Izlog - avgust

 

Erlend Lu: Naivan. Super.
Prevod sa norveškog: Sofija Bilandžija, Nadežda Ristivojević, Mirna Stevanović
Izdavač: Geopoetika, 2003.

Norveški kultni pisac mlađe generacije Erlend Lu (1969) nije gubio vreme: objavio je do sada četiri romana i četiri knjige za decu prevedene na dvadesetak jezika, po njegovom scenariju snimljen je film Detektor, radio je u pozorištu, na psihijatrijskoj klinici, bio učitelj, prevodilac. Nije loše za jednog tridesetčetvorogodišnjaka. Njegov autobiografski roman smešnog naslova Naivan.Super. duhovita je i simpatična knjiga. Glavni junak, dvadesetpetogodišnjak "sam u kući" svoga brata, počinje da preispituje sopstveni život, analizira vreme, stvarnost, sebe. Sve mu ide lako i sve je jednostavno iako mu ni filozofski obračuni sa samim sobom nisu strani. Na samom početku svog samovanja on primećuje: "Danas sam nekoliko puta gledao listu i primetio da više imam nego što nemam. Imam 11 stvari. Nedostaje mi 6 stvari. To bi ipak trebalo da bude izvor optimizma." Slažemo se.

David Toskana: Stanica Tula
Prevod sa španskog: Ljiljana Popović-Anđić
Narodna knjiga, 2003.

Savremenog meksičkog pisca Davida Toskanu, rođenog 1961. godine, u domovini proglašavaju za naslednika slavnog Fuentesa i najoriginalnijeg pisca generacije. Stanica Tula je njegov drugi roman. Njegovu radnju čine tri isprepletene priče ili "pripovedna nivoa" – jedna je o burnom životu i ljubavima Huana Kapistrana, druga, gotovo istinita, o planinskom gradu Tula i njegovim žiteljima sredinom XIX veka i treća, čiji je glavni junak naš savremenik Frojlan Gomez, inženjer i pisac početnik večno zaljubljen u žene, koji želi da postane Kapistanov biograf. "Patrisija već nekoliko dana gleda vesti. Uvek je bila ljubitelj televizije, ali je gledala samo sapunske opere i muzičke programe. Sada je u vestima otkrila način da mi kaže da napolju postoji stvarni svet i da treba da otvorimo oči jer, sviđalo se to nama ili ne, to je svet koji možemo da dodirnemo, jedemo, kupimo: svet vrlo dalek od ‘tvojih priča koje bi mogle da budu lepe, ali su pune laži, stvari koje se nisu dogodile’," piše, između ostalog, u ovom romanu punom neočekivanih obrta, inteligentnog humora i ciničnog obračuna sa svetom koji nas okružuje.

Razni izvođači – Neptunes Presents the Clones
Izdavač: Star Trak, 2003.

Neptunes (ili N.E.R.D., kako sebe nazivaju kada rade sami za sebe) trenutno su najangažovaniji producenti kada je u pitanju hip-hop ili r'n'b muzika. Sve zvezde na tragu ova dva žanra njihovi su klijenti. Jedini koji nije našao za shodno da radi sa njima je Michael Jackson, a pogledajte šta se njemu desilo. Prepoznatljivi elektro semplovi i ritmovi kakve bi stvarali nemački avangardisti Einsturzende Neubauten postaju neodoljivo masni seks hitovi. Busta Rhymes, Snoop Dogg, Clipse, Kelis, samo su neka od imena sa ove kompilacije.

Richard X – Presents His X-Factor Vol. 1
Izdavač: Virgin, 2003.

U mnogo čemu ovo je britanski odgovor na Neptunes. Čovek koji je od butlegovanja napravio profitabilan zanat (megahit Sugababes Freak Like Me, njegovo je delo nastalo sparivanjem Gary Numana i r'n'b pevačice Adine Howard), uvodi u muzičku industriju (da ne kažem – legalizuje) proces pravljenja jedne nove pesme od dve stare. Uronjen u osamdesete koje obožava, Richard X pravi ultramodernu pop ploču mešajući Human League, Burta Bacharacha, Chaku Khan, Liberty X, Kelis... Ovo je jedna od najboljih i najinventivnijih ploča ove godine. I mnogih za nama i pred nama...

Vudu Popaj: Tubedsellotape
Izdavač: Komuna, 2003.

Posle trogodišnje pauze Radenko Stojanović je, uz podršku Komune, objavio treći album Vudu Popaja, ovoga puta nazvan Tubedsellotape. Najuspešniji žongler srpskim jezikom s kraja XX veka, kome i pored kalamburske virtuoznosti ni značenje nije izmicalo, ovoga puta svoje priče priča na: arapskom, italijanskom, nemačkom, grčkom, češkom, mađarskom, ruskom, španskom, francuskom, romskom, kineskom, švedskom, engleskom i srpskom, dok je od mrtvih jezika zastupljen samo latinski. Velika većina ovdašnjih bendova pravi muziku sa prostačkom namerom da liči na onu koja se najčešće vrti u njihovim sobama. Sve ostalo je manje važno. Za razliku od njih, Vudu Popaj je napravio album sa pesmama koje liče na apsolutno sve pesme koje ste u životu čuli, čime mu je značenje sasvim izmaklo. Čemu onda služi ova ploča? Pa, zvuči šašavo, ali mene glava više ne boli.


 

DOMAĆI CD

1. BELGRADE COFFEE SHOP Vol. 3 – razni izvođači (B92)
2. SVE SAMI HEDOVI – Bad Copy (One Records)
3. UMOTVORINE – Shorty (Bassivity Music)
4. SOLID – Eyesburn (B92)
5. STRANGE KIND OF BEAUTIFUL – Intruder (Ammonite)

STRANI CD

1. JUNGLESALSA – Cubismo (Multimedia)
2. THE BEST OF STRAUSS – Johan Strauss (Weton-Wesgram/IPS)
3. HOME – Simply Red (Universal/Multimedia)
4. GET RICH OR DIE TRYIN’ – 50 cent (Universal/Multimedia)
5. LOVE FOR SALE – George Benson (GFS/IPS)

DOMAĆE KNjIGE

1. KLIMT (monografija umetnika) – Žil Nere (IPS)
2. PALI ANĐELI – Trejsi Ševalije (Laguna)
3. IGRA ANĐELA – Ljiljana Habjanović-Đurović (Globosino)
4. GOLI RUČAK – Džejmi Oliver (Via)
5. ljUBAV MOJE ljUBAVI – Megi O’Farel (Laguna)

STRANE KNjIGE

1. THE HOURS – Michael Cunningham (Fourth Estate)
2. THE CORRECTIONS – Johnatan Franzen (Fourth Estate)
3. MALEVICH – Gilles Neret (Taschen)
4. DIRECTORS: HITCHCOCK – Duncan (Taschen)
5. TURKEY – EYEWITNESS TRAVEL GUIDE – A. Kapilevich, A. Tanneberger (DK)


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST