Duško Vujošević >

"Do medalje sa 100 posto"

Selektor smatra da smo mi "malo pali u času kad su se ostali digli" što ne ostavlja nikakav prostor za manevar

"VREME": Toliko nevolja, od otkaza do povreda, a ne "kukate"...

DUŠKO VUJOŠEVIĆ: Da se razumemo: niko nije otkazao Dušku Vujoševiću već reprezentaciji Srbije i Crne Gore. Mi smo u početku planirali da postepeno podmladimo tim, računali smo na nekolicinu mladih igrača, ali kad kod njih nije bilo dovoljno razumevanja i entuzijazma u odnosu prema reprezentaciji morali smo da tražimo druga rešenja. Očito je da se izgubio nekadašnji odnos prema državnom timu. Između mog i njihovog viđenja tog odnosa je jedan čitav okean.... Žao mi je što je došlo do povreda nekoliko igrača na centarskoj liniji jer je to ne samo oslabilo tim već i dodatno opteretilo zdrave igrače, još više na treninzima nego na utakmicama. Uprkos svemu, ja sam optimista, verujem u igrače koje sam poveo u Švedsku i mislim da nam je mesto na pobedničkom postolju.

Šta je uticalo na mlade igrače da formiraju takav odnos prema državnom timu?

Teško je to definisati, sve ima uticaja. Od vaspitanja i uticaja roditelja i menadžera, do ukupne društvene klime. Svašta smo proživeli poslednjih godina, ne može to da prođe bez posledica u formiranju karaktera mladih ljudi. Meni se čini da nikada nije bilo teže. Posle sankcija smo imali motiv, neki inat da se dokažemo, a sada kao da se oseća apatija. Ne mogu da tvrdim, ali čini mi se da je kod nekih igrača promena imena države izazvala drugačiji osećaj...

Javnost kao da je pripremljena da ovog puta nismo favoriti i da zlatna medalja nije "rezervisana" za nas?

Ja mislim da su i ovi momci satkani od plemenitog košarkaškog materijala, ali ostaje da se vidi za šta će to biti dovoljno. Mi možemo do zlatne medalje, ali da bismo je osvojili svi moraju da pruže maksimum. Nema lufta kao ranije kada je kvalitet bio takav da se i sa 75 ili 85 odsto sigurno pobeđivalo. Naš je problem što smo malo pali, iz raznih razloga, baš u momentu kada su se drugi digli tako da ćemo imati jedno strašno ujednačeno i veoma zanimljivo prvenstvo.

U većini prognoza u prvi plan izbijaju Grci i Španci?

Slažem se, mada prognoze treba potvrditi na terenu. Grci po mom mišljenju imaju najbolji tim u svojoj istoriji. Imali su bolje pojedince u vreme Galisa i Janakisa, ali čini mi se da nikada nisu imali bolji tim. A biće još jači dogodine na Olimpijadi u Atini. Španija takođe ima veoma solidnu ekipu koja je je kombinacija mladosti i iskustva. Pau Gasol je lider, ali ima još dosta važnih igrača, poput Garbahose, Navara, braće Rejes... Nama je zapala najteža grupa jer su tu i Rusi, još uvek opasni, bez obzira na smenu generacije. Igraju vrlo brzo, sa dve "trojke" i samo jednim klasičnim centrom. Bilo bi veoma značajno da osvojimo prvo mesto u grupi kako bismo ušli direktno u četvrtfinale i umesto meča više imali dan odmora više.

Utisak je da će se naša igra bazirati na realizatorskim kvalitetima Stojakovića i Gurovića?

Mi smo zaista dobro radili na pripremama i na utakmicama se videlo da igrači vrlo dobro trče, što je veoma važno za odbranu i kontranapad. Stojaković i Gurović su na pripremnim utakmicama bili naši najefikasniji igrači i sigurno je da će oni poneti veliku odgovornost, ali ja očekujem da i plejmejkeri i centri daju svoj puni doprinos.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST