Predlog za čitanje >

Strip koji se služi hladan

100 Bullets, Brian Azzarello & Eduardo Risso

Da vam neko ponudi neoborive dokaze da je konkretna osoba – vama bliska ili potpuno nepoznata – direktno odgovorna za prekretnicu u prošlosti kada vam je sve pošlo nizbrdo, a potom vam pokloni pištolj i sto metaka kojima se ne može ući u trag, šta biste uradili?

U redu, kad bismo na svako trivijalno ili ozbiljno zlo koje nam je učinjeno reagovali ubistvom, društvo bi se brzo rašilo po šavovima. Samo što ovaj put imamo priliku da naplatimo nepravdu koju smo okusili na sopstvenoj koži. I to nekažnjeno.

Šta biste uradili?

Ova dilema centralna je premisa stripa 100 Bullets, ultimativnog moraliteta o osveti koji je naprečac osvojio američku scenu, poznatu po tvrdoglavoj vernosti momcima sa božanskim moćima i fetišom na šarene kostime. Na nivou mesečnih svezaka od dvadesetak strana, 100 Bullets je brutalna krimi-drama u duhu Džima Tompsona koja se bavi živopisnom šibicarskom faunom: kafanskim muvatorima, neumoljivim reketašima, bivšim robijašima, korumpiranim pandurima. Dijalozi su lepršavi kao u Porodici Soprano. Koferčić sa dokazima, pištoljem i mecima nudi misteriozna limarvinovska figura Agent Grejvs, čiji motivi za nagodbu ostaju faustovski dvosmisleni. Slučaj svakog od iskušenika zanimljiv je sam po sebi, a poslasticu predstavlja njihova reakcija na "ponudu". Do sada smo videli kako je odbijaju, prihvataju i realizuju, ili i sami stradaju.

Ali to nije sve.

Scenarista Azarelo zna da je u ovo doba otvaranja žanrovskih granica vešt spoj nespojivih formi pun pogodak. Na širem planu vezivno tkivo priče tako postaje triler međunarodnih razmera: "ponuda" Agenta Grejvsa zapravo je samo faza u regrutovanju piona za složeni rat protiv jedne tajne organizacije; prepliću se tragične lične sudbine sa ulice i zavereničke šahovske partije sa vrhova korporacijskih oblakodera.

Sa ekspresivnim crtežom Argentinca Risa, koji, kažu, još nije sreo Azarela, imamo hit: od kulturološkog buma koji je izazvao Sandman Nila Gejmena pre desetak godina, nije bilo stripa koji je podjednako omiljen kod publike i kolega stvaralaca.

Majski broj je trideset peti, a postignuti visoki standard još uvek ne opada; pojedinačne sveske sakupljene su u tri zbirke, četvrta se očekuje ove godine. Azarelo navodno namerava da okonča serijal, prikladno, stotim brojem. Što ostavlja dovoljno vremena zainteresovanima da se uključe.

Šta ćete vi uraditi?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST