Ekskluzivno - dokumenti o Jedinici za specijalne operacije >

Vukovi i Zmije

U dokumentu u koji je "Vreme" imalo uvid stoji da je Obaveštajna uprava RDB-a sačinila spisak od 170 najuspešnijih direktora društvenih i privatnih firmi u SR Jugoslaviji koje raspolažu najvećim kapitalom: "Cilj je da se preko ovih direktora – milom ili silom obezbede sredstva za finansiranje specijalne jedinice (JSO) i njihovih specijalnih operacija"

SRCE TAME: Baza JSO-a u Kuli; snimci sa proslave Jedinice 4. maja 1997. (gore)

Prilikom oružane pobune u novembru 2001, pripadnici Jedinice za specijalne operacije blokirali su autoput nakinđureni uniformama, maskama, dugim i kratkim oružjem, hamerima... Stigli su iz svog centra u Kuli. Kako im je tada bilo od interesa da se prikažu kao "patriote" i "div junaci", novinari su imali priliku da budu uvedeni u deo njihovih prostorija. Na očevice je spomen-soba sa mapom ratnog puta Jedinice, zaplenjenim oružjem i fotografijama palih pripadnika ostavila najjači utisak: opisali su je kao mešavinu mauzoleja i stanice Gestapoa. Šira javnost je tada prvi put zavirila u poslove JSO-a i njenog centra u Kuli.

Šta se, međutim, znalo od ranije – onaj, naravno, ko Treba Da Zna? "Vreme" je bilo u prilici da ostvari uvid u nekoliko relevantnih dokumenata iz 1996. i 1997. koji se bave smeštanjem Jedinice (u to vreme pod nazivom Jedinica za antiteroristička dejstva – JATD) u bazu u Kuli – do tada derutni prihvatni centar za izbeglice.

FORMIRANjE: U prvom od dokumenata u kome se govori o osnivanju JSO-a kaže se da njeno jezgro predstavlja specijalna jedinica Resora Državne bezbednosti "Vukovi", koja je pod neposrednom komandom Franka Simatovića Frenkija, načelnika obaveštajne uprave RDB-a.

"Ova jedinica bila je angažovana od početka rata na prostorima RSK i RS. U njoj se nalazi i jedan broj vrlo problematičnih lica, ubica, pljačkaša i sklonih terorizmu."

STRANAČKA LEGITIMACIJA
"OVLAŠĆENJE: Imalac ove legitimacije ovlašćen je da u slučajevima predviđenim zakonom legitimiše građanina i da ga privede nadležnom organu, da uđe u tuđi stan i druge prostorije, da se zadrži u njima i da izvrši pretresanje bez naredbe nadležnog organa, da nosi vatreno oružje i da ga upotrebi, da se služi tuđim saobraćajnim sredstvom i sredstvom veze radi hvatanja izvršioca krivičnog dela"

Dalje se navodi da je 4. maja 1996. na smotri u Kuli, kojoj je prisustvovao rukovodeći kadar RDB-a i MUP-a, JSO zvanično dobio svoj naziv. Predviđa se da bude opremljena po svim principima vojne organizacije: "Biće obuhvaćena sva tri vida, kao i VJ, i pojedini rodovi (KOV – pešadija, artiljerija, veza, padobranci, alpinisti, RV i PVO – avio i helikopterska eskadrila, RM – ronilačka jedinica i službe – sanitetska, tehnička služba). U toku je izbor modela uniformi (zimska i letnja). Opredelili su se da osnovni model bude uniforma RM. Planiraju nabavku 1000 komada ovih uniformi. Paralelno s tim naručena je izrada dugmadi za uniforme (6000) komada i šapke (2000 komada), kopče za ešarpu po istom modelu kao i VJ; amblem "vuk" za šapku (1000 komada) i oznake činova na reverima i rukavima (pešadiju – 1000 komada, artiljerija 500, veza 100, padobranci – 100, vazduhoplovci – 200, ronioci – 100, alpinisti 100, tehnička služba 300 i sanitetska služba – 60)."

Procena je, stoji u ovom dokumentu, da je za izradu uniformi i oznaka potrebno oko 500.000 DEM, ali da pare nisu nikakav problem i da će sve biti plaćeno u gotovom – bez poreza.

POREKLO I FINANSIRANjE: U drugom dokumentu u koji je "Vreme" imalo uvid navodi se da je od početka rata 1991. bio angažovan "jedan broj paravojnih jedinica koje su bile (i ostale) na neposrednoj vezi RDB-a i MUP-a Srbije ili su bile angažovane pod maskom specijalnih jedinica RDB-a odnosno MUP-a. To se posebno odnosi na SDG Željka Ražnatovića Arkana (o ovlašćenjima ovih ljudi vidi okvir "Legitimacija" jednog pripadnika Stranke srpskog jedinstva), spec. jedinicu MUP-a pod komandom samozvanog pukovnika Vasilija Mijovića, spec. jedinica "Crvene beretke" pod komandom Žike Ivanovića, zv. Crnogorac, paravojna jedinica Medić Slobodana, zv. Boca. Sve navedene jedinice su sa kompletnim naoružanjem i opremom (vozila, intendantska oprema i sl.) prebačene na teritoriju R.Srbije ili je ta akcija u toku".

Dalje se navodi da ove jedinice neće ući kompletno u sastav JSO-a, već da će pojedinci iz njih biti angažovani po drugim "specijalnim zadacima" – uterivanje dugova, pljačka, šverc, likvidacije nepoželjnih svedoka i slično: "U prilog tome je i činjenica da je sastav ovih jedinica najvećim delom na okupu i da su već ugrađeni u "biznis", razne privatne agencije (za obezbeđenje, detektivske agencije, telohranitelji i slično). Kao bitno, istaknuto je da je reč o "profesionalnim ubicama, teroristima, legionarima okorelim u zločinima i da su spremni za novac za izvršenje i najokorelijih terorističkih akcija. U prilog tome ističe se činjenica većeg broja nerazjašnjenih ubistava kao rezultat međusobnih obračuna mafije i neizmirenih dugova po osnovu "biznisa"". Kao jedan od pojedinaca označenih da deluje iz "ilegale" – a u ovom kontekstu – imenovan je i Zvezdan Jovanović.

U trećem dokumentu u koji je "Vreme" imalo uvid stoji da je Obaveštajna uprava RDB-a sačinila spisak od 170 najuspešnijih direktora društvenih i privatnih firmi u SR Jugoslaviji koje raspolažu najvećim kapitalom: "Cilj je da se preko ovih direktora – milom ili silom obezbede sredstva za finansiranje specijalne jedinice (JSO) i njihovih specijalnih operacija".

Centri RDB-a bili su zaduženi da na svojoj teritoriji "pokrivaju", "prate i brinu" o uspešnim firmama i rukovodećem kadru. Predviđeno je da se firmama koje budu dobrovoljno izdvajale novac za finansiranje navedenih aktivnosti uruče posebne pismene pohvale".

U ovom dokumentu dalje stoji da je pod pokroviteljstvom vrha RDB-a,

Jovice Stanišića i Franka Simatovića i uz logističku pomoć tadašnjeg direktora Carine Mihalja Kertesa "zaokružen proces međusobnog povezivanja mafije, ratnih profitera, nokomponovanih "biznismena" i klasičnih kriminalaca od većeg "ugleda"". Kao "biznisi" označeni su šverc droge, iznošenje deviza iz zemlje itd.

BODEŽI I PLAKETE: Konačno, sledi četvrti dokument u koji je "Vreme" imalo uvid pod naslovom "Dodela priznanja zaslužnim iz MUP-a i RDB-a R. Srbije i drugih struktura (4. maj i 13. maj 1996. godine)".

Po odluci rukovodstva RDB-a i MUP-a Srbije u povodu 4. maja o.g. (polaganje venca u Centru u Kuli na spomenik Radoslavu Kostiću, poginulom pripadniku (funkcioneru) RDB i specijalnih jedinica, poginuo u AP ZB (Autonomna pokrajina Zapadana Bosna Fikreta Abdića – op. red.) i 13. maja o.g. Dana organa i službi bezbednosti dodeljena su različita priznanja ili će biti uručena i to: specijalni bodeži u hrastovoj kutiji za hrabrost (6 lica) i za zasluge (7) lica – spisak broj 1.

- Plakete i spomen znak (znak JSO "Vukovi") – oko 90 pripadnika – spiskovi broj 2 i 3.

- Posebno urađene velike plakete za zasluge i luksuzno izrađeni bodeži (posrebrena i pozlaćena drška, zlatni prored u dršci) – 12 lica. Uručena je samo jedna plaketa i bodež predsedniku R. Srbije, povodom 13. maja o.g., pripremljeno za još 4 lica – po spisku broj 4.

Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević – iz nekog razloga – nije se 1996. pojavio u Kuli. Kako je izgledalo sledeće godine, videlo se na snimcima koji su emitovani na njegovom suđenju.

(nastavak u idućem broju)


 

Hrabrost

Jovičić Živan – Žika
Simić Miloš – Simke
Karapandža Milan
Ulemek Milorad – Legija
Kosić Vladan – Kos
Vasiljković Dragan – Kep

Za zasluge

Simić Nikola
Olačić Goran
Maksimović Milan
Ilić Nenad
Maksimović Dragan
Gavrić Mitar
Gavrilović Momir

Spomen znak

Stanišić Jovica
Tepavčević Milan
Prodanić Milan
Kandić Radoslav
Jovičić Živojin
Lušica Gradimir
Kertes Mihalj
Simatović Franko
Filipović Dragan
Radonjić Milan
Krsmanović Dragoslav
Raić Zoran
Milić Miodrag
Milić Raško
Lazić Dimitrije
Momčilović Dušan
Karapandža Milan
Stojičić Radovan
Janjatović Bogoslav
Prica Predrag
Božović Radojica
Subotić Davor
Kapetan Dragan
Oluić Dragan
Rašković Simo
Rašković Radomir
Pupovac Nikola
Simić Nikola
Knežević Milenko
Mijović Vasilije
Ljiljak Đuro
Ivanović Živojin
Vučković Ilija
Vladić Damir
Pavlov Željko
Torbica Darko
Ristović Zoran
Radivojević Milutin
Popović Milomir
Mihajlović Branko
Ležaja Momčilo
Jovanović Zvezdan
Marković Milan
Simić Miloš
Lončar Nikola
Majstorović Slobodan
Orlović Dušan
Zečević Budimir
Tatić Miloran
Milošević Slaviša
Lalović Milenko

Zaslužni

Kostić Radovan – Kole
Stanišić Jovica – Ledeni
Simatović Franko – Frenki
Radonjić Milan – Meda
Filimonović Dragan – Major
Stojičić Radovan – Badža
Kandić Radoslav – Raša (finansijska i materijalna sredstva)
Prodanić Milan – Bucko (načelnik uprave za prijem komandira, kasnije šef kabineta Jovice Stanišića)
Kertes Mihalj
Glušica Gradimir – Grada
Raić Zoran – Gavran (vodi "Poskoke")
Lazić Dimitrije – Vrabac (komandant artiljerije)
Jovanović Zvezdan – Zmija
Zekić Milorad – Lala (vezista)
Krsmanović Dragoslav – Krsman
Budimir Milorad – Janko (načelnik veze Zagreb)
Pavlov Željko – Lala ili Laka (izviđač)
Prica Predrag – Prega
Leka Veljko – Leka (pilot helikoptera)
Subotić Davor – Riki
Božović Radojica – Kobac
Ivanović Živojin – Crnogorac
Mijović Vasilije – Ladni
Radivojević Milutin – Mika ili Majk (pilot)
Zoran Sokolović – Soća
Loncur Nikola – Bimbi (miner)
Milić Raško – Vučko
Milić Miško – Miško
Momčilović Dušan – Duja (biće komandant odreda u Kuli sa Koletom)
Dragiša Grujić – Gruja
Ilija Kojić
Zavišić Miodrag – Zaviš
Simović Zoran – Tutinac
Ćurčić Branko – Ćure (načelnik službe specijalnih jedinica)
Orlović Dušan
Janjatović Bogoslav – Boba
Trajković Živko (kom. svih spec. jed, na Kosovu komandant SAJ-a, sad u Institutu za bezbednost)
Milovanović Milenko


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST