Vreme
VREME 599, 27. jun 2002. / MOZAIK

Formula 1:
Rubinjo, konačno

Da i dosadna završnica trke može ipak postati uzbudljiva pokazao je finiš na stazi u Nirbugringu
Image

Taman kad sam neskromno pomislio da su moj izveštaj sa prošle trke pročitali i u ekipi Vilijams BMW-a, pa prionuli iz petnih žila da trke učine zanimljivijim jer su se oba njihova vozača našla u prvom redu na startu – kad ono katastrofa! Naime, Ralf Šumaher je bolje startovao od Huana Pabla Montoje, prestigao ga pred prvom krivinom, ali Kolumbijac nije mogao da kontroliše svoj bolid i došlo je do lakšeg sudara. Budalaština sasvim dovoljno "laka" da nam svima upropasti trku!

"Bio sam brži na startu jer sam imao nove gume", rekao je Ralf posle trke. "Međutim, problem ipak nije u tome da li smo Montoja i ja oštetili bolide prilikom konakta ili ne. Stvar je u tome što je Ferari ekstremno jači u odnosu na sve nas."

Kad je neko toliko bolji od konkurencije, može da bira taktiku kakvu god hoće. Šefovi Ferarijevog tima Tod i Broun odlučili su da i Mihael Šumaher i Rubens Baričelo tokom trke po dva puta svrate u boks. Najozbiljniji konkurenti optirali su jedno svraćanje po gume i dolivanje goriva. Videlo se to odmah nakon starta kada su crveni bolidi "povukli" iz sve snage i prosto leteli stazom povećavajući prednost nad ostalima za čitave dve sekunde po krugu!

"Mogli smo da radimo šta hoćemo, videlo se to odmah, bili smo slobodni da se trkamo", rekao je aktuelni šampion novinarima. "Moja jedina šansa da prestignem Rubensa bila je da mu se približim pre njegovog svraćanja u boks, ali sam pogrešno procenio jednu situaciju (u 23. krugu, op. DR), ušao na pogrešnom mestu u vazdušni kovitlac iza njegovog bolida i okrenuo se na stazi. To me je koštalo deset sekundi, a potom, prilikom drugog svraćanja u boks, borba zaostalih vozača iza kojih sam bio sprečila me je da učinim nešto više."

Potom je Mihael Šumaher dodao da "to nije mnogo uticalo na njegovo raspoloženje", da je Baričelo "vozio sjajnu trku, bez ijedne greške, za razliku od mene, pa je i zaslužio da pobedi".

"Tim mi je pomogao da ostvarim fantastičan rezultat", oduševljeno je izjavio Rubinjo. "Da li je ovo nadoknada za ono što se dešavalo u Austriji? Ne, to je prošlost, strategija je tada bila na Mihaelovoj strani, a sada je bila na mojoj. To samo pokazuje koliko smo jaki i jedinstveni kao tim."

Ekipa iz Maranela već je zapečatila ovogodišnju sezonu. Niko im ništa ne može. Definitivno! Ferari se nekoliko godina spremao za ono što se dešavalo u prošle dve i što se događa u prvoj polovini ove sezone. Tripla kruna koja im je na dohvat ruke biće dovoljna da mirno sačekaju rivale koji se iz petnih žila trude da ih dostignu, a sva je prilika da se neće mnogo uzbuđivati ni ukoliko ih sledeće sezone neko od njih i prestigne.

Zadovoljstvo publici da bar uživa u borbi vozača iza neprikosnovenog dvojca Ferarija pokvario je Montoja, koji je nešto posle polovine trke izbacio sa staze Dejvida Kultarda (Meklaren Mercedes) u trenutku kada je i plavušama bilo jasno da je Škotlanđanin brži i da mu je treće mesto na dohvat ruke.

"Od početka trke kuburio sam sa stabilnošću bolida", pravdao se Montoja novinarima posle sudara. "Nisam nikako mogao da sprečim to što se desilo, okrenuo sam se na stazi i, nažalost, udario Dejvida koji je bio odmah iza mene i nije mogao brzo da reaguje. Čim sam došao u boks, otišao sam da mu se izvinim."

"Razočaran sam onim što se dogodilo jer sam imao dobar bolid. Montoja je na pravcima bio brži od mene, ali sam ja prolazio kroz krivine brže od njega", rekao je novinarima u boksu Dejvid Kultard. "Hteo sam da ga propustim u prvoj, a onda obiđem u sledećoj krivini. Nažalost, on je zakačio bankinu, okrenuo se na stazi i prosto me ‘počistio’. Montoja mi se izvinio, a stvarno je sramota za obojicu što se trka tako završila jer ni on ni ja nismo ništa postigli."

Tako se mladi Kimi Raikonen (Meklaren Mercedes) po drugi put u ovoj sezoni dokopao trećeg mesta jer je četvrtoplasirani Ralf Šumaher više vodio računa da uopšte završi trku nego da se upušta u direktan duel sa Fincem.

Poredak na samom startu trke u Nirburgringu pokazao je da se uz Meklaren Mercedes i Vilijams BMW i ekipa Renoa ozbiljno kandiduje za najviši plasman. Posle dobre i zanimljive borbe s klupskim drugom, Dženson Baton je na cilj stigao peti, a bod za tim Zaubera osvojio je Felipe Masa.

Naredna trka je 7. jula na stazi Silverstoun za Veliku nagradu Engleske.

Dušan Radulović




Prelazni rok

Valjda zbog izvesnosti ishoda ovogodišnje sezone, prelazni rok za vozače počeo je ranije nego što je to uobičajeno. Bar kada se radi o glasinama. Najviše se pominje bivši šampion Žak Vilnev, koji je više nego nezadovoljan ekipom BAR Honda u kojoj tavori već nekoliko sezona. U intervjuu koji je pre gotovo mesec dana dao uglednom engleskom časopisu "Autosport", Vilnev je otvoreno ponudio svoje usluge trenutno najjačim timovima u Formuli 1. Dobar odjek odmah je stigao iz vrha Ferarija.

Naime, ovaj tim ne samo da ima dobar odnos s Kanađaninom čiji je otac bio velika zvezda i čija je pogibija baš u njihovom bolidu ražalostila mnoge fanove tog tima, a posebno vlasnika Enca Ferarija kome je Žil bio ljubimac, već dovodjenje konkurencije Mihaelu Šumaheru, a to podrazumeva i ukidanje famoznih "timskih naredjenja", smatraju potezom koji bi mogao i te kako da koristi jačanju poljuljanog imidža tima. Šumaher je ljutito reagovao na jednu (polu)izjavu šefa tima Luke de Montecemola, koji nije rezolutno odbacio mogućnost da Žak Vilnev predje u njegov tim.

Usluge ovog vozača dobro bi došle i Meklarenu, pa se sada već spekuliše kakva će biti sudbina Kimija Raikonena, a i Dejvid Kultard može se naći na transfer listi. Bez obzira na to što mnogi vozači imaju ugovore s timovima i za naredne sezone, monotonija u "najbržem cirkusu na svetu" izazvana neprikosnovenošću ekipe Ferarija i objektivno postojanje samo jedne vozačke zvezde što Šumaher svakako jeste žestoko pogadjaju sport u kome se vrti ogromna količina novca. Čini se da će timovima biti lakše da raskinu neki od ugovora koji sada imaju s vozačima pa i po cenu velikih obeštećenja, e da bi doveli neku od zvezda poput Žaka Vilneva.

Uz pomenuti (mogući?) transfer već se govori o tome da bi vozač Renoa Dženson Baton zamenio Edija Irvajna u ekipi Jaguara, iako je mladi vozač formalno još pod ugovorom s timom Frenka Vilijamsa. Šef Renoovog tima Flavio Briatore je inače menadžer nekolicini mladih vozača, pa se tako pominje mogućnost da njegov test-vozač Fernando Alonso sledeće sezone bude uz Jarna Trulija koji ima dugoročni ugovor baš s Briatoreom. Nisu nemoguće ni neke "pozajmnice", a osim pomenutih kompletnu promenu vozača najavljuju i timovi Tojote, Salo završava karijeru, a Mekniš nije opravdao očekivanja; Džordana, Fizikela je pod ugovorom do kraja sezone i već najavljuje mogućnost prelaska u Zauber; kao i BAR Honde zbog pomenutih problema sa Vilnevom, a i De la Rosa najavljuje odlazak.

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 76

2. R. Šumaher (Vilijams BMW) 30

3. H-P. Montoja (Vilijams BMW) 27

4. D. Kultard (Meklaren Mercedes) 26

5. R. Baričelo (Ferari) 26

6. K. Raikonen (Meklaren Mercedes) 11

Poredak konstruktora

1. Ferari 102

2. Vilijams BMW 57

3. Meklaren Mercedes 37

4. Reno 14

5. Zauber 9

6. Džordan Honda 6