Vreme
VREME 628, 16. januar 2003. / NAVIGATOR

Navigator:
Digitalni zastupnik

Još nismo Švajcarska, ali izgleda da nismo baš ni tako daleko. Tamo je pokrenuta inicijativa da se građanima omogući da na izborima glasaju internetom kako bi se motivisali da im se uopšte odazovu. Švajcarci, inače, glasaju češće nego mi, pet do šest puta godišnje, budući da se građani izjašnjavaju o svakom pitanju za koje neko sakupi 100.000 potpisa. Kada se pitanja malo nakupe, zna se, slede izbori, ali čak i u tako "dosadnoj" zemlji mnoge mrzi da svoje vreme investiraju u glasanje. Sličnosti sa Srbijom gomilaju se, desnica se protivi ovoj inicijativi tvrdeći da je to poigravanje demokratijom, a stručnjaci kažu da se radi o eksperimentu i da ništa ozbiljno ne treba očekivati bar narednih desetak godina.

Glasanje internetom biće ove godine česta tema ove rubrike, ali je udarna stvar protekle nedelje ipak bio lasvegaski CES (Consumer Electronics Show vidi sajt www.cesweb.org). Tamo su, uz uobičajene novitete iz sveta informacionih tehnologija, predstavljene i najnovije spravice koje bi u bliskoj budućnosti mogle postati deo našeg svakodnevnog života. Kao prateći program, verovatno u cilju podrške proizvodima, održana je i serija debata o tome kako će izgledati život u budućnosti, naravno, iz ugla proizvođača visoke tehnologije. Nećete verovati, ali predviđa se (između ostalog) da će našim stanovima dominirati veliki plazma ekrani (to su oni ogromni a tanki televizori koje viđate u nekim informativnim emisijama iza voditelja). Oni će biti naši "digitalni advokati" u tom smislu da ćemo preko njih komunicirati s ostalim napravama u kući. Na primer, kuvaće kafu, kažu ovi tehnološki vidovnjaci prenebregavajući činjenicu da su slične ideje iznosile njihove starije kolege pre više decenija, pa opet lonče turamo sami na ringlu.

Zbog toga je mnogo interesantnije ono što je već danas nadohvat ruke, doduše, onih koji su bili u Las Vegasu. Na primer, kompjuterski miš koji u sebi sadrži radio-prijemnik za one koji slušaju FM stanice dok rade na kompjuteru (kako se toga niko nije setio pre izraelske firme Smartec). Ili, tastatura koja svetli u mraku tako da možete kucati i bez lampe. Kažu, pogodno je za vojnike i, uopšte, ljude koji rade na terenu, a do sada su u tu svrhu morali da drže baterijsku lampu u zubima (znači, ovaj izum Eluminxa podržali su stomatolozi). Potom novi digitalni organizator kojem je dodat sistem GPS za lociranje mesta na kojem se nalazite, te IO digitalna olovka koja piše po specijalnom (digitalnom) papiru, pamti vaš rukopis, ali i sve što napišete, i može se prikačiti na USB port računara kako biste napisano odmah preneli na hard-disk... Idealno za one koji stalno zapisuju po papirićima (brojeve telefona, na primer) i koje posle nigde ne mogu da pronađu.

Ljubitelje mobilnih telefona svakako će zainteresovati nokija 6800 (vidi sliku) koja, osim pristupa internetu, ima i kompletnu tastaturu na rasklapanje (sklopljena izgleda kao uobičajen telefon, a ekran može da se rotira zarad lakšeg rada). Drugi gadžet koji bi mogao da uđe u široku upotrebu je bežična slušalica s mikrofonom (tehnologija bluetooth), koja vam omogućuje da pričate a da se ne izložite zračenju telefona, čak ne morate biti ni u istoj prostoriji (ali ni predaleko).

Revolucija se dogodila među digitalnim fotoaparatima koji su sve tanji i kvalitetniji i primaju više slika nego ikada. Potom, tu je novi Gibson Les Pol, digitalna električna gitara sa USB portom za kačenje na računar. Od dosadašnjih gitara razlikuje se i po tome što se zvuk svake žice autonomno podešava. Tako da će se možda, ko zna, četovanje u bliskoj budućnosti pretvoriti u džem-sešn.

Zoran Stanojević