Vreme
VREME 560, 27. septembar 2001 / POŠTA

Policija bez ali

"Novi rat Amerike"; "Vreme" br. 559

Zapanjen sam činjenicom da je, inače vrsni novinar, Miloš Vasić po pitanju "novog rata Amerike" zauzeo poziciju koja me podseća na stavove mnogih svetskih intelektualaca tokom NATO "udara na Jugoslaviju". To je pozicija "nema ali" – ili nemogućnost da se u glavi istovremeno drže dve kategorije. Ko je bio protiv bombardovanja bio je automatski za Slobu i obrnuto.

Nisam čuo da je iko od budala, među koje je ‘ladno smešten i Noam Čomski, pravdao zločin koji se desio u Americi 11. septembra (domaću štampu i medije iz objektivnih razloga ne pratim, pa se to odnosi samo na svetske budale). Ukazivanje na uzroke je sasvim druga stvar. I to o spoljnoj politici tradicionalno neobaveštenim Amerikancima može i da pomogne, jer ako ih nešto osim surovog gubitka, još se ne zna tačan broj, sunarodnika muči to je pitanje "zašto?". Odgovor na to pitanje ne podrazumeva opravdanje.

Napad na civilizaciju? Izgleda da gospodin Vasić konzumira CNN u štetnim dozama. To je bio gnusni napad na Sjedinjene Američke Države i po ocenama koje se graniče sa istinom propagiranim od "talking heads" koji defiluju mainstream medijima "na sve što Amerika predstavlja". Naravno, pri tom se izbegava da Amerika osim "slobode, demokratije, bogatstva i svega najlepšeg" predstavlja i intervencionizam, podržavanje terorističkih organizacija, diktatorskih režima, odbijanje da se učini nešto sa ekologijom planete itd. Spisak može da se produži u nedogled. Da li niko ne ruši nebodere u Švajcarskoj zbog reljefa teškog za priučene pilote ili zato što Švajcarci ne guraju nos u tuđe poslove? Isto pitanje važi za mnogo civilizovanih zemalja u kojima se to ne dešava.

U Japanu bi šefovi agencija, kojima se gospodin Vasić toliko divi, već izvršili hara-kiri zbog očiglednih propusta u radu njihovih službi. Međutim, u Americi ne samo da traže više para nego i više kontrole nad sopstvenim građanima. Dosadašnja istraga čini se nije do sada dala željene rezultate, pod željenim rezultatima podrazumevam povezivanje gospodina Osame bin Ladena sa događajima 11. septembra. Otud američko tvrdoglavo odbijanje da pruže bilo kakav dokaz o povezanosti Al Quaide, ili sam ja možda nešto propustio. (Na CNN-u naravno.) Traže od svojih saveznika da im se veruje na reč. Neki posle iskustva sa sudanskom fabrikom aspirina nisu tako spremni, ali njima se zavrće ruka. Gospodinu Vasiću ne treba zavrtati ruku, on im veruje na reč.

Gospodin Vasić veoma elokventno priča o moćnim kompjuterima NSA-e i "ključnim rečima", a pouzdano znam da nije u stanju da pomoću "ključnih reči" namesti sopstveni kompjuter da blokira poštu dosadnog prijatelja koji mu je slao tone otkucanih viceva koji se vrte na internetu. Kad smo već kod kompjutera i interneta, da gospodin Vasić nije možda četovao preko interneta sa Bin Ladenom? U slučaju da gospodin Laden zaista koristi internet, najteži problem pronalaženja istog bio bi veoma jednostavan (uz sve kompjutere NSA-e). Ipak sam skloniji da verujem Robertu Fisku (reporteru "Independenta") koji kaže da dotični ne upotrebljava ni peglu od straha da bi preko nje mogao biti lociran.

Nije mi jasno da iskusnom novinaru nije jasno da u situaciji koju je američki predsednik Buš veoma nediplomatski postavio – ili ste s nama ili protiv nas – niko iole normalan neće odbiti da uđe u koaliciju sa jedinom supersilom. Ne zato što im se to jako sviđa nego iz sopstvenih interesa i nade da će možda biti progledano kroz prste neko obračunavanje sa teroristima u sopstvenoj kući, otud prividno nedostatak druge strane. Sama ideja rata protiv terorizma je toliko imbecilna da se ona može prodati samo u Americi. Pri tom se naravno potpuno gubi iz vida da su teroristi jednima "borci za slobodu" drugima.

Voleo bih da verujem da je svet bez terorizma moguć (to bi bio neki idealan svet u kome su sve protivrečnosti rešene). Takođe bih voleo da verujem da su sve zabrinute budale (računam tu i sebe) u krivu, a gospodin Vasić u pravu, te da će se cela ova ujdurma završiti sa malo pucanja i pevanja, zatim obaveštajnog rata (daleko od očiju javnosti) i da će jedina posledica 11. septembra 2001. biti poskupljenje avio-saobraćaja i polisa životnog osiguranja.

Bojan Budimac, Istanbul