foto: rade prelić / tanjug
SVAKODNEVNICA U SRBIJI: Puni kafići...

Kovid propusnice >

Premalo i prekasno

Nova mera, stidljivo uvedene kovid propusnice, izgleda da nikome ne odgovara. Ograničene samo na ugostiteljske objekte i samo na period posle 22 sata, za jedne su sasvim beznačajne, a za druge grubo prekomerne

Oprečna mišljenja u javnosti ne dešavaju se prvi put, samo što se sada sukobljavaju u ambijentu još nezabeleženom od početka epidemije, ambijentu podivljale i ničim kroćene epidemije, u kojoj se i dalje ne donosi nijedna mera srazmerna eskalaciji svakodnevnog oboljevanja i umiranja od korone. Nije bilo teško pretpostaviti da će do drastičnog razvoja epidemije – koja već dugo beleži oko 7000 zaraženih i već više od 60 preminulih na dnevnom nivou – neminovno doći. Zato se uvek i s pravom mora tražiti odgovor na pitanje zašto su posle višemesečnog postepenog pa sve ubrzanijeg rasta epidemije, na osnovu čega je bilo više nego jasno da katastrofa dolazi direktno u susret, ova država i njeni faktori koji organizuju zaštitni zdravstveni sistem odlučili da ne preduzmu ništa – osim gluvih poziva na vakcinaciju, koji već duže vreme imaju krajnje loš odziv.

Predsednik Vučić upadljivo ćuti o tome. Kada će on od svih govora i nastupa bar jedan da posveti odavno crveno-alarmantnoj epidemiološkoj slici Srbije, te brojevima obolelih i umrlih, rekordnom broju sahrana na grobljima, a zapravo o tome šta je njegov državni aparat preduzeo da sačuva elementarni, fizički život građana ove zemlje? Kada će da se obrati javnosti ne kao predstavnik zdravstvene struke, što i nije, mada je to ranije neretko činio, nego kao vođa države što pre svega podrazumeva odgovornost za (ne)učinjeno?

foto: zoran žestić / tanjug...i zaraženi na respiratorima


SRPSKI VAKCINALNI INAT

Već osvedočen kao vrli poznavalac ovdašnjeg naroda "u dušu", u opšti stepen narodnog obrazovanja i sklonost ka tradicionalnom, kao neko ko zna kako se obratiti, kako zaseniti i privući široke narodne glasove, predsednika Vučića, u krajnjem, mora biti da je iznenadila ova epidemija. Iako je među prvima obezbedio i ponudio široku paletu i više nego dovoljan broj vakcina, taj isti narod većinski je odbio poslušnost i nije hteo da se vakciniše. Umesto toga, prvi put je izabrao otpor prema vlasti, doduše pogubno za sebe, ali i politički sasvim nesvesno.

Unizio je ugled Vučića i izbacio zemlju na vrh sveta po broju zaraženih. Tačno je, zabeležen je taj "srpski inat", koji se sada često pominje, i u društvenoj teoriji, kao specifičan kolektivni otpor nametnutom, dirigovanom stavu. Zabeležen je u neka prošla vremena na primeru odnosa prema religiji, ali teško da bi se danas mogao primeniti u slučaju vakcina.

Jer, antivakserizam je jak savremeni pokret, rasprostranjen u celom svetu, a što je zemlja siromašnija i tradicionalnija, što više veruje vračevima i gatarama ili pak isključivo prirodnom imunitetu i alternativnoj medicini izgleda da je tu najjači. Niko nije mogao pretpostaviti da će se u 21. veku savremena društva, njihov stepen razvijenosti, time i svest njihovih građana, deliti na vakcinisana i nevakcinisana. I da će se Evropa čak i tokom epidemije upadljivo podeliti na Istok i Zapad, pri čemu je Zapad vakcinisan, uređen i propisan antikovid merama, sa skoro prevaziđenim četvrtim talasom, dok je Istok nevakcinisan, "pametniji" od korone, ali usred epidemijskog smrtonosnog vrtloga protiv koga se jedino još može boriti drastičnim zatvaranjem. Pa i za razliku od Istoka, kome de facto u ovoj pandemiji pripada, Srbija je, da podsetimo, sada u petom talasu, čak ima jedan više od drugih; takođe se nalazi u epidemijskom smrtonosnom vrtlogu, vakcinisanje je posve usporeno, ali iz nekog razloga odgovorni nikako da se trgnu i posegnu za preostalim jakim antikovid merama u pokušaju da spasu što se spasti može.

Istovremeno, proživljeno iskustvo od prošle godine nalaže da se uvek naglasi: ne nepotrebnim merama, već neophodnim.

Uvođenje kovid pasoša (za vakcinisane, negativne na testu i za one koji su preležali koronu, tokom propisanog vremenskog perioda), ali samo u ugostiteljskim objektima i samo posle 22 sata, već na prvi pogled deluje totalno besmisleno. Nema onog ko ne zna da se gosti u ugostiteljskim objektima mogu okupljati i ranije, i to u velikom broju i bez ikakvih ograničenja, i biti izloženi visokom stepenu rizika, verovatno se zaraziti virusom, odneti ga kući i dalje proširiti zarazu. Nemoguće da besmisao ove odluke niko nije primetio i pre nego što je ona saopštena javnosti. Da li to onda znači da je čak i premijerka Brnabić, koja je pred celokupnu javnost izašla i saopštila ovu vest, podlegla priči o "najsmešnijem virusu na svetu"? Ako nije, šta je onda konkretna epidemiološka svrha uvođenja kovid pasoša posle 22 sata?

Možda se razmišljalo samo o ugostiteljskim objektima koji počinju da rade od 22 sata, na primer noćnim klubovima, ali to niko nije naglasio. Možda je cilj da se inače obeshrabre ljudi da posećuju restorane i kafiće posle 10 uveče? Ili da organizatori masovnih svadbi unapred planiraju da završe slavlje do 10 uveče, jer je, po ovoj odluci, posle toga veća šansa da se svatovi zaraze? Koliko god tražili i najmanje racionalno uporište za ovako slabašnu meru, na kraju se ona ipak stropoštava i završava u dubokom apsurdu.

Još gorči utisak ostavlja što u situaciji kada više od dva meseca korona u Srbiji nesputano divlja, svaka mera jeste dobrodošla i svaka od njih će bar malo doprineti suzbijanju epidemije, samo što neke od njih kao upravo ova, u katastrofalno teškom trenutku, deluju ništa manje nego kao sprdnja sa životima ljudi, životima svih građana ove zemlje. Za to vreme, prema poslednjim informacijama, u utorak 26. oktobra, broj novoobolelih u poslednja 24 sata je 7840, preminulih 63, što ukazuje na i dalje nepromenjen, rekordan rast epidemije i njene tragične posledice.

foto: dragan kujundžić / tanjugIZBEĆI KONTROLU: Radno vreme do 22h


STRUKA NA UDARU

Iz medicinskog dela kriznog štaba, koji sve glasnije i oštrije pokazuje svoju profesionalnu samostalnost, stižu ozbiljna upozorenja. Zahtevajući da se više ograniče kontakti, pojedini od njih anonimno za medije kritikuju odluke političkog dela štaba: "Trebalo bi hitno da rešavamo ovu katastrofalnu epidemiološku situaciju, po istom modelu kao druge civilizovane zemlje. Kovid propusnice samo u restoranima i to posle 22 sata ne mogu da poprave situaciju onoliko koliko bi bilo nužno. Još od maja insistiramo na uvođenju kovid pasoša i verujemo da je svakom jasno da ovako polovično rešenje ne može da nas dovede do cilja. Nije vreme za okupljanja, ni u 10 ujutru, ni u 22 uveče".

Iz Kriznog štaba najglasniji u borbi za uvođenje restriktivnih mera jesu epidemiolozi Branislav Tiodorović i Predrag Kon. Tiodorović je nedavno precizirao da situacija nije vanredna, kao što kažu neke njegove kolege, već katastrofalna. On smatra da se na 10 dana moraju uvesti vrlo restriktivna ograničenja koja će se odnositi na sve, osim objekata za snabdevanje hrane, apoteke i goriva: "Situacija u zemlji mora pod hitno da se rešava najrigoroznijim merama i velikim obuhvatom vakcinacije u što kraćem vremenu."

Istog dana kada je objavljena ova njegova izjava, u nedelju 24. oktobra, protesti građana Niša koji se protive uvođenju kovid propusnica nisu izostavili ni "obilazak" zgrade u kojoj živi dr Tiodorović, pa su uz pogrdne i preteće povike istu "šetnju" ponovili i sutradan. Istovremeno, u Beogradu ispred zgrade u kojoj živi epidemiolog Kon grupa protivnika vakcinacije uzvikivala je zahtev za ostavkom Kriznog štaba, uz povike "ustaše" i "Mengele". Nemoguće je ne postaviti pitanje: kako policija gleda na ove očito neprijavljene skupove organizovane na privatnim stambenim adresama lekara? Ministar zdravlja Zlatibor Lončar se burno i zaštitnički oglasio spram svojih kolega, ali zna se ko je dužan da ih zaštiti od protesta pod prozorom stana.

Inače, dr Kon je prethodnih dana izjavljivao da postoji jasan stav koji će zastupati medicinski deo štaba a to je zatvaranje na deset dana tokom kojih bi bilo otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno. Na prethodnoj sednici, kako je rekao, traženo je da se maksimizira kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. Takođe je rekao da će biti traženo da se javno okupljanje smanji na pet osoba.

Prema poslednjim informacijama, medicinski deo Kriznog štaba tražiće da sve škole u Srbiji pređu na onlajn nastavu bar na 10 dana, i da se za to vreme poveća obuhvat vakcinacijom dece od 12 do 18 godina. Lekari u štabu zahtevaće da se primena kovid propusnica proširi na sve zatvorene prostore, izuzev, možda, samo prehrambenih prodavnica.

Upravo zbog toga su pojedini predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba, a zapravo samo oni koji javno iznose svoje stavove, iako do juče pod naletom kritike dela građanstva zbog nečinjenja i, generalno, ostajanja u Kriznom štabu, odjednom postali mnogo direktnija meta drugog dela građanstva koji je protiv bilo kakvih antikovid mera. Trenutak uvođenja kovid propusnica, kao i u ostatku sveta, naglo je razbudio antivakserski korpus, pa sudeći prema brutalnim i masovnim uličnim protestima do juče gledanim širom Evrope, možemo se samo ponadati da će pojave sličnog intenziteta nas ovde ipak zaobići.

Međutim, najave nove opasnosti sve su vidljivije i to najpre na društvenim mrežama, kroz pretnje i uvrede upućene uglednim predstavnicima struke zbog njihovih stavova o koronavirusu, vakcinaciji i kovid propusnicama. Tako su se nakon jednog TV gostovanja virusologa Milanka Šeklera, na Tviteru pojavili komentari: "kada vidite ovog nacistu nalupajte ga", a ispod: "metak rešava problem". Hoćemo da verujemo da će država podjednako efikasno da deluje u slučaju autora ovakvih pretnji kao kada su u pitanju slične pretnje namenjene predstavnicima vlasti i njihovim porodicama.

foto: dragan kujundžić / tanjugI DALJE BEZ PRAVIH MERA: Komunalna policija u večernjoj kontroli


NAZAD NA POČETAK

Kovid propusnice, u periodu kada je epidemija na svom vrhuncu i bez ikakvih naznaka da će uslediti njen pad, nisu jedina pa čak ni u potpunosti efikasna mera, upozoravala je struka i ranije. Naime, kako su objašnjavali, masovna i brza vakcinacija se sprovodi u trenutku kada je epidemija pod kontrolom i kada broj obolelih znatno padne. Tek bi onda imalo pravog smisla uvoditi kovid propusnice, jer samo pod tim uslovima one u najvećoj meri mogu ograničiti širenje virusa. Dodatnu zbrku građanima napravilo je saznanje da, usled delta soja, i vakcinisani prenose virus, pa se onda stvarno mogu zapitati: zašto uopšte uvoditi kovid propusnice kod nas u ovom trenutku?

Upravo zbog toga se i medicinski deo štaba i stručne inicijative (vidi okvir) zalažu za mnogo restriktivnije mere, koje bi u određenom periodu zaustavile rast epidemije, primirile je, pa tek onda zajedno sa ostalim merama, vakcinisanjem, maskama i "pasošima" nastojati da se nekakav epidemiološki balans održi. Jer, naprosto, previše je faktora koji pomažu epidemiji: mali broj vakcinisanih, sada već i među vakcinisanima veliki broj onih kod kojih je dejstvo vakcine oslabljeno, tu su i ljudi starije dobi koji inače imaju slabiji odgovor na vakcinalnu zaštitu nego mlađi, potom pitanje izbora vakcine jer, zapravo, koja od svih ponuđenih u Srbiji najviše a koja najmanje štiti, povrh svega pojava delta soja, dok se u mnogim zemljama uveliko širi i novi delta plus soj, još zarazniji... Pritom, u Srbiji, za dve godine borbe protiv kovida, država nije uspela da vaspita građane kada je reč o nošenju maski u zatvorenom prostoru niti poštovanju bezbedne distance u javnom prevozu, restoranu, prilikom proslava i ostalog, tako da i svi prethodno navedeni problemi dobijaju svoj još drastičniji oblik i veću napetost, do pucanja.

U Srbiji, što se ponašanja ljudi tiče i kontrole tog ponašanja, još nije naučena ni ona prva lekcija o osnovnom kovidu 19, vuhanskom, pa se postavlja pitanje kako će uopšte biti savladani sve noviji i sve agresivniji sojevi ako budu zahtevali još rigorozniju disciplinu. Zato epidemiološki pik delta soja, u odsustvu elementarnih mera, ovde traje mesecima. Kovid propusnice su viši nivo mera, preuzet iz aktuelnog evropskog standarda, možda i diskutabilan u našim uslovima, ali svakako makar kakva brana daljem sunovratu. Zanemareni su i zaboravljeni svi oni prethodni niži nivoi odbrane od kovida koji su zbrzani i preskočeni, od maski pa sve do ponovnog zatvaranja.


FRANCUSKI I BRITANSKI PRIMER

O značaju tih osnovnih mera, ali i kovid pasoša, slikovito svedoče primeri dve zemlje sa skoro istim brojem stanovnika i približno istim brojem vakcinisanih, Francuske i Velike Britanije. U Francuskoj je do sada vakcinisano 75 odsto ukupne populacije (u Srbiji 45 odsto). Strogi sistem kovid propusnica na snazi je duže od dva meseca i primenjuje se skoro u svim zatvorenim prostorima, radnjama, restoranima, muzejima, na koncertima, utakmicama. Istovremeno, uveliko se realizuje vakcinacija dece od 12 do 18 godina, pri čemu nevakcinisana deca ne mogu da idu na treninge sa ostalom, vakcinisanom decom. U Francuskoj, zemlji sa oko 67 miliona stanovnika, na dnevnom nivou od kovida oboli 5-6 hiljada ljudi, a broj slučajeva smrtnog ishoda kreće se između 20 i 30. U unutrašnjosti Francuske zbog znatnog pada epidemije ponegde se već ukidaju one prve obavezne mere, kao što je nošenje maski u svim javnim zatvorenim prostorima, dok su u Parizu, najvećem gradu i najvećem žarištu epidemije, prvobitne mere i dalje na snazi.

U Velikoj Britaniji vakcinisano je skoro 73 odsto ukupne populacije. U julu ove godine ukinuta su sva epidemiološka ograničenja, a okupljanja i ugostiteljski objekti potpuno su otvoreni. Britanski premijer Boris Džonson pozvao je građane da "nauče da žive s ovim virusom". Velika Britanija je samo u toku dve oktobarske nedelje imala više zaraženih nego Francuska, Nemačka, Italija i Španija zajedno. Dok su zemlje na evropskom kontinentu uvele kovid pasoše, Engleska je zaustavila svoj plan o tome. Takođe, nošenje maski, socijalno distanciranje i druge mere prestale su da budu zakonski obavezne. U Velikoj Britaniji, zemlji od oko 67 miliona stanovnika na dan 26. oktobra beleži se 41.000 novozaraženih i 263 preminula. U bolnicama je, tvrdi se, veliki pritisak.

"Posebna politika dovodi do posebnih ishoda", kaže jedan britanski epidemiolog. "Vrlo je predvidljivo. Ovo što se sada dešava je posledica otvaranja svega. Približavamo se zimi, stanje će se samo pogoršati." Čak je i Džonsonov glasnogovornik priznao da predstoji izazovna zima, a ni sam premijer nije isključio vraćanje obaveznog korišćenja maski ili veća ograničenja. Britanski NHS (National Health Service) pozvao je vladu da prihvati skup mera nazvan "plan B", koji će uključivati evropske kovid pasoše i obavezu nošenja maski. Ipak, vlada je odbacila taj potez, tvrdeći da pomno prati podatke o slučajevima.

Na osnovu toga, šta bi onda bio najbolji savet građanima u Srbiji koju korona iz dana u dan pustoši, dok im istovremeno, kao u Britaniji, niko ne nameće ograničenja, ne moraju ni maske da nose, gde mogu da organizuju velika slavlja i da se druže bilo da su vakcinisani ili nevakcinisani, da svi zajedno idu na masovne kulturne ili sportske događaje. Samo po sebi sve to zvuči idilično, ali vapaji iz bolnica govore o nekoj drugoj, ubedljivijoj i sasvim drugačijoj stvarnosti. Zato je možda, iako najdirektniji, najbolji savet izrekao hrvatski epidemiolog Bernard Kaić, koji glasi: "Recimo, ja neću ići na koncert gdje su svi s kovid potvrdama i gdje se svi stišću, viču i galame, gdje osjetite tuđe kapljice kako pljuju po vama dok pjevaju. Ne pada mi na pamet, makar sam se triput cijepio."


 

Zbijanje redova

Naučnici Srbije, okupljeni oko grupe Ujedinjeni naučnici protiv kovida 19, koja u ovom trenutku ima više od 500 članova, uputili su pismo Vladi Srbije, premijerki Ani Brnabić i ministarstvima zdravlja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kulture i informisanja ukazujući im da je njihova obaveza da odluke donose u skladu sa Ustavom, zakonima i stavovima nauke i struke, a ne šarlatana.

Inicijativa naučnika Srbije zajedno sa inicijativama Ujedinjeni protiv kovida i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) još jednom je apelovala na uvođenje hitnih protivepidemijskih mera. "Ne postoji nijedna zakonska prepreka da se uvedu mere opšteg zatvaranja, obavezna vanredna imunizacija i celodnevne kovid propusnice za sve situacije, a realnost upravo to nalaže, posebno kada imamo u vidu da su ugrožena i deca i mlađe osobe", navode Ujedinjeni naučnici protiv kovida.

"Odgovornost za nastalu situaciju je vaša, jer vi donosite odluke, a vaša je obaveza da ih donosite u skladu sa stavovima nauke i struke, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i u skladu sa članom 24 Ustava Srbije u kome, da vas podsetimo još jednom, stoji: ‘Ljudski život je neprikosnoven.’

(...) Podsećamo vas takođe da u članu 1 Ustava stoji da je Srbija ‘zasnovana na pripadnosti evropskim principima i vrednostima’, a u to spadaju upravo nauka i naučna istraživanja, koje, kao što vam je takođe poznato, Evropska unija prepoznaje kao ključne nosioce razvojnih politika.

Stoga vas pozivamo da poštujete Ustav i zakone Srbije i postupate po njima, jer je to vaša ustavna obaveza."


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST