Meridijani

Vašington: Reforma službi bezbednosti

Američki predsednik Džordž Buš odlučio je da preispita rad više od 100 različitih službi bezbednosti zbog propusta usled kojih su SAD nepripremljene dočekale terorističke napade 11. septembra. Reforma službi bezbednosti počinje tek pošto su sagledane sve kritike o nadmetanju službi i međusobnom nedostatku komunikacije, što može da bude razlog zašto sve informacije koje su ukazivale na terorističke napade nisu u potpunosti sagledane. Planirano je osnivanje novog "zavoda za koordinaciju" obaveštajnih službi. Novi predlog reorganizacije službi bezbednosti podrazumeva da novo telo radi na: analizi obaveštajnih podataka vladinih agencija, uključujući FBI (Federal Bureau of Investigation), CIA (Central Intelligence Agency) i NSA (National Security Agency), na osnovu kojih bi na vreme identifikovalo potencijalne pretnje i sprečilo napade ukoliko je to moguće; obezbeđivanju adekvatne zaštite vitalne infrastrukture poput nuklearnih elektrana, aerodroma, puteva i luka; podržavanju državnih napora u pripremi zaštitinih mera od nuklearnog, hemijskog i biološkog napada; preuzimanju kontrole nad tajnom službom. Po predloženom planu, CIA i FBI ostaju nezavisne agencije, ali su dužne da novoosnovanom odeljenju redovno šalju izveštaje. Novo odeljenje imaće 170.000 zaposlenih i godišnji budžet od 37 milijardi dolara.

Tbilisi: Potraga za generatorima

Međunarodna potraga za radioaktivnim generatorima u kojoj učestvuje 80 međunarodnih eksperata počela je prošlog ponedeljka na zapadu Gruzije. Očekuje se da će potraga za dva generatora tipa Strontium 90 trajati dve nedelje. Zbog nepristupačnosti regiona timovi će pojedine delove terena veličine 550 kvadratnih kilometara morati da prelaze peške, terenskim vozilima i na konjima. Glavni koordinator akcije je organizacija IAEA (International Atomic Energy Agency), a članovi timova su iz Gruzije, Indije, Francuske, Turske i SAD. Nova potraga za generatorima počela je četiri meseca pošto su dva šumska radnika boraveći u blizini jednog napuštenog generatora obolela od radijacije i opekotina. Generatori, koje IAEA opisuje kao visoko radioaktivne, korišteni su za snabdevanje stanica za komunikaciju energijom u ovom zabačenom delu bivšeg Sovjetskog Saveza. "Situacija u Gruziji pokazuje kakve posledice ovakvi izvori energije mogu da imaju na ljude bilo gde u svetu", kaže Abel Gonzales, direktor IAEA zadužen za bezbednost radioaktivnog otpada. Više od 280 radioaktivnih generatora otkriveno je u Gruziji od polovine devedesetih godina prošlog veka do danas.

Aleksandrija: Suđenje zbog špijunaže

Aleksandrijski sud doneo je presudu po kojoj je Anvar Muhamed Tavfik (52) proglašen krivim zbog špijunskih aktivnosti za stranu državu zarad potkopavanja nacionalnih interesa Egipta, nakon čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina. Tavfik, koji se na početku suđenja izjasnio kao nevin, osuđen je po egipatskom zakonu u kome optuženi nema prava na žalbu na izrečenu presudu. Zbog navodnih špijunskih aktivnosti za Izrael pre tačno tri meseca osuđen je i egipatski inženjer u Kairu. Egipatska služba bezbednosti optužila je Tavfika da je falsifikovao diplomatska dokumenta, a potom kontaktirao s izraelskim konzulatom nudeći poverljive informacije. Tavfik je priznao da je poslao faks u konzulat tražeći adrese izvesnih međunarodnih agencija. Trenutak nakon donošenja presude Tavfik je iza rešetaka u sudnici rekao novinarima da je "suđenje bilo nepravedno i vođeno bez relevantnih dokaza".

Springfild: Preminuo mafijaški bos

Džon Goti (67), nekada poznat kao Kicoš Don, kasnije kao Teflon Don, nadimak koji je dobio nakon dugogodišnjeg uspešnog izbegavanja pravde, preminuo je prošlog ponedeljka uveče u zatvorskoj bolnici u Springfildu od posledica raka na grlu. Vođa njujorške mafijaške obitelji Gambino najzad je tek 1992. godine osuđen na 100 godina robije u visoko obezbeđenom zatvoru u Marionu zbog ubistva, iznuđivanja i opstrukcije pravde. Goti je svoju mafijašku karijeru započeo u Bruklinu i prvi put se obreo iza rešetaka 1968. godine zbog otmice kamiona. Poverenje Gambino porodice stekao je učestvovanjem u ubistvima iz osvete zbog čega je odslužio kratkotrajnu kaznu zatvora. Nakon izlaska iz zatvora Goti se u potpunosti pridružuje klanu Gambino uz pomoć svog bliskog prijatelja Salvatora Gravana, u kriminalnim krugovima poznatijeg kao Sami Bik. Pored dokaznog materijala FBI, upravo je svedočenje Gravana 1992. godine smestilo Gotija u zatvor. Gravano je pred porotom ispričao da je Goti umešan u deset ubistava i ubistvo Pola Kastelana, nekadašnjeg bosa Gambino familije. Nakon odlaska u zatvor Goti je iz ćelije i preko svog sina Džona juniora kontrolisao porodicu, ali je njegov uticaj ipak vremenom oslabio. Džon junior je 1999. godine osuđen na kaznu zatvora zbog podmićivanja, iznuđivanja, kockanja i prevara, gde se i danas nalazi. Džon Goti i njegova žena Viktorija, uspešan pisac ljubavnih priča, imali su petoro dece. Najmlađe dete Frenk poginulo je u dvanaestoj godini na biciklu kada ga je komšija udario automobilom. Nad komšijom je nekoliko nedelja kasnije uspešno izvršena obdukcija, a ubice nikada nisu pronađene.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST