Vreme
VREME 539, 3. maj 2001. / MOZAIK

Formula 1 – Velika nagrada Španije:
Resetovani Mika

Ono od čega su strepeli poznavaoci Formule 1 dogodilo se na petoj ovogodišnjoj trci šampionata – tehnika je pobedila veštinu!
Image

Mihael Šumaher (Ferari) pobedio je treći put ove godine. Hakinenu (Meklaren), rekli bi neki ovdašnji reporteri, "boginja fortune (ha!) okrenula je leđa". Izgubio je prvo mesto četiri krivine pre cilja. Da se sve desilo u direktnom okršaju dva sjajna vozača ni po jada, ali nije to bila trka točak na točak. Daleko od toga!

"Kada sam video da Mika odustaje, bilo mi je žao", rekao je Šumi posle trke pošto je pred gomilom fotoreportera i kamermana zagrlio Hakinena i rekao mu – "sorry". Fincu je, naime, otkazala hidraulika, iscurila je tečnost iz kvačila, morao je da parkira bolid pored staze i verovatno se zapitao – "za čije babe zdravlje smo se i ja i tim ovoliko trudili tokom vikenda"! Po onome što se moglo videti u kvalifikacijama i tokom trke, njegova vožnja i taktika tima bili su sjajni, ali tehnologija…

DOMINACIJA TEHNIKE: Nova pravila, neka vrsta povratka u budućnost jer su kontrola proklizavanja, automatski start i menjač posle sedam godina vraćeni u igru, još više su naglasili dominaciju tehnologije nad vozačkom veštinom. Kompjuterska regulacija upravljanja bolidom tiče se baš onih detalja koji su odvajali vrhunske vozače od dobrih – poput hrabrosti da se kasnije koči pred krivinom i u nju brže uđe, dodavanja gasa "na osećaj", pravog trkanja i provere talenta u direktnom okršaju na stazi. Sve to, izgleda, konačno odlazi u ropotarnicu istorije. Stari as Niki Lauda izjavio je ranije "da bi uz takvu kompjutersku podršku i njegova baba mogla da vozi Formulu 1", a pred samu trku u Španiji je staricu iz svog iskaza zamenio šimpanzom! Odgovorio mu je Mihael Šumaher rekavši da "majmuni možda mogu da voze bolide, ali sigurno ne mogu da budu tako brzi". Jaguarov vozač Edi Irvajn, pak, slaže se sa Laudom i kaže da je "vozaču sada potrebno taman toliko veštine koliko je običnom čoveku potrebno da bi pritiskom na prekidač upalio svetlo u sobi"!

Elem, od trke u Katalunji timovima je dozvoljeno da koriste "pomagala (kompjuterska) za vozače". Posle subotnjih kvalifikacija Mika Hakinen je priznao da ih je isključio kako bi bolje kontrolisao bolid, a u Vilijamsovom timu su rekli da ih tokom trke uopšte neće koristiti. Samo minut uoči kruga za predstavljanje, Kultardu (Meklaren) ugasio se motor. Šef tima Ron Denis požurio je da izjavi kako je Dejvid u tom trenutku pustio mozak na otavu i da nije u pravom trenutku pritisnuo pravo dugme. Pokazalo se posle da je u stvari kompjuter "pomešao žice", što je Kultarda, koji je pred trku u Španiji sa Šumijem delio prvo mesto u generalnom poretku, koštalo kudikamo boljeg plasmana. Slično se na samom startu desilo Frencenu (Džordan Honda), mada je problem zbog koga su mnogi iza njega loše startovali omogućio Montoji (Vilijams BMW) da sa dvanaeste startne pozicije u prvu krivinu uđe kao šesti!

KVAROVI: Ostvarila se prognoza znalaca da će ishod trke u Španiji zavisiti od izdržljivosti motora (čitaj – kvarova) i nadmetanja mehaničara prilikom promene guma i dolivanja goriva u boksovima. Jedino pravo trkačko uzbuđenje je i bilo samo u prvoj krivini posle starta, kada se formirao redosled koji je gotovo u dlaku kao poredak vozača na kraju trke. Šumi, Mika, Rubens, Jarno, Ralf, Huan Pablo, Žak... i tako iz kruga u krug. Ralf Šumaher (Vilijams BMW) potom je izleteo sa staze zbog loših kočnica, Baričelo (Ferari) zbog kvara na zadnjem vešanju, a Mika... to smo već rekli. Montoja je Trulija "prestigao" u boksu, isto mu se desilo i sa Vilnevom (BAR Honda).

Mihael Šumaher je osvojio novih deset bodova, ali osam bodova i nije neka prednost tuce trka pred kraj sezone. Montoja je osvojio drugo mesto, razbio maler i osvojio prve bodove u svojoj debitantskoj sezoni, što je šefu tima Frenku Vilijamsu zasigurno bio melem na ranu posle odustajanja mlađeg Šumahera. Osvajanjem trećeg mesta bivši šampion Vilnev se posle gotovo četiri godine (1998, Hungaroring) ponovo popeo na pobednički podijum, što je dosad najbolji plasman za tim BAR Honda, osnovao pre tri sezone. Četvrtim mestom Jarno Truli je pokazao da je Edi Džordan rešen da se do kraja sezone ozbiljnije umeša među najbolje, a šesto mesto za Hajfilda (Zauber), osvajanje bodova i na ovoj trci, samo pokazuje da to više nije iznenađenje. Uzbudljivost šampionata donekle je sačuvao petoplasirani Kultard koga su "gremlini" iz kompjutera omeli da postigne i bolji plasman.

Sledeća trka je 13. maja na stazi A1 za Veliku nagradu Austrije.

Dušan Radulović




Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 36 2. Kultard (Meklaren Mercedes) 28

3. Baričelo (Ferari) 14

4. R. Šumaher (Vilijams BMW) 12

5. Hajfild (Zauber) 8

6. Truli (Džordan Honda) 7

7. Montoja (Vilijams BMW) 6

8. Frencen (Džordan Honda) 6

9. Hakinen (Meklaren Mercedes) 4

10. Vilnev (BAR Honda) 4

11. Pani (BAR Honda) 3

12. Raikonen (Zauber) 1

13. Fizikela (Beneton Reno) 1

Poredak timova

1. Ferari 50 2. Meklaren Mercedes 32 3. Vilijams BMW 18 4. Džordan Honda 13 5. Zauber 9 6. BAR Honda 7 7. Beneton Reno 1