Vreme
VESTI, / VESTI

Trošenje javnog novca za lokalne medije:
Obrenovac - Sredstva za sedam medijskih kuća

"Nismo ponovo raspisivali konkurs, već je napravljena izmena, i iz javnog poziva je na predlog UNS-a izbačena sporna rečenica. Tada je i dodatno produžen rok za 15 dana kako bi se omogućili isti uslovi za prijavu na konkurs koji je u međuvremenu izmenjen" kažu u opštini Obrenovac

Opština Obrenovac raspisala je konkurs za projektno finansiranje medija 18. marta u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju koji je trebalo da bude završen 1. aprila. Taj rok je međutim produžen na još 15 dana, jer je u međuvremenu javni poziv neznatno izmenjen.

Do izmene je došlo nakon intervencije Udruženja novinara Srbije, koje je lokalnoj samoupravi skrenulo pažnju na određeni propust. Naime, u javnom pozivu navedeno je između ostalog da medijska kuća koja želi da konkuriše za sredstva namenjena projektnom finansiranju medija, mora da bude registrovana na teritoriji opštine Obrenovac. Udruženje novinara Srbije smatralo je da ta vrsta ograničenja ne sme da postoji u javnom pozivu.

"Nismo ponovo raspisivali konkurs, već je napravljena izmena, i iz javnog poziva je na predlog UNS-a izbačena sporna rečenica. Tada je i dodatno produžen rok za 15 dana kako bi se omogućili isti uslovi za prijavu na konkurs koji je u međuvremenu izmenjen" kažu u opštini Obrenovac.

Rok je u međuvremenu istekao, a kako nam je rečeno u opštini, validnu odnosno kompletnu dokumentaciju predalo je sedam medijskih kuća. Komisija za ocenjivanje projekta je već jednom zasedala, a njeni članovi bi trebalo da se sastanu još jednom kako bi se donela konačna odluka o tome koliko će koja medijska kuća dobiti novca na osnovu predloženih projekata. U ovoj godini za medijske aktivnosti opština je izdvojila osam miliona dinara, što je oko 0,7 odsto gradskog budžeta. Lokalna vlast Obrenovca je u protekle tri godine izdvajala između 0,55 odsto do 0,61 odsto ukupnog budžeta.

Image
Donosilac konačne odluke: Miroslav Čučković, predsednik Opštine Obrenovac

Vlsnici lokalnih medija koji su se prijavili na konkurs, imajući u vidu sve ono što se prethodne godine desilo Obrenovcu, zadovoljni su visinom opredeljenih sredstava iz budžeta.

"Imajući u vidu šta je sve preživeo Obrenovac i hronične probleme čitave zemje, kada su u pitanju mediji, mislim da u Obrenovcu postoji dobra volja da se zakon ispoštuje I kakvim takvim izdvajanjem iz budžeta sačuvaju mediji. Pre svega mislim na medije koji nešto znače u našem gradu, koji poštuju struku I novinarska pravila, u protivnom sve što nije odnela voda, odneće finansijska kriza koja je naš grad dovela na ivicu egzistencije", kaže vlasnik radio televizije "Mag" iz Obrenovca. Predlog UNS-a da se za medije izdvaja dva odsto gradskog budžeta za sada je za većinu lokalnih samouprava nemoguća misija, jer kako tvrde para nema.

"U poslednjih dvadeset I više godina, bolujemo od hroničnog medijatitisa, to je bolest koja zahvata medije I društvo I kako smo godinama zaraženi, skloni smo da sve pametne predloge, a priori odbacujemo. Mediji su kao aligatori, ne morate ih voleti, ali ih morate nahraniti, ako nećete da izumru. Mediji su najvažniji način komunikacije, ogledalo društva I jedini način da ih spasemo jeste da se donose hrabre I odgovorne odluke. Ovaj predlog UNS – a je upravo to: hrabar, strateški važan, dalekosežan ... Verovatno zato I nije naišao na podršku", kaže Paunović.

Odluku o medijskim projektima koji će se finansirati iz gradske kase doneće predsednik opštine Miroslav Čučković na osnovu predloga Komisije. Koliko je ko novca dobio trebalo bi da se zna najkasnije u roku od 90 dana od zaključivanja konkursa.

Bojana Anđelić