Vreme
VREME 645, 15. maj 2003. / VREME

Crna Gora:
Predsednik posle treće pobede

Novi predsednik Crne Gore je Filip Vujanović, kandidat crnogorske koalicije DPS/SDP, on je nadmoćno pobedio svoje rivale, Miodraga Živkovića, lidera Liberalnog saveza Crne Gore, i Dragana Hajdukovića, nezavisnog kandidata. Crna Gora je, posle dva propala izborna procesa u prethodnih šest meseci, konačno, u nedelju 11. maja, dobila predsednika.

Vujanović je osvojio 139.574 ili 64,25 odsto glasova, potvrdila je u utorak 13. maja Republicčka izborna komisija. Predsednik RIK-a Branislav Radulović rekao je da je Vujanović osvojio više od polovine važećih glasova građana koji su izašli na izbore, što je, prema Zakonu o izboru predsednika, dovoljno za izbornu pobedu.

Za kandidata Liberalnog saveza Crne Gore Miodraga Živkovića glasalo je 68.169 birača ili 31,4 odsto, dok je nezavisni kandidat Dragan Hajduković dobio 9501 glas ili 4,4 odsto.

Predsednički kandidat koalicije "Za evropsku Crnu Goru" Filip Vujanović dobio je poverenje oko 140.000 glasača, što je za 35.000 manje nego u prethodna dva neuspela izborna kruga. Da je ovo rezultat izbora za poslanike u Skupštinu Crne Gore, to bi bilo sedam mandata manje nego na poslednjim izborima, a to znači da koalicija koja je sada na vlasti ne bi imala parlamentarnu većinu u Skupštini. Za Vujanovića je glasalo nešto manje od jedne trećine ukupno upisanih u biračke spiskove (458.399). Posmatrači primećuju da je demotivacioni efekat na birače Filipa Vujanovića bila izvesnost uspeha izbora nakon uklanjanja cenzusa od 50 odsto, kao i uverenje da će Vujanović pobediti, pa je deo njegovih birača odustao od glasanja.

Vujanovićev glavni konkurent Miodrag Živković osvojio je blizu 32 odsto glasova, čime je sasvim zadovoljan. Živković je bio kandidat partije koja u parlamentu ima četiri poslanika i koja je na prethodnim izborima osvojila svega 20.000 glasova.

Ocenu da je apatija birača bila osnovna karakteristika predsedničkih izbora dele i izveštači stranih medija, uz ocenu da rezultati ukazuju na veliki pad poverenja građana u vlast.

Inauguracija novoizabranog crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića biće održana na Cetinju, a datum te ceremonije biće naknadno utvrđen, izjavila je portparol Vujanovićevog izbornog štaba Vinka Jovović.

Filip Vujanović biće treći predsednik Crne Gore. Prvog predsednika Republika Crna Gora dobila je 10. januara 1992. godine, kada je izabran Momir Bulatović. Njega je u oktobru 1997. godine, pobedom na izborima, zamenio Milo Đukanović, koji je funkciju šefa crnogorske države obavljao do 25. novembra prošle godine, kada je podneo ostavku.

D. G.