foto: siniša pašalić
USPELO MU: M. Dodik posle pobede na lokalnim izborima

Bosna i Hercegovina – Lokalni izbori u senci referenduma >

Dodikova udica

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini sve se vrtelo oko nedelju dana ranije održanog referenduma o Danu Republike Srpske. U tom nacionalnom nadmudrivanju pobedili su Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata

Za "Vreme" iz Banjaluke

U Bosni i Hercegovini su lokalni izbori održani u nedelju okončani ubjedljivom pobjedom Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice. Savez za promjene, koalicija opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, doživio je težak poraz i njegovo djelovanje u budućnosti postalo je upitno. Stranka Milorada Dodika dobila je više glasova nego prije četiri godine. Podjela na dva suprotstavljena tabora u Republici Srpskoj je izbrisana.

Etnička konsolidacija bila je obilježje i ovih lokalnih izbora u čitavoj državi, dok je referendum u Republici Srpskoj o Danu Republike održan nedelju dana ranije ostao bitno pitanje koje utiče na političke i društvene odnose u BiH, pa i na izborni rezultat. Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, smatra kako na lokalnim izborima nije bilo mjesta za životne teme: "Dodik je vješto zamijenio lokalna pitanja krupnim nacionalnim temama u vezi sa kojim postoji konsenzus u Srpskoj. Zbog referenduma niko se nije bavio problemom nemaštine, nezaposlenosti i loše ekonomske situacije."

IZIGRANA OPOZICIJA: U mnogim analizama provejavaju tvrdnje kako su se na Dodikovu referendumsku "udicu upecali svi čelnici Saveza za promjene, koji su nasjeli na njegovu igru i podržali ga oko referenduma, čime su sami sebe eliminisali iz utrke na lokalnim izborima". Opozicija je referendumom satjerana uza zid, vješto "uvedena u okvir ideološkog polja Saveza nezavisnih socijaldemokrata", jer da su se opozicionari izjasnili protiv referenduma, bili bi proglašeni izdajnicima, a priklonivši mu se priznali su Dodika kao neprikosnovenog lidera među Srbima.

Univerzitetski profesor Slavo Kukić smatra da je "Dodik nametnuo priču ‘biti ili ne biti’ za RS", u nju uvukao cijelu opoziciju i tako je "učinio nebitnom za opstojnost bosanskohercegovačkih Srba", dok profesor mostarskog sveučilišta Mile Lasić smatra da je u BiH posljednjih dana došlo do frontalnog sudara srpskog i bošnjačkog nacionalizma.

Objašnjavajući "veličanstvenu pobjedu" SNSD-a sam Dodik je istakao kako je "narod u RS ... praveći dramatičnu razliku između onoga što je borba za narod i onoga što je izdaja – u okviru onoga što je činio Savez za promjene i što je politika Bakira Izetbegovića, odlučio da podrži SNSD u mnogim opštinama".

NOVI REFERENDUMI: Tek pošto je sproveden referendum o Danu Republike Srpske, krenulo se sa najavama novih. Milorad Dodik je istakao da će referenduma biti još, samo će oni biti organizovani elektronski.

Profesor Nenad Kecmanović zatražio je tako da se što prije održi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. Kecmanović u tekstu u "Politici" piše da je održani referendum o 9. januaru kao Danu RS "bezazlen" u poređenju sa nekim drugim referendumima koji bi mogli uslijediti u RS. On kaže da se Tužilaštvo BiH, koje je povelo istragu protiv Dodika, nigdje i ne pominje u Dejtonskom sporazumu, da ga je jednako kao i Sud BiH, nametnuo visoki predstavnik Volfgang Petrič, a tu odluku je u diktatorskom maniru objavio u Službenom listu prije nego što ga je Parlamentarna skupština potvrdila pritiskom na srpske poslanike.

Zato je, prema Kecmanoviću, vraćanje te entitetske nadležnosti iz Sarajeva u Banjaluku i bilo tema dva puta odloženog referenduma o pravosuđu koji bi, posle uspješno održanog referenduma o datumu Dana Republike, trebalo što prije aktuelizovati.

ISTRAGA PROTIV DODIKA: Trećeg oktobra, dan nakon održavanja lokalnih izbora, Milorad Dodik je trebalo da se pojavi na saslušanju u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Pozivu se nije odazvao.

"Ako neko hoće da hapsi, neka onda hapsi cijeli referendum", rekao je Dodik. Također je istakao da je spreman dati izjavu Tužilaštvu BiH, ali "u nekoj od pravosudnih institucija RS koje Tužilaštvo BiH odredi na teritoriji Republike Srpske jer neće ići u Sarajevo". On je istakao da se u Sarajevu ne osjeća bezbjednim nakon izjave Bakira Izetbegovića da bi mogao da završi kao Gadafi. "Izetbegović je tom izjavom otvoreno dao nalog ‘ekstremistima da jurišaju’ na mene što je ujedno razlog zbog kojeg ne želim biti saslušan u Sarajevu", rekao je Dodik i najavio da će provjeriti sa svojim advokatima da li u izjavi Bakira Izetbegovića postoje elementi krivičnog djela koji mogu rezultirati tužbom. Izneo je i sumnju da je poziv na saslušanje usledio "po nagovoru ili pod pritiskom Bakira Izetbegovića", ponavljajući da je ta "pravosudna institucija, kao i Sud BiH, neustavna".

Goran Bubić, advokat predsjednika Republike Srpske, rekao je u izjavi "Nezavisnim novinama" da nisu dobili odgovor Tužilaštva na njihov zahtjev da se Dodik sasluša na bilo kojoj lokaciji i instituciji u Republici Srpskoj.

U početku se smatralo da je Tužilaštvo BiH pozvalo predsjednika Republike Srpske zbog stava Ustavnog suda da njegova odluka nije provedena, tek kasnije je objavljeno da je Dodik pozvan na saslušanje po prijavi Reufa Bajrovića, lidera Građanskog saveza. Članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma, baš kao i ostali zvaničnici RS, nisu dobili pozive za saslušanje, od njih je zatražena dokumentacija sa sjednica komisije na kojima se odlučivalo o organizovanju referenduma.

DEŠAVANJE NARODA: Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović najavio je dolazak ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevo 3. oktobra, uprkos tome što je MUP Kantona Sarajevo odbio zahtjev ove organizacije za održavanje skupa na kojem će izraziti nezadovoljstvo zbog mogućeg saslušanja predsjednika Srpske.

Duško Vukotić, predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" smatra da pokretanje istrage o izlasku pripadnika Oružanih snaga BiH na referendum predstavlja namjeru predsjednika ove komisije da "ukloni srpsku komponentu iz Oružanih snaga. Ukoliko se to desi, Vukotić je najavio da će "Veterani Srpske" podnijeti krivične prijave sami protiv sebe zbog masovnog izlaska na referendum.

Predsjednik Republike Srpske je zamolio i građane ovog entiteta da odustanu od organizovanog odlaska u Sarajevo i protesta pred zgradom Tužilaštva BiH. "Danas mi se obratio jedan broj građana da me informiše da već rezervišu autobuse i hoće organizovano da krenu u Sarajevo zbog poziva za saslušanje koji mi je upućen iz Tužilaštva BiH zbog održavanja referenduma o Danu Republike. Molim sve ljude koji to organizuju da odustanu, jer je to krajnje rizično u pogledu njihove bezbednosti", rekao je Milorad Dodik, zahvalivši se građanima Srpske na podršci koju stalno dobija.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić istakao je da je Milorad Dodik posljednji kojeg treba procesuirati zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda, poručivši glavnom državnom tužiocu da prvo pozove na odgovornost one koji nisu sproveli odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti Srba u kantonima Federacije BiH. U vezi sa neodazivanjem Milorada Dodika u Tužilaštvo BiH Mektić je bio izričit: "Ako se ne odazove, a razlog za neodazivanje bude neopravdan, da nije bio spriječen nekom višom silom, izdaje se naredba o prisilnom privođenju. Ići će se na njegovo prisilno privođenje i tu je Zakon o krivičnom postupku vrlo jasan – niko nema pravo da se ne odazove pozivu Suda ili Tužilaštva", pojasnio je ministar bezbjednosti BiH.

U narednim danima svakako će postati jasnije kako će Tužilaštvo BiH reagovati na nedolazak Milorada Dodika u Sarajevo. Iz ove institucije najavljeno je da se nastavljaju aktivnosti koje uključuju istražne radnje i ispitivanje osumnjičenih. Kako se nije pojavio u Tužilaštvu 3. oktobra, uslijedilo je i saopštenje u kojem se kaže: "Osumnjičenom Miloradu Dodiku bit će upućen ponovni poziv za ispitivanje u Tužiteljstvu BiH."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST