Međuvreme

 

Preteča

Najstariji dnevnik na Balkanu, "Politika" dakle, otkriva nam u ponedeljak, na naslovnoj strani – ispod za tu staru damu ne baš uobičajenog isticanja "senzacionalno" – otkriće u Lepenskom viru. "Preteča pisma, kameni žrtvenik, star 9000 godina, sa čudnim šarama što liče na slova i poruke". I, šta je senzacionalno? Otkriće "kamenog žrtvenika" ne može da bude, prošle su gotovo dve godine otkako je "znatiželjni alas iz Donjeg Milanovca Momčilo Đorđević (bivši rudar, sada taksista)" otkrio "taj žrtvenik i još dva kamena neobične obrade". To što je nalaz izložen u majdanpečkom muzeju ne bi trebalo da je senzacija. U senzaciju su, možda, uračunata imena lokalnih ljubitelja starina, etnologa i dugogodišnjih istraživača, srećnog nalazača predmeta, direktora muzeja i turizmologa, inače direktora Turističke organizacije Majdanpeka, koji je govorio "o značaju svih ovih nalaza za budući razvoj turizma u majdanpečkoj opštini" ili, kako je istaknuto u zaključku, "sve se može dobro unovčiti i tako pomoći trenutno posustaloj rudarskoj proizvodnji, dok se ne oporavi". Ono stvarno senzacionalno u pomenutom tekstu jeste brkanje mezozoika (geološkog perioda) s mezolitom (periodom preistorijskih kultura) i više nego širokogrudo uplitanje pokojnog arheologa Dragoslava Srejovića u dobro poznatu ovdašnju priču o pretečama pisma iz Lepenskog vira, Vinče i kojegde.

Deca

U toku 2003. godine beogradska policija je u saradnji s tužilaštvom podnela sedam krivičnih prijava za krivično delo seksualnog zlostavljanja u porodici. Međutim, prema podacima Incest trauma centra, grupe za podršku seksualno zlostavljanoj deci, žrtvama incesta i rata, svaka treća devojčica i svaki sedmi dečak prežive određeni vid seksualnog zlostavljanja do osamnaeste godine. Milena Živanović, šef Odeljenja za seksualne delikte u beogradskom SUP-u, kaže da su izvršioci seksualnog zlostavljanja veoma lukavi i paze da ne ostave tragove defloracijom ili analnim seksom. Svakom izvršiocu se nudi poligrafsko testiranje na kome oni, kako kaže, obično padaju – međutim, to nije dokaz. Najveći problem je što postoji samo reč deteta protiv reči izvršioca: "Loše je to što dete nekoliko puta ponavlja svoj iskaz. Zalažem se za to da se prvi iskaz deteta snimi jer, kao što sam rekla, mali su, uplašeni i zaboravljaju." kaže major Živanović. Minimalna kazna zatvora za ovo delo je godinu dana.

Logika

Kineski državljani koji žive i rade u Beogradu suočeni su s velikim problemom, s obzirom na to da je, kako tvrde, nova carinska politika stvorena da uništi njihov kompletan biznis u Srbiji i Crnoj Gori. "Sva roba koja dolazi iz Kine je ocarinjena. Otkad je uvedena nova stopa naplaćivanja carine za kinesku robu, zarada je svedena na minimum. Cena po jednom kontejneru bila je oko 300.000 dinara, a sada je 1,2 miliona dinara. Tu nema nikakve logike i ovim sistemom nas polako uništavaju", tvrdi Hong Šen, generalni sekretar Udruženja Kineza u SCG. On objašnjava da Savezna uprava carina prilikom carinjenja ne priznaje prave cene sa faktura, već ima napravljen cenovnik samo za njihovu robu. "Na primer, za obične patike osnovica je šest dolara, a za kožne patike 30 dolara. Mi tu robu prodajemo za 200 ili 300 dinara", žali se Šen. Prema njegovim podacima, 90 odsto Beograđana kupuje kinesku robu, a samo od njenog carinjenja država godišnje zaradi 500 miliona dinara.

Gaće

Banjalučki inovator Dragan Tadić (44) osvojio je za svoj pronalazak – muške gaće sa ventilacijom i termoregulacijom – zlatnu medalju na sajmu inovacija Lepan u Parizu. Za razliku od običnih, Tadićeve gaće regulišu temperaturu genitalija, što, kako tvrdi, pomaže u borbi protiv steriliteta. Kako je objasnio, kod klasičnih gaća polni organ je priljubljen uz telo i zato se zagreva – a to izaziva smanjenu pokretljivost spermatozoida. Problem je rešio sistemom ventilacije koji se sastoji od otvorenih delova veša na delu prema nogama i stomaku, kao i od specijalnih kesica. Sistem je, kako tvrdi, višestruko koristan: poboljšava i higijenu genitalija, s obzirom da provetravanjem smanjuju znojenje. "Napravio sam tri modela. To su seksi, sportske i normalne gaće. Na vrhu sam prišio mašnicu koja, kada se povuče, za tren otkriva genitalije. Ovaj dodatak zove se 'povuci mala'", kaže inovator. Da je Tadićeva zlatna medalja zaista opravdana, potvrđuju i dva ugovora koja su mu ponuđena: za otkup licence na pet godina ili otvaranje manje fabrike za proizvodnju gaća u Banjaluci. "Zarada će bez sumnje biti velika, jer sam za vreme izložbe prodao svih 70 gaća, po ceni od 30 evra za komad", kaže Tadić.

Kanal

Do 2005. godine Radio-televizija Srbije počeće s eksperimentalnim emitovanjem digitalnog signala s predajnika na Avali koji će biti dostupan na najvećem delu teritorije Beograda, kao i u delu Šumadije. U isto vreme, gledaoci će moći da "uhvate" i novi, četvrti kanal nacionalne televizije, takođe putem digitalnog signala. To znači da će dobiti i kristalnu sliku i mogućnost komunikacije sa Televizijom: naručivanje određenog filma, utakmice ili muzičkih spotova koji će biti emitovani u željeno vreme, pa čak i biranje pozicije kamere koja će snimati utakmicu. Mada lepo zvuči, za duže vreme novitet neće usrećiti mnoge. Milena Vučić, zamenik tehničkog direktora RTS-a, objasnila je problem: "Digitalni signal, uključujući i novi, četvrti kanal, moći će da gledaju samo vlasnici digitalnih televizora, kojih kod nas uopšte nema, a i u Evropi ih je prilično malo." Televizori koji podržavaju digitalni signal skuplji su u proseku dva i po puta od običnih, pa se pretpostavlja da će prelazno rešenje biti kutije za dekodiranje digitalnog signala u analogni, koje trenutno koštaju od 100 evra naviše.

Poljubac

Prema tvrdnjama jedinih žena-carinica na graničnom prelazu Strazimirovci, Anite Nikolić (33) iz Surdulice i Marije Ilić (23) iz Leskovca, komandir Nebojša Džonić ih je tokom 2002. i 2003. godine seksualno zlostavljao. Na osnovu krivičnih prijava, tužilaštvo u Surdulici podiglo je optužni predlog protiv komandira, za bludne radnje i uznemiravanje. U predlogu se navodi da je komandir više puta nagovarao Ilićevu na seksualne odnose, a Nikolićevu pokušao da poljubi. Nakon podizanja optužnog predloga, Džonić je otišao na bolovanje, tvrdeći da su optužbe izmišljotina. Međutim, ovo nije jedina nevolja dveju carinica: tvrde da povodom njihovog slučaja nisu reagovale nevladine organizacije za zaštitu ženskih prava, a Nikolićeva ističe da je načelnik Pogranične uprave Mića Grbić čak uništavao dopise sa obaveštenjem o ponašanju Džonića: "U to sam se uverila ovih dana kada sam pozvana da ponovo napišem izveštaj o seksualnom uzmeniravanju, s obrazloženjem da u Upravi ne postoji nijedan papir. A ja sam dopise slala faksom i na ruke samog načelnika Miće Grbića." Takođe, kako tvrdi, Upravu zanima samo da li je došlo do tog nasilnog poljupca, ali ne i ono što mu je prethodilo ili šta se dešavalo nakon njenog odbijanja. "Komandir nas je proganjao. O paklu koji nas je zadesio mogu da posvedoče naše kolege. Čitav slučaj ponovo je pokrenut samo zahvaljujući promenama u vrhu policije", tvrdi Anita Nikolić.

Lipicaneri

Ministri poljoprivrede Hrvatske i Srbije, Petar Čobanković i Ivana-Dulić Marković, prilikom susreta na 71. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, dogovorili su da će Hrvatskoj biti vraćeno 90 konja lipicanera koji su pre trinaest godina iz ergele u Lipiku, u zapadnoj Slavoniji, odvedeni u Srbiju. Kako je Čobanković najavio, u junu će hrvatska delegacija obići lipicanere i sklopiti dogovor oko transporta. Hrvatski ministar poljoprivrede dodao je da postoji ideja da ministarka Dulić-Marković dojaše na jednom od lipicanera u Ilok, a da tamo konja preuzme i zajaše on.

Sloboda

Optuženi za ubistvo Zvonka Plećića Pleće 2000. godine u beogradskom restoranu "Knez rojal", Andrija Drašković i Aleksandar Golubović, pušteni su juče iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Okružni sud u Beogradu oslobodio ih je optužnice pošto je utvrđeno da su u Plećića pucali u nužnoj odbrani. Drašković je osuđen na godinu dana zatvora zbog neovlašćenog nošenja pištolja magnum 357 iz koga je pucano u Plećića ali, s obzirom na to da je proveo četiri godine u zatvoru, smatra se da je ovu kaznu već odležao. Sudija Velimir Lazović je obrazlažući presudu rekao da sud nije mogao da nađe dokaze koji bi opovrgli odbranu Draškovića i Golubovića da su pucali u samoodbrani. "Postoji niz činjenica, kao i iskazi veštaka balističara i veštaka sudske medicine koji su kazali da nije nemoguće da se događaj odigrao onako kako su ga prikazali optuženi. Draškovićevo obezbeđenje je bilo razoružano nekoliko dana pre tog događaja. Svedoci iz restorana kažu da Plećić nije bio stalan gost restorana. On je prišao Draškoviću, pitao ga je zašto je ubio njegovog brata Šijana, a zatim rekao da je restoran opkoljen i da neće izvući živu glavu. Ne može se izostaviti mogućnost da je Plećić prvi potegao oružje. Balističari kažu da tragovi nitrata na Plećićevim rukama potiču iz pištolja i to je nešto što Drašković i Golubović nisu mogli da podmetnu", objasnio je sudija Lazović. U Zvonka Plećića je pucano s leđu pod nedovoljno razjašnjenim okolnostima.

Šou

Ako želite da postanete predsednik Srbije, ne morate da skupljate potpise, čak vam ni novac nije potreban. Dovoljno je samo da se prijavite za TV šou -program na niškoj TV5 – "Postanite predsednik". Izabrani predsednik dobiće 250.000 dinara i, naravno, funkciju predsednika virtuelne Srbije. Kako je autor ovog šou-programa, Vlado Čučković rekao za "Internacional", cilj kviza nije ismevanje predstojećih predsedničkih izbora, već da se kroz jedinstvenu televizijsku emisiju izabere nova, autentična i – najbolja osoba za predsednika. Pravo na kandidaturu imaju samo građani "eSrbije" (www.esrbija.net), odnosno članovi virtuelne Demokratske ili Nacionalne partije. Za prijavu je dovoljno da zainteresovani kandidati stariji od 20 godina popune prijavu na sajtu "eSrbije", a zatim da na audicijama pokažu kako bi oni vodili Srbiju. Stilista, šminker i savetnik za odnose sa javnošću, koji će kandidata pripremati za nastup, biće obezbeđeni od strane TV5, a nakon svake audicije publika i žiri će presuđivati koji kandidat ide dalje. Do sada se prijavilo 13 potencijalnih kandidata, koji će morati da prođu kroz testiranja na audicijama, četvrtfinale, dva polufinala i, na kraju, veliko finale u kome će virtuelna Srbija dobiti svog predsednika.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST