što 1970. godine nisam imao 16-17 godina, pošto, s obzirom na to kakav sam u tom dobu bio, sigurno bih se nekako domogao ostrva Wight… I ko zna šta bi posle bilo…

Čemu danas Disciplina kičme služi i čemu poučava?

Onome čemu je od početka i služila – drugačijem poimanju rok izraza, samim tim i okruženja oko slušaoca, sveta koji je danas poprilično izmenjen. Toliko, da sad i Smoke On The Water zvuči kao alternativna pesma, a bila je nešto od čega je pank pobegao. U situaciji kad su i mejnstrim i alternativa jako loši, ovakva grupa kao da je previše apstraktna, pogotovo u zemlji u kojoj muzičke industrije realno nema. Međutim, za utehu je da je ona uvek i bila na takvoj poziciji. Onom koji ume i može ovo da čuje, Disciplina kičme je i dalje relevantna pojava, dok za sve ostale i dalje važi naslov prvog albuma ili pak Ako ti je glasno, hit sa albuma Uf!. Inače, PGP će uskoro objaviti 3xCD izdanje svih naših ploča iz osamdesetih koje su svojevremeno izašle na toj etiketi, a koje dosad nisu objavljivane na CD-u, sa bonusima, zatim, vrlo skoro snimamo i nove hit pesme, tako da se izvinjavam, ali, ova grupa planira još da bitiše.

Čemu danas uopšte muzika služi i kome je ona potrebna?

Rokenrol je bio jako popularna stvar buntovnog karaktera, samim tim i vrlo važna i mi smo ljudi izrasli sa takvim saznanjem, no, zadnjih decenija tehnologija i industrija su to potpuno ugušile, pretvorivši i taj bunt u jeftinu i besmislenu zabavu. Pozabavili smo se tom temom na prethodnom albumu (Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?, PGP RTS, 2011) i jeste, turobno je dosta to sve, ali nećemo pokleknuti, samo se mora malo opreznije delati. Na kraju, uvek je postojala podela na one kojima muzika znači mnogo i na one kojima je muzika samo puka zabava i koji jednostavno ne mogu da apsorbuju teži zvuk ili pak smislene tekstove. Danas je više ovih drugih, novim generacijama je muzika možda samo jedno od dugmadi na mobilnom telefonu, ali i meni je, brate, danas TV samo još jedna od aplikacija na kompjuteru, takav je trenutak. Rokenrol u nas, osim za par prevaranata, nikad i nije bio jako isplativ posao, pogotovo u poređenju sa zaradama engleskih ili američkih grupa od nosača zvuka ili koncerata, tako da se sad u stvari borba ovde samo još više produbila i učvrstila.

Poruka za slušaoce i gledaoce ovog DVD-a?

Kapiraj i NE kopiraj… Uf!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST