foto: sava radovanović / tanjug
ŠERIF JAGODINE I OKOLINE: Dragan Marković Palma

Slučaj Dragana Markovića Palme >

Domaćin, ortaci i bunga bunga žurke

Navodi potpredsednice Stranke slobode i pravde o žurkama predsednika Skupštine Jagodine na kojima su podvođene devojke od 15 ili 16 godina zavredele su pažnju malog broja medija. Jedni, umesto o Palmi, pričaju o Mariniki, drugi prebacuju slučaj na politički teren. Žrtve su u trećem planu, ali bar se oglasilo tužilaštvo

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je u utorak 20. aprila predmet povodom navoda da je predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma podvodio maloletnice u hotelima u Jagodini. Sledeći korak nakon formiranja predmeta jesu predistražne radnje za koje Dragan Marković Palma očekuje, kako je izjavio za medije, da počnu već u sredu. Kako ovaj tekst nastaje u utorak, do četvrtka, kada se ovaj broj "Vremena" bude našao pred čitaocima, biće poznato više detalja.

Formiranje predmeta usledilo je nakon konferencije za novinare koju je održala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, u ponedeljak 19. aprila. Tom prilikom Marinika Tepić je prikazala svedočenje anonimnog muškarca koji je ispričao uznemirujuće detalje o orgijama u Jagodini i okolini. On je rekao da na zabavama koje Palma organizuje uvek ima mnogo maloletnih devojaka – neke dovoze iz Beograda, druge su iz Jagodine i okoline – da su prinuđene da ostanu nakon završetka "zvaničnog" dela zabave i da su prinuđene na seksualne odnose sa Palmom i, verovatno, drugim političarima i biznismenima koji se tu nađu.

"Znalo se da posle takvih žurki te devojčice idu sa njim ili sa njima. Uglavnom je to nakon napijanja tih devojčica", govori na snimku muškarac. Dodao je da su hostese "primoravale" devojčice i govorile da im "ništa neće biti".

Muškarac tvrdi da je lično prisustvovao događaju iznad "bazena hotela Alfa" kome su, po njegovim rečima, prisustvovali Ivica Dačić, Aleksandar Antić i vlasnici Knez petrola i Kopernikus televizije: "Ispražnjen je ceo bazen, ljudi su poslati kućama i onda su devojčice jedna po jedna ustajale i predstavljale se – odakle su došle, šta vole, šta ne vole. To je više ličilo na stočnu pijacu nego na žurku", rekao je. Tvrdi i da je prisustvovao "zatvorenim žurkama", kada su žene nakon nekog vremena bile slate kućama. "Te njihove hostese, koje su inače vlasnice kreditnih kartica na kojima bude i po par desetina hiljada dinara kojima raspolažu u toku dana, one čekaju spremne da žene napuste tu prostoriju, ulaze i te žurke traju do jutra", rekao je. Dodao je i da su hostese fiktivno prijavljene da rade u gradskim preduzećima. Kaže da je i jedna njegova prijateljica bila među hostesama 2010. ili 2011. godine, i da je dobijala preteće poruke od zamenika ministra policije da mora da prisustvuje žurkama.

"Nakon te žurke, novogodišnje, jednu devojčicu, po njenoj tvrdnji od 15, 16 godina, iz Beograda, vodila je u Televiziju Jagodina. Iznad Televizije Jagodina je bila Markovićeva soba. Plakale su obe dok su išle ka njemu. Kaže, go je bio u sobi kada je uvela devojčicu i napustila sobu. Devojčica je ostala tu još neko vreme", rekao je on. Ovaj čovek tvrdi da je njegova prijateljica nakon toga pobegla iz Jagodine i "godinama se krila" od Dragana Markovića.

foto: fonetTVRDNJE SA UPORIŠTEM: Marinika Tepić i snimak svedoka iz jagodinskog hotela


ŠTA SADA

Dragan Marković Palma reagovao je iste večeri, navodno razotkrivši identitet muškarca. Tvrdi da je reč o članu Stranke slobode i pravde koji živi i radi u Beogradu i nema nikakve veze sa Jagodinom. Identifikovan je po džemperu koji se vidi na snimku, satu i – fizionomiji šaka.

"Ono što je danas izgovorila gospođa koja je glasnogovornica Dragana Đilasa su najgnusnije laži koje sam ikada čuo. To da ta gospođa laže, kao što sam nedavno rekao, nije ništa novo, to je već postala svakodnevica. Jedino tačno što je rekla je da će neko zbog svega ovoga morati u zatvor, a to će biti Đilasova glasnogovornica, autor laži koje je danas izgovorila. Ako, gospodine Đilas, mislite da lažima skrenete pažnju sa vaših sumnjivih poslova tako što ćete da pustite svoju glasnogovornicu da laže, vređa i napada sve u Srbiji, onda ste se grdno prevarili", rekao je Palma, nekako poistovetivši sebe i "sve u Srbiji".

Glasine o orgijama na Palminim žurkama vuku se decenijama, a o strahovladi koju sprovodi ne samo u Jagodini nego i u celom Pomoravskom okrugu ima mnogo svedočenja i anegdota.

No, ono što je zaista zapanjujuće jeste brzina kojom se Palma oglasio govoreći o identitetu čoveka sa snimka. I da, džemper koji se vidi na slikama sa liderom SSP-a Draganom Đilasom jeste sličan, sat takođe, ali zaista, biti ekspert za fizionomiju pa na osnovu slika sa Instagrama nekoga identifikovati po šakama, prilično je neverovatno. U krajnjoj liniji, od toga ko je čovek na snimku bitnije je da li je sve ono što je ispričao – istina. Na društvenim mrežama se pojavila teorija kako je na snimku zaista čovek iz SSP-a, ali glas nije njegov, već pravog svedoka iz Jagodine. Bilo bi zanimljivo da je to istina, ali u ovom trenutku to niko ne može da potvrdi, a i da može, neće.

Ipak, neke stvari se moraju reći. Žrtve seksualnog nasilja ne bi trebalo da budu topovsko meso za političke obračune, već moraju biti tretirane kao ljudska bića o čijem se najboljem interesu neprestano mora voditi računa. Motivi Marinike Tepić političarke za iznošenje ovih stvari u javnost jasni su i legitimni. Ali motivi Marinike Tepić žene kojoj je stalo do žrtava seksualnog iskorišćavanja morali su da budu bolje promišljeni.

Za početak, čovek sa snimka morao je da bude bolje sakriven, snimljen u kontrasvetlu, bez ikakvih prepoznatljivih obeležja. Dan nakon konferencije za novinare, prorežimske televizije bave se Marinikom i tim muškarcem. Na naslovnicama tabloida ove priče jednostavno nema. Radio-televizija Srbije u Dnevniku 2 objavila je samo kratku vest. Ono malo medija koji se temeljno bave ovom temom nemaju mnogo prostora da se uhvate za bilo koji segment priče osim pravnokrivičnog i – političkog. I tu možda i leži najveći razlog zašto seksualno nasilje prema maloletnicama ne treba plasirati ovako. Kada cela priča pređe na teren politike, žrtve, njihove traume, njihove porodice, sve ono što su preživele, padaju u treći plan. Drugačije se to radi, uz mnogo više takta i osetljivosti. I da, Marinika Tepić je u pravu kada kaže da zbog ovakvih stvari padaju vlade. Ali dobrobit žrtava mora da bude na prvom mestu i zato je možda bolje da se političari bave politikom, a istraživanjima novinari. Povremena sinergija se podrazumeva, kad je u javnom interesu, a u ovom slučaju i te kako jeste.


ŽENE POVLAŠĆENE

Iako je u najgledanijim i najčitanijim medijima ova tema prošla relativno tiho i ispod radara, dve visoko pozicionirane političarke iz vrha vlasti ipak su se čule. Jedna u ponedeljak, a drugoj je pronađena stara izjava iz 2017. godine.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osula je paljbu po – Mariniki Tepić. U pisanoj izjavi navela je da je sramotno i strašno ako je Marinika Tepić znala za slučajeve zlostavljanja i podvođenja devojaka, a da je o tome je ćutala: "Prvi put čujem za slučajeve koje Marinika navodi, ali pozivam je još jednom da ako zna za to, neka prijavi nadležnim institucijama, umesto što tako osetljivu temu koristi za svoje politikantstvo i skupljanje poena", napisala je Mihajlović. Ona je istakla da je to nedopustivo i pogrešno, dodavši da se postavlja i pitanje njenog saučesništva.

"Ako je Marinika znala već neko vreme za to, zašto nije prijavila, a ako ćutite o nekom krivičnom delu, zar ne postajete time saučesnik", upitala je Mihajlović. Ona je podsetila da je država u poslednjih nekoliko godina unapredila zakone i strateški okvir u oblasti rodne ravnopravnosti, po čemu je prepoznata i globalno, posebno u pogledu sprečavanja nasilja nad ženama i devojčicama.

"Nadležne institucije su tu i rade svoj posao. Stalno pozivamo žene i javnost da prijave nasilje, jer to nije privatna stvar već pogađa celo društvo. I stoga, gospođo Tepić, ukoliko imate bilo kakva saznanja, prijavite institucijama koje će te navode da istraže i pomozite ženama, umesto što ih zloupotrebljavate i manipulišete. Sramota je da koristite ovu temu za svoje političke ciljeve i osvajanje kandidature za predsedničkog kandidata opozicije", rekla je Mihajlović.

O Draganu Markoviću Palmi Zorana Mihajlović nije rekla ništa. Time je ponovila obrazac svog ponašanja koji je javnost mogla da vidi u slučaju seksualnog uznemiravanja Marije Lukić, kada je Mihajlović prvo ćutala, a onda davala izjave, pa čak i pisala nekima od žrtava (ne i Mariji), ređajući opšta mesta na temu zlostavljanja žena, jedva pominjući sada već osuđenog počinioca Milutina Jeličića Jutku. Pre samo dve nedelje, kada je Marija Lukić izašla u javnost sa tvrdnjom da je seksualno ucenjivanje žena zbog zapošljavanja praksa u Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Valjevu i drugim gradovima, Zorana Mihajlović je izjavila kako je seksualno nasilje ozbiljna tema kojom ne treba manipulisati u političke svrhe.

I dok potpredsednica Vlade krstaši protiv Marinike Tepić, premijerka ćuti. Ipak, internet sve pamti, pa je tako isplivala njena izjava data "Kuriru" 2016. godine, u kojoj kaže da je Palma pozivao na "bunga bunga" žurke. Kako je tada objasnila, na tim žurkama mogu da se ljube muškarac i žena, žena i žena, ali ne i muškarac i muškarac. "Bunga bunga" je izraz koji postoji više od 200 godina, ispočetka je označavao nekakvu prevaru ili laž, ali vaskrsnuće doživljava u Italiji u vreme seksualnih skandala bivšeg premijera Silvija Berluskonija. Italijani su ovom izrazu dali vrlo precizno značenje: "orgije u kojima učestvuje moćna politička figura". Ako je Palma koristio izraz "bunga bunga", dve su stvari jasne: da je pravio orgije i da sebe vidi kao moćnu političku figuru.


MUŠKARCI POTRESENI

Naravno, kad god se pokrene pitanje serijskog ili masovnog seksualnog zlostavljanja žena, nađe se neko da pita gde su im očevi, braća i muževi, te što ih nisu zaštitili. Shvatiti dinamiku malih mesta u kojima su lokalne kabadahije apsolutni gospodari života i smrti nije lako, osim ako se ne živi u toj atmosferi.

"Ljudi u Beogradu ne mogu da razumeju koliko je Palma moćan, ne samo u Jagodini nego u celom Pomoravlju", kaže za "Vreme" jedna stanovnica grada u Pomoravskom okrugu koji nije Jagodina: "Mi zaista svi znamo da može da nam uzme sve što imamo preko noći. Ja nisam ništa, potpuno sam nevažna, ali tačno znam kojim putem i preko koga bi, ako mu se zamerim, mogao da sazna gde i sa kim živim. O ovome što je Marinika rekla, priča se bar deset godina. Ali svako je čuo od nekog ko je čuo od nekog. A strah od Palme je veliki, kao što je bio i od Jutke. I mislim da je realan."

Podsetimo, u jednoj od svojih prvih medijskih ispovesti, Marija Lukić ispričala je da na samom početku svoje borbe nije imala punu podršku supruga, koji se bojao za materijalnu egzistenciju porodice. Plašio se da će mu biti oduzet lokal u Brusu. I bio mu je oduzet. Stoga, nikakva braća, očevi, muževi, dede, askurđeli ovde nisu od pomoći. Ovde je reč o celim zajednicama koje žive u kolektivnom strahu od jednog nasilnika. Drugo, sve i da su svi ti muški srodnici zaista znali, kao što svedok Marinike Tepić tvrdi da jesu, veliko je pitanje da li bi nešto preduzeli ili bi svalili krivicu na svoje ćerke, žene, sestre. Od januara naovamo gledamo kako prolaze žrtve koje progovore o onome što su preživele. Zato, hajde da se ne lažemo: sve one gnusne komentare koje vidimo na društvenim mrežama, mnoge žene slušaju u sopstvenom domu i samo tonu još dublje u sopstvenu muku. Dok se neko ne seti da su odličan materijal za političku borbu, pa pravda, ako i stigne, bude tek – propratna pojava.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST