Meridijani

Kano: Avionska nesreća

Predsednik Nigerije Olusegun Obasanjo obišao je prošlog ponedeljka mesto avionske nesreće u severnom nigerijskom gradu Kanou, gde se prošle subote, ubrzo nakon poletanja srušio avion na gusto naseljenu oblast. Po podacima Crvenog krsta poginulo je najmanje 148 ljudi, a 49 je teško povređeno. Obasanjo je najavio potpunu istragu uzroka nesreće, a potom je posetio emira Adoa Bajeroa, tradicionalnog vladara Kanoa, izrazivši mu saučešće povodom nesreće. Predsednik je najavio dodelu novčane pomoći porodicama poginulih iz federalnog budžeta u iznosu od 86.000 dolara. "Nacija je u žalosti, zavijena u crno", izjavio je Obasanjo tokom boravka u emirovoj palati. Poseta predsednika bila je nenajavljena i uz veliko obezbeđenje da bi se navodno izbegli neredi poput onih od prošlog vikenda kada su konvoj potpredsednika Atika Abubakara građani zasipali kamenjem. Spontani protesti buknuli su pored mesta nesreće, gde je avion porušio džamiju, kuće i školu. Pad aviona preživela je jedna žena, član posade, i tri putnika. Jedan od putnika, Nadžib Ibrahim, molio se dok je avion padao. "Nakon nekoliko sekundi odvezao sam svoj pojas i iskočio napolje. Ljudi ne mogu da veruju da sam živ", kaže Ibrahim. Među poginulima je i ministar sporta Išaja Mark Aku, koji je putovao za Lagos na pripreme fudbalske reprezentacije Nigerije za Svetsko prvenstvo u fudbalu. Crna kutija je pronađena i očekuju se rezultati.

Arkalik: Bogataš u svemiru

Južnoafrički milioner Mark Šatlvort (28) uspešno je prošle nedelje u 4 sata i 31 minutu sleteo na Zemlju, nakon desetodnevnog boravka u svemiru. Odmah nakon sletanja Šatlvort je izjavio da je odlazak u svemir kapsulom Sojuz najbolja stvar koju je u životu uradio, te da će svaki sekund proveden u svemiru ostati utisnut do kraja njegovog života. Šatlvort je za putovanje na Internacionalnu svemirsku stanicu (ISS) platio 20 miliona dolara. Društvo su mu tokom putovanja pravili komandant posade Jurij Gidzenko i italijanski inženjer Roberto Vitori. Sletanje je za Šatlvorta bilo najzanimljivije. "Sletanje je bilo uzbudljivije jer smo za razliku od poletanja mogli da vidimo vatru, varnice i istopljen metal. Nakon medicinske kontrole, tri člana posade otputovala su u Astan gde je organizovana dobrodošlica. Deo vremena na svemirskoj stanici Šatlvort je proveo praveći eksperimente na HIV virusu i ispitujući okeanski život.

Brisel: Paralisano sudstvo

Belgijsko sudstvo nije u mogućnosti da procesuira poznati slučaj pedofila Marka Dutroa, njegove žene i još jednog saučesnika, iako se već šest godina nalaze iza rešetaka. Svake godine njihova tužba protiv belgijskih vlasti povodom ugrožavanja njihovih ljudskih prava dobija na jačini i važnosti. Zvanično obrazloženje belgijskih vlasti zašto slučaj još nije okončan je teorija po kojoj su inspektori naseli na priču o pedofilskoj mreži, krenuli da je istražuju, izgubili dragoceno vreme, a mreža u stvari nikada nije ni postojala. Nakon šest godina Belgijancima kao da više do svega i nije stalo, tako da više nema demonstracija protiv korupcije, nekompetentnosti policije, sudstva i političke klase. Kritika istrage po kojoj se veruje u dokaze o postojanju mreže javnost sistematski ignoriše.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST