TV manijak >

Prošnja đevojke

Protekle nedelje, uživao sam u tv-ponudi Republike Srpske, koja zbog specijalnih veza s maticom podrazumeva i beogradske tv-programe. Tako zorom, TV "Simić" prenosi jutarnji program RTS-a, pa u Banjaluci možete videti kako se odvija asfaltiranje ulica u Beogradu ili kolike su temperature u gradovima Srbije. Većina tih informacija, osim sentimentalne, nema nikakvu praktičnu vrednost, za razliku od taksi i nameta koje plaćate kad automobilom prelazite granicu. Mnogo specijalnije i komplikovanije odnose u regionu stvorio je TV Pink. Ukoliko naša zemlja treba da bude lider na Balkanu (ovde bi rekli – čuj, Juga lider), ne treba se kititi političkim prednostima. TV Pink je apsolutni autoritet na polju općenarodne muzike, s jasnom tendencijom ujedinjavanja ukusa i potpune kontrole tržišta. Možda bi neki Bošnjak imao problema da prihvati vladu u Beogradu kao ekonomski ili demokratski uzor, ali rado će se pokoriti pred Stojom, Ćanom ili Željkom. Za razliku od drugih balkanskih, ksenofobičnih medija, Pink novcem kupuje igrače i pevače na sve strane, ali uvek i samo niz dlaku svakoj ovdašnjoj vlasti.

Izbori su i ovde završeni, u toku su međupartijski pregovori oko formiranja koalicione vlade. Pobednik je SDS, Dodik je sa svojim Nezavisnim socijaldemokratama drugi, pa se čeka odluka Ivanićevog PDP-a jer kome se on priključi taj će biti na vlasti. Omiljena medijska metafora je prošnja đevojke (koju simboliše PDP), a đuvegije su SDS i Dodik. Ovo političko-ljubavno nadmudrivanje još uvek je tajanstveno jer su mladoženje alave na miraz, a ni mlada nije mutava. Ljubav je super, ali treba od nečeg i da se živi.

Bosna je uglavnom mirna, ukoliko se izuzme skandal sa Zavodom Orao u Bijeljini koji je petljao s Iračanima. Koliko sam shvatio, glavni akteri iz firme i vlade trenutno su na službenom putu van zemlje.

U medijskom smislu, novina je televizija PBS BiH, odnosno javni tv-servis. Informativni program na nivou Bosne izgleda pomalo kao nekadašnji Jutel. Po ključu gledamo priloge iz oba entiteta i sva tri naroda. Nivo profesionalnosti je zadovoljavajući, ali problem pomalo predstavlja sterilnost programa. Nema komentara (što je dobro), ali se u nastojanju da sva tri naroda budu ravnopravno zastupljena pomalo preteruje. Ako ste videli prilog o srpskoj familiji kojoj se obnavlja kuća, pa zatim porodicu Bošnjaka koja se vraća na svoje imanje, očekujte priču o ženi automehaničaru iz Gruda, naravno, hrvatske nacionalnosti.

Televizija Republike Srpske trenutno ima najveći problem s pretplatom koja se naplaćuje uz telefonski račun, prema rečima nadležnih, neće ljudi da otvaraju vrata poštarima. Onda poštar navrati popodne, u vreme pijenja kafice i tako traje jurnjava. Pojavili su se tv-spotovi s porukom "Ne odbijajte poštara!". Trenutno, nivo naplate ne prelazi 15 odsto, što je poučno iskustvo kad je reč o budućoj pretplati u Srbiji.

Drugo polje međuentitetske saradnje je jedinstvena fudbalska liga na nivou BiH. Na prvom mestu je Leotar iz Trebinja, ali će prema najavama derbi sledećeg kola u Republici Srpskoj biti susret FK Kozara iz Gradiške i FK Sarajeva. TV Vikom (iz Gradiške), niskobudžetne Pink provenijencije, poziva publiku uz himnu domaćih koja se peva na melodiju "Lijepo ti je Druga Tita kolo", ali sa tekstom – OLE, OLE , OLE, O – JA TE VOLIM KOZARO!

Na istoj televiziji svoje usluge nudi vidoviti Dali, jedini autorizovani naslednik Kleopatre, koja preferira Semberiju, pa je svoju ordinaciju smestila u Bijeljinu. Da li je svoje usluge prodavala Iraku u vidu specijalnog oružja, za sada nije poznato.

Na kraju, priču o medijima i međuentitetskoj saradnji dopunićemo trećom i najvažnijom temom – lepoticama. Prošlogodišnja miss BiH , Ana Mirjana Račanović, rasna crnka iz Bijeljine, odbila je da svojoj naslednici preda pobedničku krunu. U toku je sudski proces, kruna je pohranjena u trezoru suda, a problem je nastao na relaciji sponzori–misica. Ona nije dobila obećani automobil, a sponzori tvrde da nije poštovala ugovor i odbijala da se pojavljuje na određenim manifestacijama i zabavama. Ana Mirjana je tada otkrila različite nepristojne ponude koje je dobijala, potvrdile su to i druge devojke sa izbora, ali me oduševila izjava sponzora i organizatora. Navodno, putem nepristojnih ponuda oni testiraju moral devojaka jer se mnogo drži do devojačke čednosti. Da li će ljepota đevojka dobiti svoj zarađeni automobil–videćemo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST