Vreme
VREME 1304-1305, 31. decembar 2015. / EXTRA

Rečnik marketinga:
Event – događaj

Milena Kvapil, Associate Creative Director, McCann Beograd

Event je reč koja se u poslednje vreme koristi za sve i svašta – od vrhunskog umetničkog koncerta do svadbe. U advertajzingu, event predstavlja događaj na kome se promoviše kompanija, brend, proizvod ili usluga, sa kojima potrošač ili korisnik na neki način stupaju u direktnu interakciju.

Event ili događaj predstavlja deo BTL (bellow the line) komunikacije. Cilj eventa može biti imidž i privlačenje PR pažnje, ili može biti prodajno-taktički. Event se radi "uživo", obično je brendiran odgovarajućim audio-vizuelnim i štampanim materijalom (muzika, scenografija, kostimi).

Među evente koji se često organizuju spadaju: kompanijska proslava, karavan (serijal događaja na više lokacija), tvitap (namenjen promociji na društvenim mrežama) i mnogi drugi.


Nevena Vasojević, Managing Director, Spark Integrated

Event ili "specijalni događaj" je sredstvo komunikacije koje se organizuje i realizuje jednokratno, u cilju okupljanja većeg broja zvanica oko važnog datuma, godišnjice, što predstavlja priliku za prezentaciju poslovnih vrednosti i dostignuća pred odabranim auditorijumom. Uspeh eventa zavisi više faktora: od što preciznijeg definisanja zahteva od strane naručioca na jednoj strani i sastava tima zaduženog za kreiranje, organizaciju i produkciju događaja, na drugoj.

U zavisnosti od veličine eventa, broj angažovanih ljudi u kreativno-produkcionom timu može da varira od nekoliko desetina do nekoliko stotina osoba, a broj zvanica od nekoliko desetina do nekoliko hiljada. Event može biti i koncert i konferencija i festival... Pravila su ista. I sve se dešava samo jednom.