Reagovanje >

ASI nije organizovao napad na ambasadu Grčke

Đavo je u informacijama koje želite da čujete, "Vreme" br. 1563

U cilju istinitog informisanja javnosti i u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima ("Službeni glasnik RS" 83/2014, 58/2015, 12/2016), Anarhosindikalistička inicijativa (ASI), Sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica u Srbiji, demantuje netačne informacije iz teksta "Đavo je u informacijama koje želite da čujete", objavljenom 17. decembra 2020. u beogradskom nedeljniku "Vreme".

Anonimni "penzionisani oficir", uz pomoć novinara Lukača, obmanjuje javnost kada tvrdi da je 2009. godine od strane ASI-ja organizovan teroristički napad na grčku ambasadu u Beogradu. U ovom montiranom procesu i samo tužilaštvo je veoma brzo prihvatilo da polovina uhapšenih ne pripadaju ASI-ju, te je u tom smislu i odustalo od pokušaja povezivanja ASI-ja sa događajem ispred grčke ambasade. Zatim je, već 22. marta 2010. godine, Tomo Zorić, tada portparol Republičkog javnog tužilaštva, obavestio javnost da je Više javno tužilaštvo ocenilo da u tom slučaju "nema motiva i umišljaja na međunarodni terorizam". Aktivnost domaćih i stranih organizacija za zaštitu ljudskih prava u prilog oslobađanja tada uhapšene "beogradske šestorke" jasno pokazuje da nije bilo ni reči o tome da je pomenuti događaj "po svim međunarodnim klasifikacijama" teroristički akt. Upravo suprotno, sudski proces protiv uhapšenih beogradskih anarhista je žestoko kritikovan od strane međunarodne stručne javnosti i okvalifikovan kao politički progon.

U tekstu je dat prostor anonimnom oficiru da žali nad sudbinom šefova policije, i deli svoja razmišljanja o nezavisnosti Kosova i bezbednosti ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, te ih povezuje sa Anarhosindikalističkom inicijativom. Međutim, novinar Lukač nije našao za shodno da čitaoce obavesti i o tome da su svi uhapšeni u ovom slučaju, nakon pola godine provedene u istražnom zatvoru i suđenja koje je trajalo još 8 godina nakon toga, u potpunosti pravosnažno oslobođeni optužbi. Država Srbija je primorana da im isplati troškove suđenja i nadoknadu za neosnovano hapšenje i zatvaranje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST