foto: filip krainčanić / nova.rs
NOVOGODIŠNJA ILUSTRACIJA 2020: Skulptura i autor Andrej Josifovski, Pijanista

Rečnik 2020 >

Godina koju su pojeli virus i oni

Događaji u 2020. mogu se svesti na vodič kroz najfrekventnije termine i imena o kojima smo slušali ili čitali u medijima ili ih pretraživali na Guglu u proteklih godinu dana, zabrinuti za svoje zdravlje, vazduh koji dišemo i vodu koju pijemo. Ova godina je, kao nijedna pre, pokazala koliko su ugrožene naše osnovne ljudske potrebe.

U godini koja će biti upamćena kao korona godina, većina reči je, nažalost, u vezi sa ovim virusom. Rečnik je, razume se, manjkav i nesavršen, a sigurno mu nedostaje i mnoštvo utisaka i raznoraznih smatranja koja su se, posebno u ovoj godini, istakla po insistiranju da svako mora da ih ima, o svemu, i još gore – da na osnovu toga neko nešto odlučuje

ANTIMASKERI – Smatraju da maske oduzimaju ljudima slobodu govora pa onda i svaki drugi vid slobode. Posebno su agresivni roditelji antimaskeri koji su u avgustu potpisivali i peticiju: Neću da moje dete nosi masku u školi! Preporuka Kriznog štaba da deca neprekidno nose maske u školama te da eventualno mogu da ih skinu (kada svi sede u klupama i ne razgovaraju) zato je vrlo "elastično" tumačena. Da li deca u školi nose maske ili ne, zavisi od ličnog stava nastavnika i učitelja i većinskog mišljenja roditelja. Pa, kako vas zapadne. Dakle, odsustvo institucija zamenila su smatranja nestručnih pojedinaca koji su sebi dali za pravo da odlučuju o tome. Antimaskeri tvrde i da su maske nezdrave, u stvari toksične, jer kažu da smanjuju dotok kiseonika, ne obazirući se pritom na generacije i generacije hirurga i lekara koji su životni vek proveli pod maskama. Najveći apsurd je da su se i u Srbiji, kao i u nekim drugim zemljama, maske počele nositi prvo zbog zagađenog vazduha, pa tek onda zbog virusa. Antimaskeri, inače, ne iskazuju revolt na ekstremno zagađen vazduh u Srbiji kao što su se organizovali u borbi protiv onih koji hoće da im oduzmu osnovno pravo da duboko udahnu srpski smog.

ANTIVAKSERI – Isto što i antimaskeri, samo starija grupacija, ima ih u svim društvima, manje ili više. Prema anketi javnog mnjenja organizacije Globsek, 56 odsto građana Srbije nema poverenje u vakcinu protiv kovida 19. Ovo istraživanje javnog mnjenja je sprovedeno u devet zemalja centralne Evrope i zapadnog Balkana, učestvovalo je u njemu više od 1000 ispitanika iz svake od tih zemalja. Oko 38 odsto svih ispitanika misli da je obolelih od kovida 19 manje nego što to prikazuju njihove vlade, dok 34 odsto svih ispitanih smatra da je kovid 19 "lažna" bolest. Da će vakcina biti korišćena za unošenje čipa i kontrolu ljudi, misli 24 odsto svih ispitanika u devet zemalja centralne Evrope i zapadnog Balkana, ali ih je najviše u Crnoj Gori (40 %), Srbiji (38 %) i Severnoj Makedoniji (35%), a najmanje u Mađarskoj (21 %) i Poljskoj (24 %).

CRNOGORSKI IZBORI – Dokaz da može. Posle 30 godina DPS Mila Đukanovića nije na vlasti u Crnoj Gori.

FUNDUS – Termin čije je osnovno značenje prema Štaznači.com zemljište, nepokretno imanje i prihod koji ono donosi; anatomsko značenje je: dno neke telesne duplje, npr. želudačno dno; u pozorištima pod ovim terminom podrazumevaju svoju celokupnu imovinu u kostimima i dekoracijama. Na ovu višeznačnu reč nam je, međutim, ukazao predsednik države Aleksandar Vučić kad je po društvenim mrežama primećeno da nosi skupe sakoe, jakne i patike, a plata mu nije veća od 150.000 dinara. Sakoi i jakne od po nekoliko hiljada evra, patike od 500 evra i to na popustu. Dejan Bulatović iz SSP-a preračunao je: za jednu predsednikovu patiku može da se kupi 1500 vekni hleba. Za svako deseto dete koje je u Srbiji gladno, 1500 vekni hleba je kao kuća. Onda je predsednik kazao da mu sakoe donose iz "fundusa". Reč zgodna da se obmane javnost jer ima više značenja, pa ko će time da se bavi. Bavilo se "Vreme" (pogledati tekst "Tajna predsednikovog ormara" Jovane Gligorijević, br. 1546). Elem, "predsednički fundus" u značenju onog pozorišnog ne postoji, postoji samo državni fundus, popularniji kao budžet, ili naši džepovi.

GORAN VESIĆ – Personifikacija gradske vlasti u Beogradu i njen najiritantniji lik. Javnost je posebno iznervirao kada je spasiocima 15-godišnje devojčice Minje D. iz požara na Dorćolu, Pavlu Gavuri, Lazaru Erešu, Nemanji Držajiću, Davidu Niki i Nenadu Jankoviću u ime Skupštine grada i svih Beograđana poklonio – svoju "Knjigu o Beogradu". Vesić se, inače, pojavljuje u svim oblicima i agregatnim stanjima, kao zamenik gradonačelnika Beograda, kao sam gradonačelnik, kao jurišnik SNS-a. Kao takav, neophodan je Partiji, ali nesimpatičan. Reklo bi se da je čak i uvažavanje Nebojše Čovića kao gradonačelnika Beograda među građanima u doba Slobodana Miloševića bilo značajno veće od onoga koje uživa Vesić. Neće, zato, biti čudo ukoliko Šapić bude kandidat za gradonačelnika. Istraživanja javnog mnjenja idu u prilog tome da bi kandidat Vesić bio Vučićev dar opoziciji.

IZBORI U SAD – Aleksandar Vučić je učestvovao u kampanji Donalda Trampa, potpisao je Vašingtonski sporazum krajnje neusaglašen s politikom EU i rezolucijama SB UN, pozivao je i američke Srbe da glasaju za Trampa. Tramp je izgubio, a Vučić – promašio stranu.

JOVANJICA – Farma marihuane nazvana po istoimenom pristaništu na južnoj obali Svete Gore, 10 km južno od manastira Hilandara. Farmu marihuane u Staroj Pazovi rado su posećivali neki ministri Vučićeve vlade. Iz ove januarske afere zatrpane korona krizom ostalo je potpuno nejasno kako je moguće da Predrag Koluvija, inače prvooptuženi vlasnik Jovanjice, sam, bez pomoći policije i tajnih službi (čitaj države), organizuje takav biznis. Pitanje svih pitanja je da li je Koluvija neposredno posle hapšenja zvao Andreja Vučića, brata predsednika države. Afera Jovanjica sudski će epilog dobiti, prema broju najavljenih svedoka uz poslovično inertno pravosuđe, za desetak godina, to je mišljenje upućenih advokata. Oni koji čitaju rukopis tajnih službi veruju da će presude biti donete brzo jer je cilj da se na vreme poseku svi mogući pipci mafijaške hidre koji su se obmotali oko samog vrha države.

KORONA – Ostaće upamćena kao sinonim za 2020. godinu iako je naziv bolesti koju ovaj virus izaziva kovid 19. U ponedeljak 21. decembra, prve dve vesti koje su se pojavljivale na Guglu prilikom pretraživanja termina "korona" bile su da je novoizabrani predsednik Amerike Džozef Bajden primio Fajzerovu vakcinu protiv korone i druga, da sve više zemalja (više od 40) uvodi zabranu putovanja i prekida transport robe sa Velikom Britanijom zbog novog soja virusa korona koji se prenosi, kako epidemilozi tvrde, do 70 odsto brže od prethodnih varijanti tog virusa. Vlada Srbije do zaključenja ovog broja "Vremena" u utorak 22. decembra nije odlučila hoće li obustaviti avio-saobraćaj sa Velikom Britanijom, ali je premijerka Brnabić kazala da će takva odluka biti doneta "bude li potrebno". Da li će i za 2021. u Srbiji reč "korona" biti sinonim, zavisi od vakcine; videti pod vakcina.

KRIZNI ŠTAB – Krizni štab je prvo bio izborni štab Aleksandra Vučića (tokom vanrednog stanja), kao što je danas smokvin list za odbranu državnog budžeta štelovanjem rada kafića i teretana. "Raspust" Kriznog štaba od 7. maja do 21. juna bio je nedvosmislen poziv te i takve "struke" da građani Srbije izađu na izbore. KŠ je ponovo počeo da radi posle izbora, pošto skakanje epidemiološke krive u Srbiji više nije bilo moguće sakriti. BIRN-ovo otkriće da su broj novozaraženih na dnevnom nivou i broj smrtnih slučajeva izazvanih korona virusom lažirani sve vreme predizborne kampanje, značilo je samo jedno: javno zdravlje je žrtvovano zbog izbora, kao što se to isto zdravlje danas žrtvuje da SNS-ova država ne bankrotira. Ništa nije moglo da spreči ustanovljeno pravilo da epidemiološka kriva opada s porastom predizbornih i izbornih aktivnosti i obrnuto. Kao što je poslednjih dana broj zaraženih i obolelih građana u opadanju s porastom pretpraznične groznice, pa kafići i restorani ponovo rade do 20 sati umesto do 17, samo bez muzike. Ili što reče neko na FB profilu Daleko malo: "Sad kad opadne broj, pa uvedu da može refren."

KUĆNI TESTOVI – Potpuni medijski hit bila je vest da su u Apoteke "Beograd" stigli brzi antigenski testovi tzv. kućni testovi za koronu, devedeset i osam posto pouzdani, zamena za PCR test, da ih je odobrila Agencija za lekove i da koštaju samo 1296 dinara! To je sve izjavila direktorka Apoteka "Beograd" Jasminka Bjeletić i još nam slikovito objasnila kako štapićem da se duboko uđe do korena nosa, pa da se lagano uvrće, uz napomenu da su testovi jednostavni za upotrebu, ali da bi trebalo da ih primeni zdravstveni radnik, napomenula je ona u izjavi za Tanjug. E sad, neki mediji su bili mišljenja da je to o zdravstvenom radniku koji treba da obavi testiranje manje važno, neki da uopšte nije važno, pa su plasirali vest kako su već smatrali da treba. Neki građani su isto smatrali ovo, neki ono, neko je čitao članke o "kućnim testovima" do pola, neko samo naslov i podnaslov. Tek, "kućni testovi" su doslovno planuli za jedan dan. Iz Kriznog štaba je dan kasnije stiglo upozorenje da se građani sami ne testiraju nego da se jave lekaru. I direktorka Bjeletić je u sledećem javljanju bila preciznija: to i nisu kućni testovi i nisu zamena za PCR testove (demantovala je samu sebe), građani ne smeju sami da se testiraju. Apoteke "Beograd" test prodaju na osnovu rešenja ALIMS a, ali samo za profesionalnu upotrebu. Konačnu presudu dala je premijerka: "Kućni testovi za korona virus koji su se pojavili u apotekama nisu dobili odobrenje ALIMS i povučeni su iz prodaje." Da li je test odobrila Agencija za lekove ili nije, zavisi opet od interpretacije pojedinaca, Jasminke Bjeletić, premijerke Brnabić, ali i bezbrojnih "kućnih smatranja", razume se. U ALIMS u su kazali da je test odobren za profesionalnu upotrebu, ali da nema poseban CE sertifikat za proizvode za samotestiranje. Znači, odobren je, ali "neprecizno" reklamiran. Opoziciona SSP traži smenu Jasminke Bjeletić, koja je označena za glavnog krivca u "obmanjivanju javnosti". Slučaj "kućni test" pouzdana je slika i prilika, s dve crte, o hroničnom smatranju polustručnih i nestručnih stranačkih i drugih mislilaca i odsustvu institucija u državi.

LOKDAUN – Zaključavanje, zatvaranje, onemogućavanje slobode kretanja. Lokdaun je reč godine britanskog Kolinsovog rečnika. Ovaj rečnik definiše "lokdaun" kao stanje zastoja u zemlji, suspenziju normalnog javnog života. Neki srpski rečnik bi ovu reč uskoro mogao da proglasi za termin decenije. Bezmalo, toliko je ovde na snazi suspenzija normalnog javnog života. U Srbiji to sa ograničavanjem rada kafića i teretana nema baš nikakve veze.

MAFIJA – Jedan od omiljenih sportova Aleksandra Vučića i njegovih ministara policije: najave obračuna s mafijom. Od 2012. kad je došao na vlast, nijedan izborni ciklus, nova vlada niti rekonstrukcija postojeće vlade nije prošla bez fraza o borbi protiv kriminala i korupcije. Na ulicama srpskih gradova, međutim, prašti kao devedesetih. Afere i dokazi o brojnim zloupotrebama kako perjanica režima tako i lokalnih moćnika po Srbiji ostaju sakriveni u Vučićevoj nakaradnoj verziji duboke države. Svejedno da li ste Vulin (tetka) ili Jutka ili licencirani državni prodavac oružja – za svoju bezbednost dok je ovakve borbe protiv mafije – ne morate brinuti. Inače, kad u Srbiji pukne petarda, biće optuženi "škaljarci" i "kavčani", a oni – nisu naši. Drugi su, dakle, krivi.

MAKIŠKO POLJE – Najveće vodoizvorište grada koje je ugroženo još jednim megalomanskim projektom gradske uprave. Pomeranjem granice uže zone sanitarne zaštite vodoizvorišta i preimenovanjem poljoprivrednog u građevinsko zemljište, gradska vlast planira da podigne još jedan "Beograd na vodi", ovog puta – na beogradskoj pijaćoj vodi. "Reč je o 700 hektara zemljišta javnog dobra koje je činilo užu zonu sanitarne zaštite Makiškog vodoizvorišta", objašnjava arhitekta Dragoljub Bakić. Beograd više nema čist vazduh, Beograd neće imati ni vodu za piće.

PATIKE – Uslikan je predsednik Srbije s bratom Andrejem i sinom Danilom u Crkvi Svetog Marka sa slavskim kolačem na Svetog Nikolu. Sva trojica su imali maske i "zenja" patike za koje kažu da na popustu mogu da se nađu za 500 evra. Tviteraši su podelili fotografiju uz komentar: "Patike marke fundus"; videti pod fundus.

RAKITA – Primer da može. Macolama na cev. Aktivisti Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" i meštani sela Rakita letos su macolama i "hilti" bušilicama probušili cevovod MHE "Zvonce" u koritu Rakitske reke. Samo su sprovodili rešenje Ministarstva životne sredine koje ni posle godinu i po dana nije bilo realizovano.

foto: irfan ličina / tanjugDA VAM OBJASNIM KAKO RADE: A. Vučić i dva od "1508 respiratora"

RESPIRATOR – Najskuplja srpska reč u vanrednom stanju, kao što je danas vakcina. Broj respiratora koje je Srbija imala do pojave pandemije bio je proglašen državnom tajnom, uz obrazloženje premijerke Ane Brnabić da je broj respiratora u svakoj zemlji državna tajna, ali da ih imamo "dovoljno". Novi se, rekla je, nabavljaju "za svaku sigurnost i za svaku eventualnost". Bila je to, međutim, jedna od prvih obmana u vreme prvog udara korona krize. Ne samo da broj respiratora nije državna tajna "u svakoj zemlji", što je bilo jednostavno i brzo dokazivo, nego je predsednik Srbije Aleksandar Vučić samo nekoliko sati posle premijerkine izjave otkrio javnosti koliko Srbija ima respiratora: "Sada imamo 1008 respiratora, tri puta više nego 2009, a za 20 dana imaćemo još 500."

SKUPŠTINA – Najskuplji srpski rijaliti, Vučićeva verzija američkog rijalitija "Šegrt". Nalik na Trampove kandidate, Vučićevi skupštinski kandidati, kojih ima mnogo više nego u američkom rijalitiju, takmiče se za bolji posao u "Vučićevoj državi-kompaniji", pošto su sad samo na "skupštinskoj" plati. Kao što je Tramp delio u ovim emisijama životne i profesionalne lekcije svojim kandidatima, šegrtima, isto tako i predsednik Vučić iz studija s nacionalnim frekvencijama deli lekcije svojim šegrtima. Izvršni producent Vučićevog "Šegrta" je država Srbija; dopišite sami.

TOJO TAJERS – Japanska fabrika guma "Tojo tajers" bi do 2023. u Inđiji trebalo da dostigne proizvodnju od 5 miliona guma godišnje. Predsednik Vučić je rekao da je to najveća japanska investicija. Ali tako što smo mi Japancima za postrojenje u Inđiji poklonili 63 hektara zemlje i 41 milion evra pomoći. I da, biće to jedino postrojenje ove japanske kompanije na evropskom tlu. Vučić i Japanci obećavaju da će sve u Srbiji biti urađeno po ekološkim propisima. U Zrenjaninu je, međutim, u izgradnji kineska fabrika guma Linglong, a kineskom investitoru su izdate građevinske dozvole pre nego što je izrađena Studija uticaja ove industrije na životnu sredinu. Iz RERI ja (Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu) upozoravaju da država ne samo da nije obavezala kineskog investitora da poštuje njene propise, nego je bila saučesnik u kršenju propisa: "Građani Zrenjanina, ali i građani cele Srbije, do danas ne znaju kakav je uticaj ovog projekta na njihovo zdravlje", rekao je Jovan Rajić iz RERI-ja. Treba podsetiti – kad je smederevsku Železaru prodao kineskom Hestilu, Vučić se hvalio da Kinezi ovde imaju svoj interes jer moraju da pogase železare i čeličane u Kini: "Zbog, valjda, čistog vazduha, u šta se ja nedovoljno razumem, da vam iskreno kažem, a što bi me to i zanimalo, to je njihov posao, njihova stvar".

UJEDINJENI PROTIV KOVIDA – Tri hiljade lekara potpisalo je u julu ove godine javni apel za smenu Kriznog štaba i pismo kojim se obratilo KŠ-u sa zamerkama na njihov rad tokom pandemije koronavirusa. Krizni štab nije smenjen, smenjivani su, otpuštani i zastrašivani lekari koji su peticiju potpisali. U međuvremenu, pobunjeni lekari nastavili su da daju predloge o merama koje treba uvesti u sprečavanju prenošenja korona virusa, ili apeluju na institucije poput Instituta za javno zdravlje "Batut". U poslednjem otvorenom pismu direktorki "Batuta" Verici Jovanović navode da "nigde građanima u Evropi i većem delu sveta nisu uskraćene informacije o učestalosti kovida 19 kao u Srbiji".

VAKCINA – Avion sa 4800 doza Fajzerove vakcine sleteo je u utorak 22. decembra na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju usvojio je plan priprema i sprovođenja vakcinacije. Sa Fajzerom je Srbija sklopila ugovor o nabavci 1,8 miliona vakcina. Nova isporuka očekuje se sledeće nedelje, a iz Fajzera za BIRN kažu da će "sve ugovorene količine, dakle, 1.800.000 vakcina biti isporučene u naredna tri do šest meseci". Kako se ova vakcina prima u dve doze u razmaku od tri nedelje, do leta će moći da se vakciniše 900.000 građana. Fajzer/Bajontekova vakcina, inače, jedina je koja je dobila odobrenje ALIMS a u našoj zemlji. U Hrvatskoj i Sloveniji, međutim, kao i u EU masovna imunizacija počinje sledeće nedelje.

VINČA – Jedna od najvećih neuređenih deponija na Balkanu. Često gori i zagađuje vazduh.

foto: marija jankovićSrbija, jedna od zemalja sa najzagađenijim vazduhom

ZAGAĐEN VAZDUH – Srbija je prva u Evropi a deveta u svetu po smrtnosti od posledica zagađenja, pre svega, zagađenog vazduha. Onih osam zemalja pre Srbije su: Čad, Centralnoafrička Republika, Severna Koreja, Niger, Madagaskar, Papua Nova Gvineja, Južni Sudan i Somalija. Sledi Srbija, pa na desetom mestu Indija. Beograd je, prema aplikaciji AirVisual, i prošle i ove godine neretko bio među prvih pet, uglavnom među prvih deset glavnih gradova, a ima dana kada smo i na prvom mestu liste najzagađenijih glavnih gradova u svetu. Simbolično, na Svetski dan čistog vazduha 3. novembra. Čak i da nema ove i sličnih aplikacija, zagađen vazduh se vidi i, nažalost, oseća, ali je premijerka Brnabić odbacila tvrdnje da je Beograd najzagađeniji grad na svetu. Priznala je, međutim, da problem postoji: "Sve probleme rešavamo, pa tako i ovaj", kazala je. To i jeste za brigu.

ZLATNI FALUS – Svoju skulpturu "Keep light" postavio je između dve skupštine, gradske i republičke, Andrej Josifovski poznatiji kao Pijanista i razveselio prolaznike ali i narod po društvenim mrežama. Umetnik i arhitekta poznat je po svojim umetničkim radovima velikog formata kao što je, recimo, lik Jovana Memedovića od 4000 plastičnih flaša koje je sakupio u reci Savi i tako skrenuo pažnju javnosti na zagađene reke u Srbiji na Svetski dan reka. Skulptura "Keep light" je, prema rečima Pijaniste, opomena ovdašnjem društvu na sve probleme koji nas okružuju: "Urađena je u duhu velikih akcija postavljanja kojekakvih spomenika, fontana, seče drveća, uništavanja arhitekture, zagađivanja reka… Spisak je dugačak, a ono što je zanimljivo je da je ovo i kandidatura za jedinog pravog gradonačelnika ovog grada"; videti pod goran vesić.

ŽIVOT – Do kraja ove godine samo u GAK u "Narodni front" u Beogradu rodiće se 7800 beba. Gde se to rađaju? Šta ih čeka?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST