Lik i delo >

Mik Džeger

Pevač Rolingstonsa

Osnovni podaci: Majkl Filip Džeger, rođen 26. jula 1943. u Dartfordu, Engleska. Pevač Rolingstonsa.

Razlog za pojavljivanje u ovoj rubrici: Fan Rolingstonsa Toni Bler predložio je da se Miku Džegeru dodeli titula sera.

Ko je iz sveta rokenrola još dobio titulu sera: Pol Makartni (1996) i Elton Džon (1997).

Karijera: Ima li ikoga ko to ne zna? Nema. S Rolingstonsima snimio četrdeset šest antologijskih albuma, plus tri solo albuma. Glumio u pet igranih filmova.

Kako je bend nastao: Mik i Kit Ričards išli su zajedno u osnovnu školu. Mnogo godina kasnije slučaj je udesio da se nađu u istom vozu. Džeger je nosio hrpu rokenrol i bluz ploča pod rukom. Posle nekoliko rečenica Mik je rekao: "Hajde da napravimo bend." Kit je odgovorio: "Zašto da ne!"

I onda: Bil Vajman, Čarli Vots, Brajan Džons, Kit Ričards i Mik Džeger prvi nastup imali su u londonskom klubu Marki 12. jula 1962. Ostalo je legenda.

Prvi singl: U junu 1963. Come On.

Najgora godina u karijeri: Sigurno, 1969. Te godine, u bazenu svoje kuće u Londonu pronađen je mrtav Brajan Džons. Iste godine na koncertu u Altamontu, Kalifornija, izbijaju neredi predvođeni Anđelima pakla, a rezultat je četvoro mrtvih.

Prvi put u parlamentu: Godine 1965. po izlasku albuma The Roling Stones volume II engleski parlament raspravlja o tekstu ispisanom na omotu ploče: "Zavucite ruku duboko u džep da biste kupili ovaj album. Ako nemate love, vidite onog slepog čoveka: udarite ga u glavu, ukradite mu novčanik i, gle, imate novac. Ako posle i bacite ploču, nije važno, bitno da je ona prodata." Rezultat rasprave bio je naredba da se album povuče iz prodaje.

Prepoznatljiv po: velikim ustima. Cinici kažu da Miku i nije teško da bude najveći rokenrol pevač kad ima tolika usta da bi mogao da peva dve pesme istovremeno.

Skandali: Prate ga tokom cele karijere. Prvi put je s Kitom Ričardsom i Brajanom Džonsom uhapšen zbog posedovanja droge 1967. Osuđen je na tri meseca zatvora, ali su kazne bile smanjene.

Fatalne žene: Još uvek slovi kao neprikosnoven seks simbol. Ženio se dva puta i imao bezbroj veza s pripadnicima oba pola s akcentom na nežnijem. S Bjankom Džeger u braku bio osam godina, a sa Džeri Hol, koju je preoteo od Brajana Ferija, devet godina. Razvod sa Džeri Hol desio se 1999, kada je ona saznala da Mik ima dete s brazilskom manekenkom Lusijanom Himenez Morad.

Potomstvo: Od četiri žene sedmoro dece i dvoje unučadi.

Uticaji: Obeležili drugu polovinu XX veka u svakom pogledu.

U Srba: Između ostalih uticali i na Dragana Kojića Kebu, koji je u narodnjačkom maniru obradio Paint in black – u prepevu U crno obojeno, i to objasnio sledećim rečima: "Da budem jasan, pesme Stonsa pevane su na rumunskom, nemačkom, italijanskom, pa što ne bi Srbin kao ja bio sposoban da ih peva? Zoran Starčević i ja došli smo na ideju da obradimo tu pesmu jer smo slušali tu vrstu muzike kao klinci. Ta pesma ima mnogo elemenata našeg folklora, mada to možda zvuči čudno. Njene harmoničke rezolucije su veoma bliske našima, tako da bi se moglo reći da su Stonsi nas opljačkali. Zašto da ne?... Niko ne kaže da ja pevam pesmu loše, ali se mnogi pitaju otkud mi pravo da je pevam. Prosto im smeta da narodnjak uradi obradu."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST