fotografije: ap

Borba protiv terorizma – Ubistvo vođe Islamske države >

Američki pas heroj i Bagdadijeve gaće

Saradnja između obaveštajnih službi SAD, Turske, Iraka i Kurda dovela je do otkrivanja i smrti vođe Islamske države Abu Bakra al Bagdadija. Ubrzo su, međutim, u prvi plan izbili njegove gaće i jedan američki vojni pas

Barak Obama je slavio ubistvo Osame bin Ladena. Obamin naslednik Donald Tramp slavi smrt Bin Ladenovog naslednika na čelu terorističke organizacije Islamska država (ID) Abu Bakra al Bagdadija, rođenog 28. juna 1971. u Iraku, nateranog na samoubistvo 26. oktobra 2019. u Siriji. Makar prema zvaničnoj verziji.

Bagdadijevu smrt mediji su do sada proglašavali pet puta. Ovog puta su sačekali DNK analizu i potvrdu predsednika SAD Donalda Trampa, koji je rekao da su američki specijalci opkolili Bagdadija koji je pobegao u neki tunel gde je aktivirao bombu i ubio sebe i dvoje svoje dece.


HELIKOPTERSKA AKCIJA

Filmska akcija dogodila se u malom mestu Bariša na severu provincije Idlib nekih pet kilometara od granice sa Turskom. Navodno je u sitne sate osam američkih helikoptera doletelo do mesta na kome se nalazio Bagdadi i otvorilo vatru iz svog mogućeg oružja. Specijalci su iskočili iz helikoptera, pucali na sve što se mrdalo i ubili devetoro ljudi. Baš kao na filmu, jedino je Bagdadi uspeo nakratko da utekne, ali je onda sateran u ćošak presudio sam sebi. Ključne operativne podatke američka CIA je dobila od kurdske obaveštajne službe. Makar prema kurdskim izvorima.

Britanski "Gardijan" je ranije pisao da je Bagdadi posle jednog vazdušnog napada kada je ranjen bio paranoično oprezan, da u njegovoj blizini niko nije smeo da koristi mobilni telefon, da je komunicirao ili preko ceduljica ili licem u lice, da gotovo ni u koga nije imao poverenja, pogotovo što su američki dronovi jednog za drugim ubijali njegove komandante. Na kraju ga je navodno izdao jedan krijumčar ljudi koji je njega, nekoliko njegovih rođaka, žena i decu doveo do granice sa Turskom. Ne zna se kuda se bio uputio.


USPEH U PRAVI ČAS

Nemački nedeljnik "Špigel" nabraja kome je sve Tramp zahvalio za uspešnu akciju: Turskoj, Iraku, Siriji i sirijskim Kurdima, koje je nekoliko nedelja ranije ostavio na cedilu pred turskom ofanzivom. Rusi su skromno negirali svoj doprinos, za razliku od sirijskih pobunjenika čiji su predstavnici izjavili da su i oni učestvovali u otkrivanju Bagdadijevog skrovišta. Komandant kurdskih snaga Mazlum Abdi je izjavio da je uspešno obavljena operacija "plod petomesečne saradnje između Kurda i SAD". Svako protiv svakoga, svi protiv ID.

Za Donalda Trampa je eliminacija Bagdadija došla u pravom trenutku, kada ga čak i pojedini republikanski kongresmeni žestoko napadaju što povlači američke trupe sa Bliskog istoka i tako širom otvara vrata jačanju ruskog uticaja. Tramp je rekao da će Amerikanci ubuduće prevashodno da "obezbeđuju naftna polja".

Povodom Bagdadijeve smrti rekao je i da je ovaj umro "cmizdreći", sateran u "tunel" iz koga nije bilo izlaza, što neki komentatori pripisuju njegovoj mašti i sklonosti ka teatralnošću. Samo ime akcije američkih komandosa "Kajla Muler" je doprinelo dramatičnosti priče i jačanju patriotskih osećanja: tako se zvala Amerikanka koju su pripadnici ID oteli 2013. godine i za koju se pretpostavlja da je mrtva.


PAS SE OSEĆA DOBRO

Ubrzo nakon vesti da je aktuelni vođa ID dolijao, u prvi plan su izbile njegove gaće. Navodno se jedan kurdski agent ubacio u najuže Bagdadijevo okruženje i ukrao njegove gaće, koje su nakon DNK analize potvrdile da se zaista radi o njemu. Detalji nisu poznati, recimo sa čime je upoređen DNK sa dotičnih gaća da bi se utvrdilo ko je onaj koji ih je nosio.

Bagdadijeve gaće je zatim u medijskoj žiži zamenio neimenovani pas u službi američke vojske koji je navodno bio najzaslužniji da se Bagdadi ne izvuče iz obruča i lakše je ranjen tokom akcije. Pas koji je u SAD na najboljem putu da postane heroj u borbi protiv islamističkog terorizma je obavio "sjajan posao", tvitovao je Tramp, ali se njegovo ime i rasa neće objaviti da se ne bi ugrozila njegova bezbednost.

Na konferenciji za medije u Pentagonu šef američkog generalštaba Mark Mili je umirio sve Amerikance zabrinute za zdravlje psa, rekao je da se dobro oporavlja i potvrdio da vojska mora "da štiti njegov identitet" jer se i dalje nalazi na terenu.

Bagdadijevo telo je bačeno u more. Mesto i vreme nisu saopšteni.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST