Vreme
VREME 560, 27. septembar 2001 / NEDELJA

TV manijak:
Znao sam za jadac

Image

Sudeći po minutaži, na gotovo svim tv programima centralni događaj bila je svadba novopečenog bračnog para Lazetić. Sa mladine strane pojavila se kompletna modno-estradna-pink ekipa, dok su na mladoženjinoj strani dominirali kršni momci u crnim odelima. Roditelji su se, nekako, držali po strani. Mlada je (za neupućene) jedna od ikona Pink televizije, tako da se skandal sa providnom venčanicom podrazumevao. Dakle, najveća tv kuća na Balkanu, ali i one nešto manje velike došle su na nivo svadbarskog video zapisa. Što se familije tiče, slika me podsetila na fotografiju koju sam svojevremeno video u izlogu fotografske radnje u Subotici. To je inače proveren način da brzo i lako upoznate duh grada u kojem se nađete. Elem, na fotografiji se videla nasmejana bucmasta mlada (cenim Mađarica), koja je zagrlila svog đuvegiju. Iza mladenaca rodbina u polukrugu, ali bez osmeha, očiju uprtih u istu tačku – dotičnog mladoženju (cenim iz Gane), sa divnim tamnim tenom i bisernim osmehom.

Osim ove socijalne reportaže, u rubrici izgubljeno-nađeno i dalje suvereno vlada Željko Simić, koji je znao da ga snimaju, pa je odlučio da nas sve zezne. Možda postoji još snimaka, na kojima za prijatelje izvodi striptiz, jer iza svake hajdučije diskretno proviruje i erotika. Istini za volju, u ovim nemim filmovima obično policija ima ulogu naratora što nikako nije u redu.

Kad smo kod erotike, svi ljubitelji posleponoćnih avantura na TV Palmi, presahli u iščekivanju povratka erotike i Tata Brade, dobili su novu šansu. U pitanju je fantastik-erotika na TV Košavi. Voditelj u virtuelnom studiju je gospodin Nole Sellak, proćelavi nemački đak u trodelnom odelu. Nole sa nemačkih satelita skida i prevodi erotske priloge čija smelost ne prelazi danske ili nemačke seksi komedije s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih. Najbolji deo ove emisije svakako su kvaziprovokativna pitanja kojima Nole spopada žene po Knez Mihailovoj. Tako je direktorku SOS kanala pitao da li upražnjava oralni seks, ili koristi li prezervative. Proćelav, zadihan sa mikrofonom u ruci – pravi manijak. Sve u svemu, fantastik-erotika je verovatno samo blagi melem na teškoj rani ovdašnjeg seksualno frustriranog auditorijuma.

Što se paranormalne Srbije tiče, nastupilo je zatišje. Nova programska šema TV Pinka je u strahu pred Zakonom o radio-difuziji oterala proroke sa malih ekrana. Njihova osnovna ljudska i nadljudska prava direktno su ugrožena, a umesto njih dobili smo priliku da glasamo za hit dana, odnosno da u masi nebuloznih pesmuljaka biramo najbolji. Eto, dragi moji, to je zloupotreba demokratije i demokratskih načela. Kod vidovnjaka se znalo, jedan govori – ostali slušaju. Zahvaljujući PG Mreži, na TV B92 videli smo kombinovani prilog TV Kuršumlije i TV Piramide iz Blaca o baba Milanki koja jede staklo. Prvi put je tzv. provincija nadmašila prestonicu, pa smo dobili autentično i kondenzovano ludilo. Dakle, posle dečaka koji je još 1994. dnevno pio litar supera ili dizela jer mu je to organizam tražio, danas gledamo baba Milanku kojoj se jede staklo. Može usitnjeno, može u komadima, guta ga kao što njene vršnjakinje gutaju bensedine. Setimo se da se TV Kuršumlija proslavila emitujući snimke sednica lokalne skupštine. Ovi prenosi su, verovali ili ne, brzo nadmašili gledanost sapunica, ali danas su se stvari promenile. Beogradske televizije po ceo dan mogu da snimaju Đinđića ili Koštunicu, pa šta je ko kome rekao, ko se naljutio i ko je šta pogrešno shvatio. Sirote lokalne televizije zato imaju svoje baba milanke što jedu staklo, i da vam iskreno kažem radije bih gledao njih nego ove dvorske intrigante.

Dragan Ilić