foto: d. todorović
SUKOB STRUČNJAKA I OPŠTINSKIH MOĆNIKA: Zavod za javno zdravlje, Valjevo

Korona u Valjevu >

Anatomija lokalne pandemije

Direktorki Zavoda za javno zdravlje, koja, premijerki i ministru zdravlja pisala šta ne valja u Valjevu, javno odgovoreno da "pre dva dana viđena kako izlazi od ljubavnika, kod koga provodi noći, kada se smišljaju prevare i korupcija koju tokom dana sprovodi"

Valjevo je bilo jedno od prvih žarišta korona virusa u Srbiji, krajem marta je po broju zaraženih bilo na preko deset posto obolelih u Republici. To nije bila vest, sve dok Vučić gospodin nije rekao da ga srce boli zbog Valjeva, a SNS gradonačelnik, Slobodan Gvozdenović, inače lekar, pa još ginekolog, koji je formacijski postavljen za komandanta Štaba za vanredne situacije, nije u mikrofon lokalne televizije, nekoliko puta i uzamance, rekao da "Conrad 19 sve napada". No, stanje se "stabilizovalo", broj se, jedno vreme, "ustalio" na 60 zaraženih, jer su, vele, kasnili izveštaji sa testiranja.

U međuvremenu, u Valjevo su stigli Kinezi, Rusi, "Blic" je, po izvorima iz kabineta Predsednika, pisao da su u Valjevo poslati stručnjaci, jer je lokalno rukovodstvo imalo dosta propusta. "Komandant Conrad" je, preko svoj medij, povikao da su to tendenciozne laži uperene protiv njega lično, no, kad je sami Predsednik saopštio da je poslao stručnjake u grad na Kolubari, "Komandant Conrad" je zaćutao na tu temu. Pojavila su se nova žarišta, Valjevo ponovo nije bilo tema. Izgleda da su "proradili" i testovi, Zavod za javno zdravlje je 19. aprila saopštio da je 151 građanin zaražen, od čega 40 zdravstvenih radnika, da je od posledica korone 17 građana preminulo, kao i da je 31 lice oporavljeno, a 1003 testirano.

Počelo je i testiranje u kovid ambulanti, direktorka Doma zdravlja, u startu, javno saopštila da je stiglo 15 testova. Iako je najavio, Vučić gospodin još nije bio u Valjevu. Ali, kao da jeste. Direktorka Doma zdravlja, dr Branka Antić, 14. aprila javno saopštila: "Pored svega što se dešava, ovom prilikom bih javno zahvalila na donaciji u vidu novog rendgen aparata, koji smo dobili sinoć. Posebnu zahvalnost dugujemo našem predsedniku Vučiću i Bratislavu Gašiću, koji su, kad su čuli za naše potrebe u kovid centru, donirali ovaj aparat. Sada očekujemo stručnjake koji će aparat montirati..."

Posle ove lepe vesti, desila se direktorka Zavoda za javno zdravlje, epidemiolog dr Marija Gavrilović, koja je odbila imenovanje, prethodno po odluci Štaba smenjena, na mesto rukovodioca Stručno- -operativnog tima za zaštitu i spašavanje od epidemije (SOT). Direktorka je o tome obavestila premijerku i ministra zdravlja, naglašavajući da je to odgovor na primedbe Štaba i Komandanta Conrada, prosleđene Ministarstvu zdravlja, na njen rad.

Direktorka Gavrilović naglašava da Zavod, od početka epidemije, izvršava sve zadatke na rešavanju epidemiološke situacije, iako je većina zaposlenih 14 dana bila u izolaciji, zaposleni su radili epidemiološka istraživanja i izveštavali nadležne institucije. U pismu zvaničnicima navodi da je kao epidemiolog imenovana za rukovodioca SOT-a, ali da je smenjena zbog neslaganja sa načinom vođenja Štaba za vanredne situacije, angažovanja privatnih firmi za dezinfekciju, kao i načinom raspodele donacija koje su namenjene za opremanje zdravstvenih ustanova.

Navodi da je smenjena, da je na njeno mesto imenovana direktorka Doma zdravlja, da je ponovo imenovana za rukovodioca Stručno-operativnog tima za zaštitu i spašavanje od epidemije, ali, da je to odbila, jer ne želi da učestvuje u takvim aktivnostima, ali će i dalje najsavesnije obavljati sve stručne zadatke na rešavanju epidemiološke situacije.

Istog dana, javlja se privatizovani Radio Valjevo, za koga ova država ne želi da zna u kom je statusu, preko koga je Komandant Conrad demantovao "Blic". Da se navede da Radio Valjevo, koje ima iznajmljen prostor u zgradi Gradske uprave, uživa najveće poverenje "Conrada", kao i da dobija najviše miliona na tzv. konkursima za projektno finansiranje medija. Neformalni lider ovog što se predstavlja za medij je gospodin Zoran Majdak, koji od medijskog iskustva ima i da je svojevremeno optužen za prevaru građana organizovanjem lažnih SMS nagradnih igara na "Narodnom radiju".

Tzv. "Radio Valjevo" promptno javlja: Marija Gavrilović je po nalogu svog ljubavnika poslala pismo Ani Brnabić, umesto da se bori za živote građana Valjeva. Zavod za javno zdravlje već duže vreme ne funkcioniše, dok se Marija Gavrilović bavi spletkama i tračevima, dok sa druge strane protivzakonito obavlja funkciju direktora. Uskoro ćemo pisati sve o sada već impotentnom ljubavniku Marije Gavrilović, o kriminalu koji ova dotična gospođa sprovodi sa svojim ljubavnikom. Marija Gavrilović je pre dva dana viđena kako izlazi iz zgrade u Karađorđevoj ulici, preko puta suda, gde njen ljubavnik ima stan. Valjevci treba da znaju ko je žuta Marija Gavrilović, kao i kod koga provodi noći, kada se smišljaju prevare i korupcija koju tokom dana sprovodi...

Štab za vanredne situacije, na čelu sa Komandantom Conradom, nastavlja da radi po svom pravilu službe. Iz Kabineta gradonačelnika saopšteno da se zabranjuje saobraćaj za pešake, motorna vozila i bicikle, u dolini reke Gradac, jer je primećeno okupljanje građana u nedozvoljenom broju, koje direktno ugrožava rezultate do sada donetih mera zaštite. Takođe, zatvoreni su parkovi i javne površine, a ova dodatna mera je doneta zbog građana koji se zadržavaju na tim mestima...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST