Vreme
VREME 690, 25. mart 2004. / POŠTA

Boris Trbić:
Zločin i realnost

"Terorizam, Evropa i Srbija"; "Vreme" br. 689

Teroristička mreža Al Kaida osnovana je za vreme rata u Avganistanu sa ciljem da se, uz podršku Zapada bori protiv sovjetskog okupatora.

Plašiti se te organizacije u Beogradu nije neumesno. Neki od osuđenika koji su zatvoreni u američkom koncentracionom logoru Guantanamo bej bili su članovi UČK. Betonske ograde koje okružuju zgrade UN-a na Kosovu najbolji su dokaz za ovu tvrdnju.

Što se tiče evropske tuge, mislim da je neumesno govoriti o terorizmu u Evropi, ako se ozbiljno ne pozabavite činjenicom da je u Iraku stradalo između dvadeset i pedeset i pet hiljada ljudi (uključujući i deset hiljada civila). Ako je i zbog jeftinije nafte, složićete se, mnogo je.

Srbija, konfuzna kakva jeste, nije nikada bila zaštitnik Evrope, bez obzira na iluzije njenih korumpiranih lidera. Ali, nije bila ni van nje. Evropa, posle Madrida i Kosova pokazuje da nije ništa manje konfuzna od Srbije.

Srpsko javno mnjenje (tzv. demokratske i nacionalne snage, slobodni mediji i slična boranija) danas se bore da nam racionalno objasne šta se u Srbiji događalo tokom protekle decenije. Evropa ima taj problem sa Bliskim istokom, Severnom Afrikom i nedavnim intervencijama u Avganistanu i Iraku. Amerika taj problem ima oduvek, kao što mozete da vidite u dokumentarnom filmu Magla rata, Erola Morisa.

Srbija je deo tzv. demokratskog i civilizovanog sveta, i bila je oduvek. U tom svetu zločini su uvek deo pragmatično tumačene realnosti.

Možda nemate razloga za brigu. Ili je upravo to veliki razlog za brigu?

Boris Trbić, Melburn