foto: birn / srbija
MISTERIOZNO IZGRAĐENO, MISTERIOZNO STOJI: Divlja gradnja na Pančićevom vrhu

Slučaj kafane na Pančićevom vrhu >

Istraga paralelne stvarnosti

Šta pokazuju krivične prijave protiv predsednika opštine Brus i direktora javnog preduzeća Skijališta Srbije koje je podnelo Ministarstvo građevinarstva, i kada će "Slučaj Pančić" dobiti svoj sudski epilog

Novi pokušaj saslušavanja Snežane Mitković u vezi sa krivičnom prijavom koju je protiv nje podnelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zakazano je za 27. septembar 2018. godine, saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Brusu. Ova misteriozna investitorka, za koju se sumnja da je počinila krivično delo građenja bez građevinske dozvole, izostala je sa letošnjeg saslušanja pravdajući se bolešću. Inače, Snežanu Mitković niko do sada nije video na gradilištu sporne kafane na vrhu Kopaonika u zoni nacionalnog parka, ni na adresi na kojoj je prijavljena niti na adresama firmi u kojima se formalno vodi kao vlasnica. Takođe, uspešno izbegava novinare i istražne organe Republike Srbije.

Dok čitaoci "Vremena" budu čitali ovaj tekst, već će se znati da ju je tužilac ovoga puta saslušao, a možda se dogodi i da, ako se ona pojavi, javnost konačno vidi ko je ta moćna žena čiju kafanu očevidno brani čitav državni vrh Srbije izuzev ministarke Zorane Mihajlović. Ona se našla "u problemu" zbog tekstova koji su se pojavili u nedeljniku "Vreme" posle istraživanja BIRN Srbija o tome kako se zidao objekat na Pančićevom vrhu koji po gabaritima i strukturi građenja višestruko prevazilazi zamišljeni ski-bar napravljen od drveta.

Pored Snežane Mitković, na udaru Ministarstva građevine našli su se i predsednik opštine Brus, "kontroverzni" Milutin Jeličić, kao i direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ćika. Protiv njih je Ministarstvo, odnosno Sektor za inspekcijski nadzor, podnelo krivične prijave za krivična dela trgovine uticajem i priključenja objekta koji je izgrađen bez građevinske dozvole.

U zbiru, za sada postoje tri prijave i tri postupka koji bi mogli da dovedu bar do utvrđivanja odgovornosti za prestupe učinjene u izgradnji tog divljeg objekta u nacionalnom parku, kao i radnjama koje su usledile kada je javno obelodanjeno da se sve radi bez potrebnih dozvola.

Istragu protiv fiktivne – proksi – investitorke Mitković i direktora Ćike vodi tužilac Osnovnog tužilaštva u Brusu, dok je slučaj predsednika opštine Jeličića prosleđen Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije. Ćika bi trebalo da bude saslušan u svojstvu okrivljenog 2. oktobra u Brusu, dok tužilaštvo u Kraljevu i dalje ne zna kada će saslušavati Milutina Jeličića.

Iako se tužilaštva "vade" na činjenicu da postupak prikupljanja informacija i dokaza traje dugo i da zavisi od toga kako će policija raditi svoj posao, izgleda da će se nešto dogoditi samo u slučaju da javnost drži sva svetla upaljena i da neprestano insistira na tome da se ovaj slučaj – kao simbol neverovatne bahatosti – dovede do kraja. To bi značilo utvrđivanje odgovornosti osumnjičenih i rušenje divljeg objekata onako kako je već bilo naložilo Ministarstvo.

ŠTA NAM GOVORE PRIJAVE: Inspektori ministarstva građevine utvrdili su niz nepravilnosti u radu Dejana Ćike, kao odgovorne osobe u JP Skijališta Srbija, kao i Milutina Jeličića, predsednika opštine Brus. Njih dvojica su svojim delovanjem, odnosno nedelovanjem – jer je to ono što bi istraga trebalo da utvrdi detaljno – omogućili Snežani Mitković kao formalnoj investitorki da započne i skoro okonča izgradnju objekta na Pančićevom vrhu, na mestu gde je to apsolutno nedozvoljeno. Ćiki i Jeličiću se stavlja na teret, odnosno sumnjiče se da su unutar svog polja delovanja omogućili ovoj misterioznoj osobi da na osnovu pribavljenih saglasnosti za izgradnju ski-bifea od drveta površine do 150 kvadrata podigne hotel-bunker veličine preko 1300 kvadratnih metara, o čemu je "Vreme" detaljno izveštavalo proteklih meseci.

Javnost koja je pratila ono što je objavljivano na ovim stranicama, kao i na portalu "Insajder", upućena je u razmere prevare koju je organizovala Snežana Mitković, odnosno, onih koji su nju isturili kao formalnu investitorku.

Objekat je zidan u periodu jul–novembar 2017. kada je posle pisanja BIRN-a reagovala inspekcija Ministarstva i donela prvo rešenje o rušenju jer je utvrđeno da se zida bez potrebne dokumentacije i da objekat višestruko prevazilazi dozvoljene gabarite ski-bifea. U periodu druga polovina novembra 2017. kraj januara 2018. godine, odnosno do trenutka kada je Ministarstvo donelo Rešenje o uklanjanju objekta dogodilo se još nekoliko stvari.

Najpre, opština je Brus na zahtev JP Skijališta Srbije donela odluku o preparcelaciji parcele na kojoj je objekat podignut, pa on više nije bio na parceli broj 1877/1, kao u novembru i decembru 2017, nego je sve podeljeno na tri parcele i sada se nalazi na 1877/4.

I, sada, kako se navodi u prijavi protiv direktora Skijališta, sporni objekat se nalazi na parceli broj 1877/4 katastarske opštine Brus, dok je terasa objekta, bašta kafića iz kog puca pogled na centar Kopaonika i pola Srbije, na parceli broj 95 ali u vlasništvu opštine Raška. Ova vešta igra iza scene dovešće do toga da se rušenje objekta prolongira unedogled, iz formalno-pravnih razloga, da "investitori" odrade sezonu na Kopaoniku sa kafeom Vrh 2017 i da se pred organe Ministarstva građevine postave nove prepreke.

Finale se dogodilo u julu 2018. kada je republički građevinski inspektor, postupajući po žalbi Snežane Mitković, poništio rešenje o uklanjanju objekta ali, u istom danu, doneo novo rešenje o uklanjanju objekta sa navođenjem parcela posle preparcelacije.

DRUGI ARGUMENT INVESTITORKE: Kroz serijal "Insajdera" "Vrh bezakonja" javnost je mogla da sazna za detalje ove administrativne igre. Jedna od najperfidnijih stvari koje su organizatori te investicije uradili tiče se lažnog upisivanja ovog objekata na spisak za legalizaciju koji je važio za izgrađene objekte do 29. januara 2014. godine.

Da uprostimo: uz pomoć veza u opštini Brus, kako se navodi u prijavi protiv predsednika opštine, Mitković je uspela da izdejstvuje da se nepostojeći objekat – nepostojeći u januaru 2014. – nađe na spisku onih koje bi trebalo legalizovati. Dakle, Mitković je tvrdila da je ono što je sazidano od jula do novembra 2017. bilo u nekom obliku sazidano tri godine ranije!

Inspektorke Ministarstva su zbog toga morale da se vrate u prošlost i da provere arhiv: satelitske snimke objavljene na INSPIRE WEB portalu RS iz 2015. potvrdile su da u to doba na tom mestu nije bilo objekta.

Pored toga – piše u prijavi protiv predsednika opštine – "nakon zvanično završenog popisa u skladu sa odredbama Zakona o ozakonjenju objekata, uvidom u popisne liste svih nelegalno izgrađenih objekata u NP Kopaonik konstatovano je da objekat na kat. Parceli 1877/1 KO Brzeće (stari broj), sada 1877/4 KO Brzeće, nije popisan iz čega proizilazi da isti nije postojao na terenu u 2016. godini".

Pošto su utvrdile ono što je laicima nesumnjivo, inspektorke su proverile na koji način se dokument sa datumom od 20. januara 2014. našao u arhivi opštine Brus. Ni šefica odseka za urbanizam i građevinarstvo ni načelnik opštinske uprave nisu znali ništa o tome na koji način se "predmet Mitković" našao među ostalima iz tog perioda.

Dodatna istraga je donela objašnjenje: lažnu prijavu za stavljanje na spisak objekata za legalizaciju omogućio je svojim postupkom Aranđel Stojković, zamenik predsednika opštine koji se docnije pokajao zbog toga i u pisanoj izjavi objasnio da je sve uradio na nagovor predsednika opštine koji ga je doveo u zabludu.

ČEMU DA SE NADAMO: Dakle, šta nam govore i šta saznajemo iz obrazloženja krivičnih prijava protiv Mitković, Jeličića i Ćike? Ovaj "tim" je pokušao, na neki način, da pravno-formalno zamaskira izgradnju monumentalne divlje gradnje na vrhu Kopaonika. U posao se krenulo davanjem saglasnosti za izgradnju ski-bifea od 150 kvadrata od drveta na vrhu poznate ski-staze koji, da je izgrađen, ne bi bio ni primećen niti bi se neko njime bavio. Međutim, kada je u javnosti obelodanjeno da se umesto toga podiže mastodont od 1300 plus kvadrata, neko se u državi zbog toga uznemirio i počeo da radi svoj posao. Od tog trenutka investitor menja taktiku i kreće u proces odugovlačenja koji zasniva na falsifikovanju stvarnosti proizvodnjom dokumenata o objektu koji nije postojao i pokretanjem spora protiv opštine Brus, jer, zaboga, nisu radili svoj posao i na vreme prosledili zahtev za legalizaciju u Beograd.

Pritisak javnosti i za sada odlučni ljudi u Ministarstvu doveli su do toga da se slučaj ne zabašuri i da ga ne prekriju različiti spinovi – bilo premijerke Ane Brnabić, bilo ministra Nebojše Stefanovića, bilo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za manje od godinu dana ovaj simbolički slučaj postao je neka vrsta Kartagine: ako želimo da Srbija preživi i bude država zasnovana na pravu, ova divlja gradnja mora da bude porušena. Ako se to ne dogodi, biće jasno da prisustvujemo pokušaju pravljenja paralelne realnosti u kojoj nam govore da postoji nešto čega nema. Postupci protiv Mitković, Jeličića i Ćike, ukoliko ih tužilaštva budu vodila profesionalno, mogli bi da otkriju ko zapravo stoji iza projekta i da se sazna ko ih je sve štitio.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST