Vreme
VREME 1210, 13. mart 2014. / VREME

Napredovanje poslaničkog kandidata i šefa Izbornog štaba SNS-a u Valjevu:
»Moja zemlja«

Gospodin dr Slobodan Gvozdenović opravdao nedolazak na suđenje, po optužbi za teško delo protiv zdravlja ljudi, učešćem u izbornoj kampanji, priložio i SNS-ovu listu na kojoj je pod brojem 56. Pitan na ovu okolnost, samo rek’o da zna koji bogati pojedinac stoji iza svega

Pošto su demokrate slavno pokazale kako se sve da potrošiti, na red došla nova lokalna vlast, koju su formirali socijalisti i naprednjaci, sa još toga sa političkog spiska. Učešće u vlasti dogodilo se i Grupi građana "Pobeda za Valjevo", sa osam odbornika, koju je predvodio dr Slobodan Gvozdenović, ginekolog u Valjevskoj bolnici. Pre no što se uspešno osamostalio u grupu građana, dr Gvozdenović je bio član, i odbornik, Srpskog pokreta obnove, poznat i po tome što je govore Vuka Draškovića znao naizust.

Image
ZAUZET ZA SUD: Slobodan Gvozdenović

Gospodin Gvozdenović je bio veoma zapažen i u novoj lokalnoj vlasti, ali, posle matematike na lokalu, trvenju ‘među naprednjacima, pa među glavnim koalicionim partnerima(SNS-SPS), sa većim delom "svojih" odbornika prelazi u SNS.

A koliko je dr Gvozdenović posvećen budućnosti u koju veruje, da mu je opšte iznad pojedinačnog, najbolje se pokazalo tokom protekle nedelje kada je većina štampanih medija donela tekstove o tome da se Doktor nije pojavio na suđenju, u procesu u kome je optužen za teško delo protiv zdravlja ljudi, jerbo je bio zauzet izbornom kampanjom, u kojoj učestvuje kao šef Izbornog štaba valjevskih naprednjaka i kandidat za poslanika pod brojem 56.

O čemu je reč? Naime, da ne bude opet slavno elem, kako navodi dnevna štampa, u noći između 23. i 24. februara 2007, ordinirajući lekar dr Gvozdenović, Ivana Katić iz Kožuara kod Uba je, carskim rezom, rodila mrtvorođenče. U junu 2009. protiv dr Gvozdenovića je podignuta krivična optužnica za teško delo protiv zdravlja ljudi, u vezi sa delom nesavesnog pružanja lekarske pomoći, koja ga tereti da je nesavesno postupio pri pružanju lekarske pomoći prilikom porođaja Ivane Katić, usled čega je nastupila smrt ploda. Po zahtevu za veštačenje Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu je, u novembru 2008, dao mišljenje da je tokom porođaja došlo do patnje ploda, jer je porođaj trebalo završiti carskim rezom kada su problemi uočeni, a ne skoro pet i po sati kasnije, kada je to učinjeno. Odbor je zaključio da bi se u tom slučaju rodilo živo dete. Slične zaključke je izneo i sudski veštak.

Od početka suđenja održano je preko deset ročišta, kako navode mediji, postupak je praktično doveden do kraja. Ali, od avgusta prošle godine nekoliko glavnih pretresa je odloženo, iz različitih razloga. Recimo, glavni pretres zakazan za 5. decembar 2013. nije održan jer je okrivljeni Gvozdenović dostavio medicinsku dokumentaciju da je iz zdravstvenih razloga sprečen da prisustvuje suđenju. Pretres zakazan za 23. januar ove godine je odložen jer nije bilo dokaza da su učesnici u postupku uredno pozvani. Novi glavni pretres, zakazan za 28. februar, odložen je jer je Gvozdenović podneo podnesak u kome navodi da je toga dana van Valjeva, u izbornoj kampanji, kao kandidat Srpske napredne stranke, te da zbog ranije zakazanih aktivnosti nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju. Priložio i poslaničku listu SNS-a na kojoj je pod brojem 56.

Advokat oštećenih Mladen Nikić je to okvalifikovao kao bezobrazluk i svestan pokušaj da se izbegne suđenje, rekavši da ne isključuje mogućnost da se Gvozdenović, ako postane poslanik, pozove na imunitet i izbegne odgovornost. Zato je zatražio da se Gvozdenoviću odredi pritvor, i omogući prisustvo suđenju. Sud je odbio zahtev. Ni na poslednjem ročištu, zakazanom za 5. mart. Gvozdenović se nije pojavio iz zdravstvenih razloga. Sud je novo ročište zakazao za 17. mart!

Supružnici Katić, koji su, zbog učinjene lekarske greške, pokrenuli postupak protiv Zdravstvenog centra Valjevo, posle veštačenja su se po tom zahtevu nagodili, i obeštećeni od "Dunav" osiguranja. Za proces koji je u toku izjavili da će, ako se dalje bude odugovlačilo, ići do Vrhovnog suda, i do Aleksandra Vučića.

U međuvremenu, gospodin doktor poslanički kandidat Gvozdenović posvećeno obavlja izborne aktivnosti. Šestog marta, dan po rođendanu gospodina Predsednika SNS-a, primio je članove Amadeus benda, koji su isto veče održali besplatan koncert. Informativna služba SNS-a saopštava da je publika uživala u hitovima ovog benda, i sa njima uglas pevala svaku pesmu. Još se veli – tokom koncerta momci iz Amadeus benda podelili su svojim fanovima 300 majica sa nazivom benda i porukom "Budućnost u koju verujemo". I još – besplatan koncert popularnog benda poklon je Valjevu u okviru njihove turneje pod nazivom "Moja zemlja".

Dan po koncertu SNS u Valjevu održao konferenciju za medije, dr Gvozdenović rek’o da je pobedila mladost koja korača u budućnost u koju veruje. Novinar "Vremena" iskoristio pita Doktora na okolnost da mediji javljaju da se ne odaziva na suđenja zbog izborne kampanje. Doktor odgovorio da ne komentariše suđenja koja su u toku, kao i da će se sigurno pojaviti na sudu i dokazati svoju nevinost. Još rek’o da zna koji bogati pojedinac stoji iza svega, ali da će o tome pričati kad dođe vreme!

Dragan Todorović