foto: ministarstvo odbrane
U ISTOM STROJU: Ministar A. Vulin i pripadnici padobranskog bataljona

Vojska i politika >

Marširao, marširao, Vulin padobranac

Da li ministar odbrane Aleksandar Vulin ide u česte obilaske Specijalne brigade i njenih delova, kao i elitne formacije Vojne policije "Kobre" zato što ih voli i ceni? Možda je reč o "borbi za Kosovo"? Ili će biti da je u pitanju nešto drugo – napuštanje vojske i prelazak specijalaca na bolje plaćena mesta u Žandarmeriji

"Pripadnici niškog 63. padobranskog bataljona, u okviru redovnih planiranih aktivnosti, izveli su kondicioni marš u dužini od 20 kilometara u urbanim uslovima u rejonu grada Niša, u kome je učestvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin", saopštilo je Ministarstvo odbrane. To su preneli gotovo svi mediji a da se niko nije zapitao čemu sve to i po kojim vojnim propisima i pravilima. Niko nije pitao ni da li je Vulin, osoba oslobođena služenja vojnog roka, zaista pešačio svih 20 kilometara sa vojnicima ili je tamo bio samo za kamere Zastava filma. On je, doduše, imao i dva tandem-skoka sa padobrancima-veteranima u Lisičijem jarku zato što je Ministarstvo dalo određena sredstva da za njihov godišnji skup, pa su mu se oni na taj način odužili.

"Marš je bio prilika da se u izazovnim vremenskim uslovima proveri nivo osposobljenosti pripadnika 63. padobranskog bataljona, a uz poštovanje svih kondicionih normi u Vojsci Srbije. Marš je realizovan u propisanom vremenu koje iznosi pet kilometara na čas tokom kompletne staze", navedeno je u saopštenju.

Gledajući snimke objavljene na sajtu Ministarstva odbrane, tzv. marš je izveden po mraku u noći sa subote na nedelju, praktično "šetnjom" specijalaca ulicama Niša. Na maršu oni nose šešire, a šlemovi su im zakačeni napred na grudima, dok Vulin i komandantska svita idu nonšalantno u sredini.

Pošto formulaciju "marš u urbanim uslovima" dosadašnja vojna nauka i strategija u Srbiji ne poznaju, niti je izvođen na taj način, pogotovo ne na 20 kilometara, pitanje je šta stoji iza svega toga osim samoreklamerstva i samopromocije Vulina i onih koji mu se dodvoravaju – novog komandanta Specijalne brigade, novoproizvedenog brigadnog generala Miroslava Talijana, komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, a ima i onih koji tvrde da je svim tim rukovodila "nevidljiva ruka" državnog sekretara Ministarstva odbrane penzionisanog generala Aleksandra Živkovića, nekadašnjeg komandanta Specijalne brigade, čoveka koji je radni vek proveo u uniformi, a sad se "ističe" oblačeći u svim prilikama istu parauniformu kao i Vulin.

"Šetali" su tako padobranci niškim ulicama 20 kilometara, navodno kondicioni marš od 20 kilometara, a da ni sami nisu znali zašto. Jer, kako tvrde specijalci, kondicioni marš se izvodi na terenu na 10 kilometara, a ovaj sad je i duplo duži i izaziva tri puta veće opterećenje, pošto je kilometar po asfaltu ili kaldrmi ekvivalentan 3 do 3,2 kilometra na terenu. Jedini cilj, dakle, bio je dril da se padobranci "prizovu pameti", ali ne zbog nečeg na bataljonskom, nego na višem nivou, rekao je za "Vreme" jedan bivši oficir specijalnih jedinica koji u svojoj karijeri nije čuo za "marš u urbanim uslovima". On objašnjava i da je, sa borbene tačke gledišta, taj marš ravan samoubistvu, jer ne mogu da se poštuju osnovna pravila zaštite jedinice (prethodnica, obezbeđenje bokova, obezbeđenje začelja).

"Od kondicionog marša po asfaltu vojnici mogu samo da podbiju tabane, da posle idu kod lekara i dobiju poštedu", konstatuje ovaj sagovornik.

Pošteda je "čarobna" reč koju je izgovorio predsednik Srbije i Vulinov "vrhovni komandant" Aleksandar Vučić, kada je na proslavi Dana Vojske Srbije 23. aprila rekao:

"Neće moći više da se dogodi da generalna inspekcija dođe u jednu od najvažnijih brigada i da je polovina vojnika na poštedi zato što ne mogu da prođu test fizičke pripremljenosti. Tražićemo više ozbiljnosti i odgovornosti."

Oni koji prate događanja u Vojsci, odmah su saznali da je Vučić mislio na Specijalnu brigadu čije sedište je u Pančevu, a 63. padobranski bataljon iz Niša joj je sastavni deo. Zašto je Vučić baš njih prozvao, a ne i ostale jedinice, koje su u još lošijem stanju, pogotovo što se popunjenosti tiče, ostalo je nejasno.

Uglavnom, posle "kondicionog marša u urbanim uslovima" Vulin se obratio i učesnicima, koji su strojevim korakom morali da uđu u kasarnu (još jedna od potpunih besmislica), i "pohvalio" ih rečima da je "imao priliku da se lično uveri u visok nivo njihove fizičke pripremljenosti, izuzetan nivo obučenosti i ono što je najvažnije i ono što odlikuje našu Vojsku – izuzetno visok moral, rešenost da se zemlja čuva i da se sprovode svi zadaci". Poručio im je i da će se "u narednom periodu posebna pažnja usmeravati na obuku, naročito specijalnih jedinica, na povišenje nivoa fizičke pripremljenosti čitave naše vojske, kao i na dalje unapređenje njihovog materijalnog položaja".

E, taj materijalni položaj, to je suština onoga što Vulin i vojni vrh prećutkuju, a praktično se dešava – pripadnici Specijalne brigade žele da iskoriste mogućnost da, bez ikakvih problema i nepotrebnih procedura, pređu u Žandarmeriju: em veće plate i bolji status (pored ostalog i status "ovlašćenog službenog lica" koji daje neslućene mogućnosti za rad u noćnim klubovima i restoranima), em puno bolja organizacija rada i manje ponižavanja.

U Žandarmeriji je, naime, tokom poslednjih pola godine oko 220 pripadnika dobilo rešenja o penzionisanju, mimo svoje volje ili su pak poslušali "sugestiju" da im je bolje da na to pristanu. Kriterijumi za penzionisanje nisu poznati. Neki "zlonamerni" kažu da je zbog odbijanja da to uradi komandant Goran Dragović smenjen jer je štitio te "ratne kadrove", ili one "nepodobne". Uglavnom, Žandarmerija je zbog toga ostala i bez dela komandnog kadra.

Činjenica je da su posle saznanja da Žandarmeriji nedostaju ljudi, a posebno u niškom odredu, pripadnici 63. brigade podneli zahtev za prijem. Pošto za prelazak iz jednog u drugi državni organ ne treba konkurs, radi se o jednostavnom preuzimanju. Potrebne kvalifikacije imaju, a Žandarmeriji je bitno da dobiju kvalitetne i obučene ljude koji ne treba da prolaze ni selektivnu, a pogotovo ne specijalnu obuku. Krug je tako zatvoren i svi su na dobitku, osim Vojske i Vulina, sa sve njegovim "vrhovnim komandantom", jer Žandarmerijom, kao delom MUP-a, po zakonu komanduje premijerka Ana Brnabić.

Posle molbi u Nišu za prelazak iz jedne državne službe u drugu, krenuli su i drugi, pa je verovatno zato Vulin i otišao nedavno u Pančevo, da održi "motivacioni govor" u sedištu Specijalne brigade.

"Specijalna brigada je naša najelitnija i najobučenija jedinica. Ona je spremna da izvrši svako naređenje našeg državnog rukovodstva i vrhovnog komandanta i u potpunosti možemo da se oslonimo na nju. Srbija može da se osloni na Specijalnu brigadu i njenu spremnost da brani naš narod i naš način života bez obzira gde je on ugrožen… U narednom periodu još više ćemo uložiti u sve ono što je potrebno Specijalnoj brigadi da bude na visini zadatka, da odgovori na svaki izazov i potrebu. Već smo obezbedili poboljšanje materijalnog statusa svih pripadnika Specijalne brigade u skladu s naređenjem vrhovnog komandanta, a od iduće godine očekujemo još jedno povećanje plata od devet procenata. Sve to će značajno uticati na kvalitet života svih naših pripadnika, a posebno pripadnika Specijalne brigade, što će uticati da oni i njihove porodice budu stabilni i sigurni", rekao je tada Vulin.

Ko je razumeo – razumeo. A ko mu je poverovao, teško je znati. Možda bi najbolji pokazatelj bio, kad bi bio dostupan javnosti, broj zahteva pripadnika Specijalne brigade za premeštaj u Žandarmeriju.


 

Vojska na bolovanju

Da stanje u Vojsci nije kako treba, Vučić je potvrdio sredinom godine izjavivši kako je, kada je bilo povećanja borbene gotovosti, nakon zabrane ulaska oslikanog voza na Kosovo, veliki broj vojnika podneo zahtev za raskid radnog odnosa; oni su, tobože, kukavice. Predsednik Srbije tada je i indirektno napravio aluziju kako Srbi neće da se bore za Kosovo. Prethodno, na upozorenja Vojnog sindikata Srbije da dnevno u proseku pet oficira, podoficira i profesionalnih vojnika podnese zahtev za napuštanje službe, ni Vučić ni Vulin nisu reagovali.

Zona odgovornosti prema severu Kosova pripada Drugoj brigadi Kopnene vojske, sa sedištem u Kraljevu. Javna je tajna da je ta jedinica nepopunjena, ali da u svim planovima za vežbe stoji da je popunjenost sto odsto. Ono što je Vučić javno priznao potkrepljuju i neke činjenice, koje je prećutao, verovatno da ne ugrozi "borbenu gotovost". Ali, kad znaju strani vojni atašei – onda to više nije tajna. Tada je skoro trećina profesionalnih vojnika najavila raskid ugovora, druga trećina je već bila na bolovanju, a preostalih 33 odsto su bili vojnici sa iskustvom od Krajine do Kosova u proseku stari 45–47 godina i čekali su rešenja za penziju.

Kada je u leto prošle godine Inspektorat odbrane došao u Drugu brigadu, utvrdio je da je na bolovanju 300 ljudi. Mislilo se da je tamo stanje najgore i da zbog Kosova ljudi žele da se izvlače, a onda je Inspektorat otišao i u Specijalnu brigadu, i tek tamo zatekao stanje o kojem je i predsednik države morao da progovori.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST