Vreme
VREME 690, 25. mart 2004. / MERIDIJANI

Meridijani

Katmandu: Pobijeni maoisti

Image

Vojska u Nepalu ubila je u prošlu nedelju više od 500 maoističkih pobunjenika na području koje su pokušavali da zauzmu, udaljenom 300 kilometara zapadno od glavnog grada Katmandua. "Na osnovu onoga što su videli vojnici i očevici, mislimo da je ubijeno više od 500 maoista, a ranjeno 200", rekao je pukovnik Dipak Gurung. Nepalske vlasti su i ranije iznosile ovako visoke cifre, ali je to retko kad potvrđivano u nezavisnim izvorima. Jedan lokalni zvaničnik je nešto ranije rekao da je u gradu Bedi u sukobu poginulo 28 osoba, među kojima 18 nepalskih vojnika. Gurung je potvrdio da je u sukobima u Bediju poginulo 11 nepalskih policajaca i sedam vojnika. Prema njegovim rečima, Bedi je u noći između prošle subote i nedelje napalo između 1500 i 2000 maoističkih pobunjenika, koji su pokušavali da zauzmu taj grad. Lokalni novinari su javili da su pobunjenici digli u vazduh most na ulazu u Bedi, a zatim ušli u grad. Policija je saopštila da su pobunjenici potom izazvali eksplozije u kontrolnom tornju aerodroma u Megauliju, na kojem je uobičajeno veliko prisustvo stranih turista. Maoistički pobunjenici u Nepalu, u čijoj je borbi za rušenje monarhije od 1996. godine poginulo više od 9000 ljudi, izrazili su sredinom nedelje spremnost na dijalog sa vlastima te zemlje uz podršku Ujedinjenih nacija.

Tajpej: Uspeli izbori, neuspeo referendum

Tajvanski predsednik Čen Šuibian izjavio je prošlog utorka da se ne protivi ponovnom brojanju glasova na predsedničkim izborima koje je dobio tesnom većinom i u čiju regularnost sumnja opozicioni kandidar Lien Čian. "Neću se protiviti potpunom i hitnom brojanju glasova", rekao je Čen na sastanku šefova pet komiteta vlade, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od pobede na izborima u subotu. Njegova Demokratska progresivna partija (DPP) predložila je da se izmeni izborni zakon kako bi se dozvolilo ponovno brojanje glasova ako je razlika manja od jedan odsto. Nacionalistička partija, čiji je kandidat Lien Čian od ukupno 13 miliona izašlih birača dobio samo 30.000 glasova manje od sadašnjeg predsednika, podnela je zahtev da se izbori proglase nevažećim. Samo dan nakon što je izbegao atentat, Čen je uspeo da osvoji izbore, što je razljutilo zvanični Peking, koji je ponovo izabrani predsednik žestoko kritikovao u predizbornoj kampanji. Centralna izborna komisija je takođe saopštila da referendum o odnosima Tajvana sa Kinom, održan prošlog vikenda, nije uspeo zato što je glasalo manje od 50 odsto biračkog tela. "Oba pitanja su zvanično odbačena", rekao je generalni sekretar Centralne izborne komisije Cai Lisue. Na prvo pitanje, da li to ostrvo treba da ojača svoju antiraketnu odbranu ukoliko Kina ne povuče svojih 500 raketa uperenih ka Tajvanu, pozitivno je odgovorilo samo 45,17 odsto učesnika referenduma. Na drugo pitanje, da li treba obnoviti mirovne pregovore sa Kinom, pozitivno je odgovorilo 45,12 odsto glasača, pokazali su konačni rezultati. Neuspeh referenduma je veliki udarac za ponovo izabranog predsednika Čena, koji je najavljivao da bi takav ishod bio – pobeda za Kinu. Glavne teme predizborne kampanje bili su problematični odnosi Tajvana i Kine i pitanje identiteta Tajvanaca što je suština podele u tajvanskom društvu.

Brisel: EU protiv terorizma

Šefovi diplomatija zemalja EU-a počeli su prošlog ponedeljka u Briselu razgovore o jačanju borbe protiv terorizma. "Moramo da razmotrimo praktične mere kako bismo sarađivali u borbi protiv terorizma i ispitali kapacitete unutar Evrope", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džek Strou. Ministri inostranih poslova zemalja EU-a zajednički prave paket mera za unapređenje borbe protiv terorizma, koji će biti poslat liderima Unije pred njihov samit ovog četvrtka. U nacrtu deklaracije terorizam je označen kao "ključna pretnja" Evropskoj uniji, a 15 sadašnjih i deset budućih članica Unije obavezuju se na "zajedničku akciju, u duhu solidarnosti, ako jedna od njih bude žrtva terorističkog napada". To uključuje i zahtev za mobilizaciju "svih raspoloživih sredstava, uključujući i vojna" za prevenciju napada, ili za pomoć vladama posle napada. Predviđeno je, takođe, ustanovljavanje specijalnog koordinatora za borbu protiv terorizma pri glavnom štabu Evropske unije, kao i pojačanje pritiska da se ustanovi nalog za hapšenje zajednički za sve zemlje članice EU-a. Ministri EU-a takođe su razmatrali i nuklearni program Irana, mogućnosti za obnavljanje razgovora o prvom ustavu Evropske unije kao i poboljšavanje zaposlenosti i ekonomske konkurentnosti na teritoriji Unije.

Priredio: D. Konjikušić