Vreme
VESTI, / VESTI

 :
Kalemegdan bez kamera?

Vest da su nepoznati počinioci oštetili statuu staru 17 vekova u Velikom barutnom magacinu, otkrila je i da će JP "Beogradska tvrđava" ove godine obezbediti video-nadzor celog kompleksa. To u prevodu znači da najvažniji spomenik kulture u Srbiji do sada nije bio obezbeđen kamerama.

Oštećeni kulturni spomenik pripada tipu rimskih skulptura nazvanom "mala herkulanka", isklesan je od belog mermera iz drugog ili trećeg veka, iz razdoblja helenizma. Žena je obučena u hiton i himation koji joj prekrivaju glavu. Statua svedoči o visokom društvenom statusu pojedinih građana Singidunuma, onih koji su mogli da priušte mermerne statue i da time sebe prikažu kao dostojanstvene Rimljane. Pronađena je na Kalemegdanu kod Vojnog muzeja.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se nada da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni za taj "vandalski čin", i da se to nikada nije desilo na Beogradskoj tvrđavi. Dodao je i da Srbija nema mnogo sačuvane kulturne baštine i ocenio skandaloznim da i ono malo što se čuva neko uništava. Goran Vesić nije precizirao, ali je verovatno mislio na baštinu antičkog perioda jer, po istoričarima umetnosti, muzealcima i stručnjacima sličnih oblasti, Srbija nije deficitarna kulturnim spomenicima – naročito ne onim iz srednjeg veka kome pripada i Beogradska tvrđava – samo ih treba sačuvati.

Slučaj je prijavljen nadležnim organima. U JP "Beogradska tvrđava" se nadaju da će počinioci biti pronađeni, a za sad se pretpostavlja da se radi o maloletnim licima.

r.s.v.