Vreme
VREME 638, 27. mart 2003. / EXTRA

Hronologija evrobalkanskih integracija

Februar 2003.

17. februar – Francuski predsednik Žak Širak oštro kritikovao istočnoevropske zemlje, a naročito Bugarsku i Rumuniju, koje su potpisale pismo podrške američkim stavovima povodom sukoba sa Irakom i istakao da ugrožavaju svoje izglede za članstvo u EU.

19. februar – Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović, u svojstvu predsedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, razgovarao u Sarajevu sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedijem Ešdaunom, kao i sa najvišim funkcionerima BiH.

21. februar – U Atini hrvatski premijer Ivica Račan predao grčkom premijeru Kostasu Simitisu zvaničan zahtev Hrvatske za prijem u EU.

24. februar

– Šefovi diplomatija zemalja članica EU-a, na sastanku u Briselu razmatrali odnose Srbije i Crne Gore i EU-a i istakli "bitan značaj" saradnje sa Haškim tribunalom za približavanje Srbije i Crne Gore EU-u.

– Posle više od deset godina, izvozom junećeg mesa u Grčku, ponovo počeo izvoz mesa iz Srbije i Crne Gore u zemlje EU-a.

– Makedonski ministar inostranih poslova Ilinka Mitreva, nakon sastanka sa evropskom trojkom u Briselu, najavila da će Makedonija do kraja godine podneti kandidaturu za članstvo u EU.

26. februar – U parlamentima Srbije i Crne Gore usvojena Povelja o ljudskim pravima.

27. februar

– Ministar Svilanović u Skoplju razgovarao sa makedonskim ministrom inostranih poslova Ilinkom Mitrevom. Tom prilikom je istaknuto da suštinsku pretnju zemljama regiona predstavlja organizovani kriminal.

– Na sastanku ministara pravde zemalja EU-a u Briselu poručeno je zemljama Zapadnog Balkana da do juna moraju da počnu da ostvaruju konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

28. februar – Skupština Jugoslavije usvojila Povelju o ljudskim pravima.

Mart 2003.

1. mart – Parlament Turske tesnom većinom odbio da odobri raspoređivanje više od 60.000 američkih vojnika na teritoriju Turske u cilju intervencije u Iraku.

3. mart – Albanski parlament odobrio korišćenje teritorije i vojnih kapaciteta Albanije za potrebe eventualne intervencije u Iraku.

34. mart – U Beogradu u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi održana regionalna konferencija "Liberalizacija viznog režima i trgovina ljudima", na kojoj su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova zemalja iz regiona. Nakon konferencije potpisana je zajednička ministarska izjava u kojoj se ističe potreba za bližom saradnjom zemalja u regionu u borbi protiv trgovine ljudima, kao i za harmonizacijom viznog režima.

5. mart – Ministar Svilanović u Briselu razgovarao sa visokim predstavnikom EU-a za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijerom Solanom i komesarom Evropske komisije za spoljne poslove Krisom Patenom. Tom prilikom je razgovarano o uspostavljanju novih institucija u SCG, saradnji sa Haškim tribunalom, procesu stabilizacije i asocijacije i o ukupnoj situaciji na Balkanu.

6. mart

– Ministar Svilanović razgovarao u Zagrebu sa hrvatskim ministrom inostranih poslova Toninom Piculom. Tom prilikom ministri su ocenili da odnosi između SCG i Hrvatske idu uzlaznom linijom. Ministar Svilanović je izjavio i da SCG podržava hrvatsku kandidaturu za članstvo u EU-u, ističući da bi ulaskom obeju zemalja u EU mnogi problemi bili lakše rešeni.

– Direktor Evropske agencije za rekunstrukciju u SCG Rihard Cink izjavio je u Bujanovcu da će u okviru projekta "Mir" u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa do kraja godine biti uloženo 6,5 miliona eura.

7. mart – Potpredsednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Svetozar Marović izabran za predsednika državne zajednice Srbije i Crne Gore.

11. mart – Propali pregovori o ujedinjenju ostrva Kipar.

12. mart – U Beogradu ubijen predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Đinđić.

13. mart – U znak podrške demokratskim vlastima u Srbiji, nakon ubistva predsednika Vlade, u Beograd došli Kris Paten i Havijer Solana.

14. mart – Šef grčke diplomatije Jorgos Papandreu, kao predsedavajući EU-a, i generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson u Atini potpisali sporazum o razmeni bezbednosnih informacija između NATO-a i EU-a.

15. mart – U Beogradu sahranjen premijer Đinđić. Sahrani prisustvovalo više od 40 delegacija iz inostranstva.

17. mart – Skupština Srbije i Crne Gore izabrala članove Ministarskog saveta.

18. mart – Skupština Srbije izabrala Zorana Živkovića za predsednika Vlade Republike Srbije, a Čedomira Jovanovića za još jednog potpredsednika Vlade, pored dosadašnjih potpredsednika.

– Šefovi diplomatija zemalja članica EU-a najavili ekonomsku i političku podršku Srbiji i Crnoj Gori posle ubistva srpskog premijera i istakli da je "budućnost Srbije i Crne Gore u Evropskoj uniji".

Pripremio: Zoran Skopljak, član Upravnog odbora Centra za razvoj Srbije