foto: promo
Bojan Ivanovski

Festival >

Pljesak za jubilej

XX Guitar Art Festival (GAF), više od 120 gitarista iz 35 zemalja, Beograd

Ako omanu izbori, poplave i druge pošasti što pred proleće navale na Zlatno doba Srbije, Guitar Art Festival (GAF) svoje XX izdanje moraće da održi u naoko normalnim, a zapravo od 2000. nikad gorim okolnostima. No, GAF se ne da omesti i 12–17. marta pod naslovom Aplauz/Applause više od 120 gitarista iz 35 zemalja okupiraće beogradsku Kombank dvoranu (ex Dvoranu Doma sindikata).

S ulaznicama po ceni od 900 dinara naviše, masovno sledbeništvo ovog festivala uživaće u obrazovnim, takmičarskim i pratećim programima, a posebno u šest velikih koncerata. Za otvaranje, u XXI veku vodeći flamenko gitarista Visente Amigo (utorak, 12. III) stiže s albumom Memoria de los Sentidos (2017, Sony), čija je završna numera Requiem posvećena Visenteovom uzoru Paku de Lusiji. Amigo je u svoje ‘spoljne’ saradnje upisao Dilena, Ričardsa i Stinga, a na GAF-u učestvovao 2005. i 2009. CD Memoria...vraća ga korenima, uz nekoliko cenjenih flamenko izvođača. Festival će zatvoriti (nedelja, 16. III) kompozitorsko Veče Hoakina Rodriga s tri popularna koncerta za gitaru i orkestar; izvodiće ih Filharmonija Banatul iz Temišvara (Rumunija) i šest solista uglavnom iz naše zemlje.

Između, još povratnika: od najpopularnijih džipsi džez sastava, holandski Rosenberg trio (svingovao ovde 2006. i 2008. – "Vreme" 893) imaće sopstveno veče (sreda, 13. III), a podmladak iste porodice Mozes daće svoj manuš-doprinos novoj festivalskoj produkciji Kings Of Strings: The Youngsters (četvrtak, 14. III) u kojoj su buzukista Jorgos Jorgopulos (Grčka) i jedan od štićenika GAF-a, prstometni Bojan Ivanovski (Srbija). Ovaj trio jasno je na tragu GAF-ove supergrupe Kings Of Strings iz 2011/12: Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg i Vlatko Stefanovski – "Vreme" 1107. Vlatko se vraća u duetu s visoko cenjenim Miroslavom Tadićem (profesor u SAD, klasični a svestrani gitarista – sa Šerbedžijom, Teofilovićima..; ključni magazin "Guitar Player" uvrstio ga među 30 najboljih u svetu), ni manje ni više nego da premijerno (subota, 16. III) izvedu dugo očekivano Kruševo 2; legendarni akustični duet-album Kruševo (M.A. Records) objavili su još 1998. a na GAF-u nastupili 2003. ("Vreme" 640)!

Fado nikako nije nov na GAF-u, ali ćemo prvi put (petak, 15. III) sresti novu zvezdu ove očaravajuće portugalske muzike: posle decenije karijere, s petim studijskim albumom (Maria, 2018, Parlophone), buketom Žobimovih pesama i pedal-stil gitarom u postavi, Karminjo će pokušati da preotme Marizine obožavaoce.

Koncerti klasičnih gitarista, solo i u manjim formacijama, nekih od festivalskih dana odvijaće se u Kombank dvorani od 18 časova. Takmičenja u kategorijama solo gitara i gitara u kamernoj muzici, kao i majstorske radionice, predavanja i promocije šire se po muzičkim školama i drugim prostorima u Beogradu, a detalji su na sajtu gaf.rs.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST