Vreme
VREME 1401, 9. novembar 2017. / EXTRA

 :
Kako se Kenet Brana spremao za ulogu najpoznatijeg detektiva na svetu

Ubistvo u Orijent ekspresu u bioskopima od 9. novembra

Najnoviju ekranizaciju čuvene knjige Agate Kristi Ubistvo u Orijent ekspresu potpisuje režiser i glumac Kenet Brana, koji se ovaj put okušao i u ulozi najpoznatijeg detektiva na svetu – Herkula Poaroa.

Pripremanje za ulogu Herkula Poaroa za Branu se sastojalo od čitanja romana o čuvenom detektivu, a sve je počelo godinu dana pre početka snimanja kada je na poklon za rođendan dobio prvo izdanje knjige Tajanstveni događaji u Stajlsu Agate Kristi.

Pored originalne scenografije, režiser je vodio računa o odevnim kombinacijama i o tkaninama od kojih su pravljena odela. Čak tri meseca proveli su eksperimentišući sa tkaninama, kako bi dobili savršen čvor na kravati Herkula Poaroa.

Najprepoznatljivija odlika Herkula Poaroa su njegovi brkovi, i iz toga razloga Brana je sakupio sve Poaroove opise Agate Kristi i skoro devet meseci radio na tome kako bi zajedno sa vlasuljarima napravio "najveličanstvenije brkove u celoj Engleskoj".

Na pitanje da li je gledao verziju filma Sidnija Lumeta iz 1974. godine, Brana je odgovorio: "Nisam gledao film i to sam uradio svesno. Naš cilj je bio da nađemo nov pristup, zato što smatram da su klasici vredni preispitivanja. Znate, to je kao ono kada podjednako volite sve verzije svoje omiljene pesme. Iz tog razloga sam želeo da radimo na našoj sopstvenoj verziji."

Film Ubistvo u Orijent ekspresu prikazuje se od 9. novembra u bioskopima širom Srbije.