SCENA

 

Performans Britanskog saveta

Pozorišna rediteljka Ivana Vujić održala je i uličnu Čajanku i performans ispred Britanskog saveta u Beogradu, u okviru manifestacije tog kulturnog centra povodom preseljenja u novi prostor (Terazije 8/I).

Svečano otvaranje novih prostorija Britanskog saveta predvideno je za 20. mart. Predsednik Upravnog odbora Britanskog saveta baronesa Helen Kenedi otvoriće elektronski obrazovni centar Britanskog saveta i učestvovati u video debati članova Evropskog parlamenta mladih iz Beograda, Oksforda, Pariza i Kijeva o budućnosti nacionalnog identiteta u ujedinjenoj Evropi.

"Balcanis" br. 2

Drugi broj revije za kulturu "Balcanis", posvećene kulturnim fenomenima s prostora geografski smeštenog izmedu Triglava i Đevdelije, izašao je u trenutku kada je toponim Jugoslavija konačno nestao s geografskih i političkih mapa sveta, što samo može da olakša nepolitičku percepciju onoga što se ponekad naziva jugoslovenski kulturni prostor. Bilo kako bilo, drugi broj revije koju na makedonsko/slovenačko/BHS/engleskom jeziku izdaje Kulturno-umetničko društvo "Balkanika" iz Ljubljane donosi pregršt tekstova koji daju presek aktuelnog stanja u kulturama ex-jugoslovenskih država. Pored priloga, tekstova i intervjua posvećenih recentnoj književnosti i publicistici (O. Kebo, Z. Ćirić, T. Pančić, D. Ilić, V. Žurić, FAK, R. Perišić, Savremena slovenačka poezija, I. Lovrenović...), godišnjeg izbora relevantnih kniževnih ostvarenja u pojedinim državama za 2001. godinu, te pozorišnih (makedonska pozorišna scena), likovnih i muzičkih priloga (R. V. Bošković, Balkanika Sanje Ilića, makedonski etno sastav Synthezis), novi broj "Balcanisa" ima i nekoliko temata o posttranzicionoj Ljubljani, slovenačkim iskustvima u odnosima kulture i medija i ulozi religije u poslednjim balkanskim ratovima.

P. D.

Esma u Domu sindikata

Krunisana kraljica ciganske muzike, nedavno predložena za Nobelovu nagradu za mir, posle neopravdano dugog perioda, ponovo u Beogradu, u gradu u kome je počela profesionalnu karijeru i doživela najslavnije trenutke. Koncert će biti održan 26. marta u Domu sindikata. Tokom poslednje dve godine Esma je na turneji po celom svetu u okviru programa Noć cigana svirala u najprestižnijim dvoranama SAD, Britanije, Nemačke i Francuske i doživela da tamošnja kritika njen glas uporedi s glasom Arete Frenklin. Slaveći jubilej (45 godina rada) Esma dolazi u Beograd na svoju izričitu želju, i to u salu u kojoj je najčešće pevala – Dom sindikata, insistirajući na bliskom kontaktu sa publikom. Ovo je ciganski soul i džez spektakl i posebno obavezan koncert za sve one koji misle da je "Čaje šukarije" pesma Zdravka Čolića.

Esmin koncert predstavlja početak ciklusa koncerata pod imenom Ave Romale, tokom koga će B92 u saradnji s Ministarstvom za kulturu Srbije predstaviti sve bitne savremene romske izvođače iz regiona i šire. Krajem aprila gost Beograda će biti legendarni Ferus Mustafov i njegov orkestar iz Makedonije, koji će – takođe u SKC-u – predstaviti svoj proslavljeni program duvačkog orkestra koji improvizuje na džez način. Sredinom juna nas očekuje sjajni petnaestočlani rumunski ansambl Fanfare Ciocarlia, a na jesen Taraf de Haidouks (Rumunija), Maharadža (Indija), Romanodrom (Mađarska), Iva Bitova (Češka) i drugi...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST