TV manijak >

Ah, te letnje šeme

Televizijski program posledenje nedelje uronio je u takozvanu letnju šemu. Za ovu specifičnu TV konstrukciju kod nas se specijalizovao 3K sa svojim 3K ČEK IN-om. Ponovo nam se nudi "Ljeto među prijateljima", aerobik na obali, ankete među razgaćenim turistima i plaža kao univerzalna scenografija. Omiljena tema za noćna ćaskanja su (po zakonu mentaliteta) muško-ženski odnosi u svim pojavnim oblicima. Novost je emisija posvećena crnogorskoj tehno kulturi koja Budvu ili Bečiće promoviše kao ovdašnju Ibicu. Što se tiče domaće serije, "Otpisani" i dalje deluju po Beogradu. Slučajno ili ne, kriminal u Srbiji se ponovno javio, pa je automobil vlasnika "Glasa javnosti" i "Kurira" dignut u vazduh kao u vremena pre Sablje. Prle i Tihi sigurno nisu umešani.

Dosta nezapaženo protekao je i štrajk rudara tokom pregovora sa Ministarstvom energetike. Osim na TV B92 niste baš mogli da vidite uporne i očajne štrajkače, osim ako vam nisu blokirali saobraćaj ili vas ometali dok šetate. Prilozi o štrajku više su ličili na izveštaj auto-moto saveza, nego na socijalni protest.

RTS, nepogrešivo, svoje bisere smešta u posleponoćne termine, pa ako patite od nesanice možete da vidite Duška Radovića ili premijeru nekada zabranjenog domaćeg horor tv filma Đorđa Kadijevića Devičanska svirka. Pre 30 godina film je snimljen, pa zabranjen, pa zaturen, da bi danas doživeo TV premijeru u sitne posleponoćne sate u letnjoj šemi. Tužno je to kako je nekada politika određivala podobnost, dok danas to čine rejtinzi.

Monotoniju letnje političke šeme, tu i tamo, remete odjeci svedočenja Čede Jovanovića, ali 4. jula je crnogorski "ček in" ministar obznanio nameru da se sa vladom SAD separatno potpiše sporazum o neizručivanju. Čovek je bio na prijemu u američkoj ambasadi, javio se telefonom i dok se u pozadini čuo letnji sving sve nam opušteno objasnio. U Beogradu smo videli snimak prijema gde su upadljivo nedostajali visoki zvaničnici srbijanske vlade. Ah, taj džez!

Sudeći po tv programu, vlasnik TV Palme čika Miki Vujović je u najboljim odnosima sa Amerikancima. On se na svojoj televiziji, ko u vreme bembanja, obratio ruralnim i urbanim Srbima i natenane objasnio šta je i kako je. Medlin Olbrajt mu tri dana pre isteka mandata dala crno na belo da može da posluje sa američkim kompanijama i da je poželjan gost. Partneri mu davali desetine miliona kredita samo da razvije Palmu ko Ted Tarner, ali cvrc. Naši mu prave probleme, kažu da nije podoban. Na kraju, čuli smo za svojevrsno bratstvo indijanske mokasine i srpskog opanka, dva najsavršenija dostignuća ljudske civilizacije. Opanak je dakle, stanje duha, kljunaš pretpostavljam, idealno za letnju šemu. Malo je nezgodno pohvatati koga to sve optužuje Tata Brada (sličan problem sam imao tokom intervjua sa Bebom Popovićem na RTS-u), jer se koriste odrednice – Ovi sad i Oni pre.

Važan deo letnje tv šeme su reklame za letovanja. U jednoj se građanin, ili građanka bude iz košmarnog sna i saznaju za svoj odmor iz snova. To i nije dobra preporuka, jer po Frojdu, dinamika sna je takva da zadovoljstvo traje što duže, pa se (ukoliko vam je stvarno lepo) ne biste ni budili. Milica Milša (ovdašnja glumica) veoma se trudi da nas ubedi da putujemo grofovski preko određene agencije. Sve sama egzotika, ali glavni podatak je da li može na rate, na kredit ili na čekove. Udarni deo reklame za letovanje je cifra (kolika je mesečna rata), pa je to valjda ona noćna mora koja će posle da vas budi iz sna. OK, prvo uživanje, posle košmar.

Na kraju, šta bi televizije leti bez festivala. Na B92 gledamo reportaže sa EXIT-a, sa Bijenala u Veneciji, a biće i sa Echoa. No, velika borba za gledanost igrala se između RTS-a (Sunflower u Zrenjaninu) i Pinka (Splitski festival). Ili smo se mi popravili ili je u Dalmaciji ponestalo inspiracije, tek velike razlike nije bilo. U Budvi je festival završen bez velike medijske pažnje, još se jedino SOS kanal bavi nameštaljkama, a u očekivanju novog fubalskog selektora. Izvođači se od reda trude da pevaju kao onaj Makedonac sa BK – Toše Proeski (Sinot božiji). Zato vam od celokupnog tv programa trenutno mogu preporučiti samo– vremensku prognozu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST